surówka - 20359 przepisów (strona:737/1358)

Grillowane piersi z kurczaka 172

miażdżymy, nacieramy nim mięso, nacieramy również przyprawami. Jeśli nie zamierzamy od razu smażyć mięsa, to odstawiamy do lodówki.3. Smażymy na patelni grillowej po obu stronach.4. Najlepiej smakuje z surówkami.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w cieście francuskim 607

Bardzo pyszny pomysł na pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty , a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka

Kuchnia domowa Ani
Ryba z porem pod beszamelem 278

mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone 208

Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej . Składniki: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 sucha kajzerka mleko lub woda do namoczenia kajzerki 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli pieprz

Kuchnia domowa Ani
Pieczone buraki 140

pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować. Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach. Składniki: buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości Wykonanie: 1. Buraki płuczemy i osuszamy. 2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki i przykrywamy folią

Kuchnia domowa Ani
Karkówka z grilla 167

lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem. 3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje (u nas ok 15-20 minut). 4. Podawać z sałatkami, surówkami, ryżem - co kto lubi :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 161

jedna obok drugiej. Zrumienić z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie. 8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty .  Smacznego!!! Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net . Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia . Polecam

Kuchnia domowa Ani
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami 182

Warto też przełożyć ziemniaki, tak aby się nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada.  Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane 160

czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem  odsmażyć na gęsim smalcu ,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty

Stare Gary
Czulent 216

parę razy, trzeba było co nieco dosolić. Podobno nie należy zaglądać ale jednak polecam (zwłaszcza, że nowsze piekarniki wyłączają się automatycznie po ok 4 godzinach). Porcja ogromna! Jedliśmy z surówką z kiszonej, domowej kapuchi :) Tym co wytrwają  - smacznego

Stare Gary
Perliczka pieczona na ruszcie 167

piersiami do góry. Co pół godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas piwem. Podawać z ziemniakami i np surówką z fenkuła . Smacznego

Stare Gary
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 231

znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach. składniki Porcja na 20 gołąbków  2 średnie główki młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować ) 400 g zmielonej jagnięciny 220 g kaszy bulgurl, 1 średnia cebula  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Stare Gary
Młoda kiszona kapusta 136

ukiszona kapusta jest rewelacyjna! Nie trzeba jej mocno ubijać więc nie wymaga nawet wysiłku w zrobieniu. Jest tak smaczna, że zajadaliśmy ją jako surówkę bez żadnego doprawiania. Polecam! składniki główka młodej kapusty czosnek 1 główka, podzielona na ząbki korzeń chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paski liść chrzanowy kminek - u mnie solidna garść kilka gałązek kopru, najlepiej samych

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 185

przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Skórka po upieczeniu powinna być brązowa i chrupiąca. Możemy dodatkowo włączyć opiekanie górne.  Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty.Smacznego

Stare Gary
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 315

delikatne, trzeba uważać przy smażeniu żeby się nie rozpadły. Smaczne i zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać z zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie. składniki (9 - 10 sztuk) 600 g ziemniaków 250 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku pęczek dymki 1- 2  jaja 1 cebula 3-4 łyżki

Stare Gary