pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:2/458)

Najlepsze pierogi ruskie 174

jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały do Polski, pierogi te były nazywane polskimi(...)Dopiero po utracie przez Polskę Lwowa, stały się pierogami ruskimi. Jednak miano to nie oznacza wcale, że pierogi ruskie nie są potrawą polską, ani tym bardziej nie ma to związku z Rosją, jak niektórzy czasem sądzą. Nazwa ta odnosi się do farszu z ziemniaków oraz twarogu, który był i nadal jest popularnym nadzieniem na terenach kresowych, zarówno

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 209

jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały do Polski, pierogi te były nazywane polskimi(...)Dopiero po utracie przez Polskę Lwowa, stały się pierogami ruskimi. Jednak miano to nie oznacza wcale, że pierogi ruskie nie są potrawą polską, ani tym bardziej nie ma to związku z Rosją, jak niektórzy czasem sądzą. Nazwa ta odnosi się do farszu z ziemniaków oraz twarogu, który był i nadal jest popularnym nadzieniem na terenach kresowych, zarówno

mojewypiekiinietylko
Pierogi z mięsem i pieczarkami 124

Przepis na pierogi z mięsem Mówiąc o pierogach, na samym początku warto powiedzieć co nie co o cieście.  Jak zrobić ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi musi być elastyczne, musi się dobrze sklejać i ogólnie nie stwarzać problemów przy lepieniu pierogów, a później ma bardzo dobrze smakować i nie być twarde jak kamień(...)bardzo plastyczne i elastyczne. Wałkuje się je niezwykle łatwo, wymaga nieco podsypywania mąką, ale mimo to łatwo daje się sklejać i przy gotowaniu ani jeden pieróg nie pęka. To bardzo ważne. Ciasto na pierogi bez jajka, jak wynika z mojego doświadczenia, jest bardziej miękkie W tym poście podam Wam przepis na ciasto na pierogi z 1kg mąki . Farsz

MamaOskarka
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 338

pracochłonne ale za to jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to rzadko je robię i przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam(...)masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo nigdy nie robiłam ciasta na pierogi z dodatkiem masła i byłam ciekawa co z tego wyjdzie… Jeśli chodzi o wyrabianie tego ciasta na pierogi

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kurkami 92

zrobieniu już chyba wszystkich możliwych tradycyjnych pierogów zaczynam już szukać nowych przepisów, smaków, inspiracji. Do przygotowania pierogów uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Tak też jest z kurkami, jeśli tylko pojawią kupcie ich większą ilość aby zrobić te genialnie pyszne pierogi. Oprócz przepisu na pierogi znajdziecie tu też moją rekomendację ich podania z pysznym palonym masłem z dodatkiem(...)odrobiny bułki tartej i parmezanem. To właśnie ten sposób podania zrobi Wam robotę! Będziecie z pewnością zachwyceni <3 Polecam Ci także przepisy: –  przepisy na pierogi –  pierogi z soczewicą –  pierogi z mięsem –  pierogi z kaczką –  pierogi ze szpinakiem i fetą –  pierogi z dynią –  pierogi z kaszą

nietylkopasta.pl
SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 295

Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia tak istotnego dla Polaków(...)kładziemy łyżeczką farsz, mniej więcej czubatą łyżeczkę na każdy pieróg. Po czym składamy pieróg na pół i zlepiamy brzegi, zaczynając od środka i zmierzając do boków, dość mocno je dociskając. Jeśli się nie lepią smarujemy brzegi wodą. My dodatkowo robimy falbankę, która nie tylko doda uroku pierogom, ale także wzmocni miejsce zlepienia. Tutaj macie filmik instruktażowy – http://www.youtube.com/watch?v=zxDbAneMpJ0.

Nerds Kitchen
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 180

jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Natalii (http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi(...)jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka suchych drożdży1 łyżeczka soli1 żółtko (białko

UgotujmyTo.pl
Pierogi z jagodami 210

Pierogi z jagodami...Idealnie miękkie i puszyste ciasto.Soczyste jagody otulone cukrem.Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem.Niebo w gębie!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g świeżych jagód;5 łyżek białego cukru.Dodatkowo:Gęsta, kwaśna śmietana(...)wymieszać z cukrem.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi.Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę w cieście, jak i na wierzchu

Gospodyni Miejska
Najlepsze pierogi z ziemniakami 441

Któż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :)Zaczynamy(...)olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę- smażymy na złoty kolor.Cebulkę z olejem dodajemy do ziemniaków I dodajemy ok 0,5 łyżeczki pieprzu. Dusimy na pure. Farsz gotowy. Wykonanie pierogów :)Wszystkie składniki do miski- miksujemy robotem do całkowitego połączenia. Prawda że szybko I przyjemnie ? :) Ciasto rozwałkowujemy na desce lub na blacie. Grubość ciasta zależy od naszych upodobań. Podczas wałkowania

Smaki Edyty
15 przepisów na pierogi 208

myślę o pierogach to ja mówię… ruskie. Każdy z nas ma ich ulubioną wersję, sposób przyprawienia czy podania. A przepisów na pierogi jest mnóstwo. W dzisiejszym zestawieniu mam dla Ciebie 15 najciekawszych moim zdaniem przepisów na pierogi w wersji słonej i słodkiej. Wiele z nich pochodzi z mojego bloga, ale nie tylko. Tym razem zapraszam(...)przepisy także do moich koleżanek blogerek, które równie bardzo jak ja lubią pierogi i robią je w pysznych wersjach. PRZEPISY NA PIEROGI Przepisy na wszystkie pierog znajdziesz po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie. Pominęłam jakiś rodzaj pierogów? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego

nietylkopasta.pl
15 przepisów na pierogi 213

myślę o pierogach to ja mówię… ruskie. Każdy z nas ma ich ulubioną wersję, sposób przyprawienia czy podania. A przepisów na pierogi jest mnóstwo. W dzisiejszym zestawieniu mam dla Ciebie 15 najciekawszych moim zdaniem przepisów na pierogi w wersji słonej i słodkiej. Wiele z nich pochodzi z mojego bloga, ale nie tylko. Tym razem zapraszam(...)przepisy także do moich koleżanek blogerek, które równie bardzo jak ja lubią pierogi i robią je w pysznych wersjach. PRZEPISY NA PIEROGI Przepisy na wszystkie pierog znajdziesz po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie. Pominęłam jakiś rodzaj pierogów? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego

nietylkopasta.pl
PIEROGI RUSKIE 100

Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie. Przepis na tradycyjne pierogi ruskie. Najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Ciasto pierogowe jest miękkie i elastyczne. Farsz z sera, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do farszu można dodać 1 łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej, pierogi będą wtedy jeszcze lepsze. Pierogi ruskie z czym podać. Pierogi ruskie(...)najczęściej podajemy z roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i cebulką. Pierogi polewamy także gęstą, kwaśną śmietaną, można oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem lub posiekanym szczypiorkiem. Pierogi podajemy także z maślanką kefirem lub zsiadłym mlekiem. Jak zrobić pierogi ruskie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na pierogi i ulepszajcie go. Polecam! Oto składniki i przyprawy

Moja Książka Kucharska
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 223

mogę się ostatnio odczepić od pierogów, tym bardziej że jeden z moich czytelników poprosił o instruktaż lepienia pierogów, co już prawie zrobiłam. Już niedługo pojawi się krótkie video z kilkoma patentami na piękne i kształtne pierożki, bo pierogowych przepisów znajdziecie na blogu już naprawdę dużo. Czekam teraz na wiosnę i lato aby przygotować kilka wersji na słodko(...)owocami O tych pierogach dotychczas tylko słyszałam, ale były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Smakują prawie jak moje przepyszne zapiekanki z pieczarkami , ale w końcu to połączenie pieczarek, cebuli i żółtego sera. Naprawdę polecam Wam przepis. Polecam Ci także przepisy: – przepisy na pierogipierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką

nietylkopasta.pl