surówka - 20359 przepisów (strona:734/1358)

Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 181

były dopiero na drugim miejscu mojej listy must eat w Bieszczadach. Na pierwszym miejscu był pstrąg. W Chacie wypatrzyłam go na Talerzu Wasyla. Smażony na maśle z ziemniakami i surówką. Na talerzu dostałam mniej więcej 300g rybkę w całej swej krasie. Silnie doprawioną solą i czosnkiem i na pewno czymś jeszcze. Trzeba było na nią chwilkę czekać, ale nie wymagajmy

W kuchni wieczorem
Jak zrobić ocet jabłkowy? 199

Ocet jabłkowy gości w mojej kuchni od dawna, przygotowywała go moja babcia, moja mama, przygotowuję też i ja, stosuję go gdyż jest znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek i mięsa. Gdy ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające. Polecam go zrobić w domu bez większych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klops z mięsa mielonego 535

mięsem wstawiłam tym razem do prodiża i piekłam około 1 godz. Świetnie nadaje się do chleba, ale może też być daniem na ciepło. Wystarczy do tego tylko ulubiona surówka

Proste Potrawy
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 168

iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-) Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną. Składniki: - 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec) - 1 średnia cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżka suszonego

Smaczne Zdrowe
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 178

skórce; kroimy na 6-8 części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut. Surówka -kapusta włoska -ogórek zielony -ocet wina musującego -koperek Kapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu

BaRepas
Postne peere z cebulką, jajkiem sadzonym, bazyliowym kefirem i surówką z pekinki. 152

ziemniakami., mieszamy. Wykładamy na talerz, na ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy chilli. Kefir. Do kefiru wrzucamy kilka lisków bazylii, startą skórkę cytryny;  miksujemy ze szczyptą soli. Surówka. Posiekaną i zgniecioną w garści kapustę łączymy z tartym drobno ogórkiem, dodajemy soli i pieprzu oraz reszty kefiru. Mieszamy. Prosto, domowo, a trochę inaczej, smacznego

BaRepas
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 158

połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi. Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą i frutatem (jabłkowy ocet balsamiczny), mieszamy

BaRepas
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 139

gazowanej. W rondelku karmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy. Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy

BaRepas
Karkówka marynowana w cebuli 379

garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos. Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka. Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi. Smacznego

chwile dla mnie
Shoarma z kurczakiem 163

delikatnym ogniu podsmażać, aż wyparuje woda. Następnie dodać mięso, całość wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i curry. Na talerzu ułożyć ryż, obok mięso z dodatkami i ulubioną surówkę

Mix smaku
Marchewka to zdrowie! 170

pokochacie! I będziecie chcieli ją dodawać do wszystkiego! Nawet mój luby, który obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał! Marchewka ta świetnie komponuje się z rybami, jest sycącym dodatkiem do dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni

Gotowanie to kochanie
Kartoflak 300

pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C około 1,5 godziny. Podawać na gorąco, pokrojony na kawałki. Jako dodatek może być kwaśna śmietana, surówka, różnego rodzaju sosy – grzybowy, pieczarkowy… Jeszcze lepszy jest na drugi dzień, pokrojony na kawałki i odsmażony… oczywiście, o ile zostanie. Możecie mi wierzyć, mój Tato wie co dobre

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 158

warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią. Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia

mojewypiekiinietylko
Dufinki 167

obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem domowników, gości… i nie tylko. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem posiłku

mojewypiekiinietylko
Mielone kotlety rybne 129

rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również do kolacji – z pajdą świeżego chleba. Nie jest to może potrawa wyszukana, można ją przygotować nawet z gorszego gatunku

mojewypiekiinietylko