foli aluminiowej lub papierze do pieczenia i skropić lekko olejem. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp.180 C ok 20-30 minut. Gotowe kąski podawać z ryżem i surówką
Monia miesza i gotujeidealna dla leniwców i oportunistów kuchennych, czyli dla mnie :) Generalnie bardzo przemawia do mnie idea oleju w saszetce - akurat do wykorzystania na raz. Z zasady sałatkę czy surówkę lubię ubierać w dresy (dressing) tuż przed jedzeniem. Nie cierpię gdy długo stoi ona w zalewie, która spływa z warzyw i zamiast dodawać smaku zawartości, gromadzi się na dnie naczynia
Grunt to przepis!Lubię kolorowe warzywa. Piękne wyglądają na talerzu i cieszą oczy - aż chce się jeść ! Lubię też bawić się tymi kolorami, smakami, łącząc je ze sobą i
Smaczna Pyzaotrzymać pyszne danie, wcale nie potrzeba wielu składników ani dużo umiejętności kulinarnych. Do tego podstawowego sosu można dodać pieczarki, warzywa - wszystko zależy od Waszej inwencji :). Przepis na surówkę z powyższego zdjęcia znajdziecie tutaj: klik! Polecamy, jako dodatek do schabu, placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków i ziół . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryZabiegana ostatnimi czasy miałam naprawdę mało czasu na dobry obiad. Kiedyś w kolejce nawiązałam rozmowę z panią z Rosji, która podała mi ciekawy przepis na smażoną
Przepisy AleksandryProsta, szybka i pyszna, idealna do obiadu. Nie wymaga krojenia dużej ilości składników ;) Najlepiej smakuje oczywiście z młodymi marcheweczkami, które mogłabym chrupać bez końca i
Kraina Tysiąca Smakówwielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200* C. W czasie gdy się(...)piekły przygotowałam dip i surówkę i włożyłam do lodówki. Mniej więcej po godzinie pieczenia wyjęłam ziemniaki, podzieliłam je na połowy i wsadziłam jeszcze na kilkanaście minut do piekarnika. A później wyłożyłam na talerz, polałam dipem i zjadłam:) Prosty i pyszny obiad, albo kolacja:) "Gotowość do zaakceptowania odpowiedzialności za swoje życie jest źródłem, z którego wypływa szacunek dla samego siebie
Zdrowa Kuchnia Sowyjakiegoś czasu miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :) Dorsz gotowany na parze: Składniki: duży filet z dorsza cytryna koperek Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków(...)zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości. Surówka z kiszonej kapusty: Składniki: woreczek kiszonej kapusty duża marchewka szczypiorek 2 łyżki oliwy/oleju łyżeczka cukru pieprz Wykonanie: 1. Kapustę odcisnąć i pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
Pasja Smakumój Mąż dużą porcję smażonego pstrąga (18 zł/szt), a kolega smażonego dorsza (9 zł/100g). Do każdej rybki (prócz dorsza) zamówiliśmy frytki (5 zł) i zestaw surówek (4,5 zł). Na dania mimo tak dużego ruchu nie czekaliśmy zbyt długo. Pstrąg Rybaka smażony z ziołami Pstrąg wędzony Smażony dorsz Do jedzenia można zamówić kawe, herbatę, soki lub piwo (kilka(...)Chciałabym zwrócić uwagę na na mały minus w postaci takich samych dodatków do wszystkich ryb. Może warto byłoby pomyśleć nad czymś jeszcze poza frytkami, albo dać do wyboru kilka surówek. Ryby były pyszne, ale monotonia w dodatkach trochę rozczarowuje. Przy jednej wizycie nie zwróci się na to uwagi, ale przy kolejnych mocno rzuca się to w oczy. Fajnie by było
Pasja Smakurzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujeczasu mam czas na wiele wiecej niz jeszcze kilka dni temu. I nawet obiad moge zjesc w spokoju, rozkoszujac sie zielenia drzew, spiewem ptakow i cudownym cieplem majowego dnia. Surowka z mlodej kapusty skladniki: 1/2 glowki mlodej kapusty 1 kalarepa peczek rzodkiewek 1/2 ogorka zielonego koperek dresing: 4 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki wody sok z polowy cytryny
Przysmaki Karolkikazdej strony. W naczyniu zaroodpornym ukladamy poledwice, na kazda ukladamy "kapelusz" z serem wkladamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 10-15 min, Podalam z kasza gryczana I surowka z por I kiszonego ogorka Smacznego
Smaki EdytyStarłam małą główkę kapusty białej na tarce- na dużych oczkach Dodałam marchewkę, szczypiorek. Doprawiłam solą, pieprzem, cukrem- plus łyżka majonezu Smacznego :)
Smaki Edytypietruszke zielona- natke, I wymoczona bulke. Wszysko razem laczymy. Z kotletow formujemy kulki I obtaczamy w bulce tartej. Smazymy na rozgrzanej patelni . Ja podalam z makaronem, sosem pieczarkowym I surowka z ogorkow I pomidorow. Smacznego
Smaki Edyty