Przepis na : obiad
Kasza gryczana to jedna z moich ulubionych kasz. Ma wiele zalet - jest źródłem ważnych witamin, składników mineralnych i cennych aminokwasów oraz ma niski indeks glikemiczny. Kasza jest także niskokaloryczna i nie zawiera glutenu, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na celiakię. Gryce przypisuje się działanie profilaktyczne na wielu płaszczyznach, m.in. wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu we krwi, poprawę kondycję układu nerwowego czy uszczelnianie naczyń krwionośnych. ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...