Znana i lubiana sałatka, którą dodatkowo możemy urozmaicić dodając np ser żółty, lub pokrojone w małą kosteczkę jabłko. 5 jajek 1 puszka kukurydzy 2 pory 5-6 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie kilka listów sałaty do dekoracji Liście sałaty myjemy, osuszamy i wykładamy nimi salaterkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki (lub ćwierćplasterki, wg uznania)... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...