surówka - 20359 przepisów (strona:745/1358)

Łopatka w warzywach 147

piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C  na 75 minut. Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone ziemniaczki i dowolną surówkę uzyskamy świetne danie obiadowe

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 179

jeszcze raz w panierce.     Tak spanierowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na  średnim ogniu kilka razy obracając.    Świetnie smakują z surówką z marchewki i marynowanymi opieńkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Karczek składany z farszem 147

naczynie.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Paluchy z piersi kurczaka 181

patelni rozgrzewamy olej. Paski mięsa moczymy w cieście i smażymy do zrumienienia.    Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej. Można też dodać sos czosnkowy.    Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie. Smacznego

Maminek kulinarny
Karkówka z grilla 164

zapach...    Gdy już jest zrumieniona można ją polać odrobiną piwa.    Świetnie smakuje z opieńkami w zalewie octowej, ale pasują też do niej różne surówki lub musztarda, czy ketchup - w zależności od upodobań. Życzymy wspaniałej pogody i udanego grillowania! Smacznego

Maminek kulinarny
Schab duszony 162

smaku.    Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa. Schab jest gotowy.    Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.    Sos brokułowy: -delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego -kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito -dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany -gotujemy na wolnym ogniu

Maminek kulinarny
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 153

minut. Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.    Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki. Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Bigosik z młodej kapusty 146

sklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy. My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia    Do wody

Maminek kulinarny
Pieczarki w śmietankowym sosie 157

smażymy do uzyskania złotego koloru.    Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę. Kiedy zacznie gęstnieć dosypujemy koper i przyprawiamy do smaku.    Bardzo smaczne z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Gulasz 152

warzywkiem i pieprzem.    Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.    Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 187

obtaczamy w bułce tartej.    Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia.    Przekładamy na papierowy ręcznik. Usuwamy nitki.    Podajemy z dowolną surówką a kaszę mamy w środku sakiewek.    My podaliśmy z fasolką szparagową. Smacznego

Maminek kulinarny
Pyzy 135

wkładamy porcjami nasze pyzy.    Gotujemy 7 minut na niewielkim ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Zbieramy łyżką cedzakową.    Polewamy skwarkami i podajemy z surówką lub zalewamy rosołem.    W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. Smacznego

Maminek kulinarny
Ryba z rusztu 164

cebulę i wstawiamy na kolejne 5 minut. Przygotowujemy talerz.    Wyjmujemy z piekarnika a po ok. 3 minutach możemy przekładać na talerz.    Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i obiad gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 233

tkę :)  Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno.  Wybór dodatków dowolny.  Koniecznie wypróbujcie przepis! Składniki: 5 ziemniak ów 1 cebula 1 jajko 2 duże marchewki sól pieprz 2 czubate łyżki mąki olej

Walijskie Pichcenie
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 137

ziemniaczkami (mmm...) i mięskiem do każdego obiadu. No dobra, może trochę przesadzam, aż tak źle to z nami nie było... Ale chcemy jeść lżej i zdrowiej, więcej sałatek i surówek, pożywnych, a jednocześnie lekkich zup, zdrowych dodatków. Ja chcę zacząć znowu regularnie ćwiczyć (od dzisiaj!), a C. postanowił mi towarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle, że znowu będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze