grono od ponad 30 lat. Wymieniami się kulinarnymi doświadczeniami zatem od dawna. Polska kuchnia bardzo przypadła do smaku naszym przyjaciołom. Bardzo lubią pierogi z grzybami i kapustą, czerwony barszcz, żurek i sernik, a ja i moja rodzina lubimy ich orientalne potrawy. Dzisiejsze proste curry ugotowałam z brokułami i dynią na kokosowym mleku. Curry jest aromatyczne, smaczne i rozgrzewające. Lubię gotować
codojedzeniaChleb wiejski trójfazowy na luźnym zaczynie (żurku), mieszany żytnio-pszenny, 50% mąki żytniej (w tym 10% mąki żytniej pełnoziarnistej typu 2000) i 50% mąki pszennej typu 650. W tym wpisie wersja podstawowa tego chleba (z moimi niewielkimi zmianami) w oparciu o recepturę z książki: Technologia piekarstwa. Podręcznik dla technikum. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne; Warszawa 1988; Wydanie I. Proporcje na dosyć
Przepisy na domowy ser i chlebChleb wiejski trójfazowy na luźnym zaczynie (żurku), mieszany żytnio-pszenny, 50% mąki żytniej (w tym 10% żytniej typu 2000) i 50% mąki pszennej typu 650. W tym wpisie podaję swoją wersję przepisu z zaparzeniem mąki żytniej w pierwszej fazie. Zaparka 40 g mąka żytnia typ 720 200 g woda wrzątek 4 g słód aktywny (diastyczny) jęczmienny 75 g ugotowane
Przepisy na domowy ser i chlebodkładamy, a na tą samą patelnię wrzucamy pieczarki. Grzyby smażymy, aż odparuje z nich cały płyn. Do wody, w której gotowała się kiełbasa wrzucamy ziemniaki i wlewamy zakwas na żurek (może też być rozpuszczony proszek z torebki). Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Boczek kroimy w paski. Mięso wrzucamy
e-PrzepisyKulinarneWielkanoc to wspaniały okres pełen rodzinnych chwil i doskonałego jedzenia. Faszerowane jajka, żurek czy biała kiełabasa to wytrawne potrawy, bez których zupełnie nie możemy wyobrazić sobie Świąt Wielkiej Nocy. Ale w tym czasie na naszym stole nie może przecież zabraknąć również wszelkich słodkości, które umilają każdy świąteczny dzień. Serniki, makowce, mazurki oraz bezsprzeczna królowa wielkanocnego ... The post Cytrynowa babka majonezowa
Pogotujmy.plsłonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli
Raj dla PodniebieniaPropozycje podania białej kiełbasy Biała kiełbasa Niemalże każdemu z nas, biała kiełbasa kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Podana w żurku stanowi klasyczne śniadanie Wielkanocne. Na przestrzeni ostatnich lat, biała kiełbasa, zaczęła także coraz częściej gościć na grillu. Białą kiełbasę można podawać na różne sposoby, spośród których najpopularniejszymi są: gotowana biała kiełbasa pieczona biała kiełbasa biała kiełbasa z musztardą pieczona
Kuchennyviral.plDlaczego waga wzrosła? - sól: jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo, to nie do salasz potraw, lub sól jesz w znikomych ilościach, na święta, królują dania bogate w sól: żurek czy rosół to zupy, które mocno się dosala, aby je doprawić, biała kiełbasa, wędliny czy pieczone mięsa - mnóstwo soli, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka - mnóstwo soli, sosy chrzanowe, musztardy, majonez - znów
SMYKWKUCHNIŻur (bo ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną
Kulinarna PatilogiaJajka to obowiązkowa pozycja w moim domu na święta Wielkanocne. Podaję je najczęściej ugotowane na twardo jako dodatek do żurku, ale też zajadamy jajka z ćwikłą, majonezem lub sosem tatarskim. Jednak coraz częściej przygotowuję jajka faszerowane. Do naszych ulubionych należą jajka faszerowane pieczarkami lub chrzanem , a ostatnio zrobiłam jajka faszerowane tuńczykiem. Do zrobienia farszu użyłam tuńczyka w oleju słonecznikowym
Danka Pichcitakim przepysznym obiedzie, każdy ma miejsce na deser, a potem ochotę na spacer całą rodziną! Co jeszcze pojawia się na moim wielkanocnym stole? Oczywiście nie może zabraknąć żurku z jajkiem i wędzonką, ten podaje zawsze na świąteczne śniadanie z łyżką kremu chrzanowego. Co jeszcze możesz przygotować na Wielkanoc w zdrowym wydaniu? Zostawiam Ci kilka moich pomysłów, a jeśli masz
SMYKWKUCHNI