Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z kalarepki i marchewki
Monia miesza i gotujekurczaka z serem i wędzonką tym razem przygotowałam z myślę o wykorzystaniu ich jako okład na kanapki, ale można je również podać jako obiad z dodatkiem ziemniaków i surówki. 2 piersi z kurczaka natka pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej 4 plastry sera 4 plastry wędzonki krotoszyńskiej sól czarny pieprz curry Dwie pojedyncze piersi kurczaka wkładamy między folię spożywczą i rozbijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować. Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniJesień to czas w którym króluje marchewka , ale ile można jej jeść w tradycyjnych surówkach . Muffiny to moje ulubione babeczki , więc i tym razem postanowiłam coś z nich wykombinować. Dziękuje za foteczki mojemu prywatnemu fotografowi :* ***MUFFINY Z MARCHEWKĄ *** - szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -0.5 łyżeczki soli -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cynamonu -0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
ciemna strona patelnibyłam kapuściara. Kapuśniak czy bigos to dania, które zawsze bardzo lubiłam. Do kompletu muszę jeszcze wspomnieć o gołąbkach , które uwielbiam ! Nie pogardzę też oczywiście młodą kapustą z koperkiem czy surówką z kapusty , ale najbardziej lubię kapustę duszoną z pomidorami. Nikt mi jej nie podjada bo chłopaki raczej nie lubią a ja, gdy ugotuję sobie garnek takiego przysmaku, mam pyszne jedzenie
Smaczna Pyzagodzinę do lodówki. Łososia przybieramy pozpostałymi kawałkami cytryny i pieczemy w wyłożonynym papierem do pieczenia naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut. Podajemy z lekką surówką i frytkami
Emcia Pichcimężatką i dopiero uczy się gotować: "Pyzo kochana, za dwa tygodnie mam sama zrobić cały niedzielny obiad. Będzie tradycyjnie czyli rosół z makaronem. Na drugie udka pieczone , jakaś surówka i kopytka bo tak sobie zażyczyła rodzinka. Rosół już gotowałam, z udkami sobie poradzę, ale wiem, że z kopytkami będę miała problem. Już 2 razy próbowałam je robić i rozlatywały
Smaczna Pyzaryby. Ryba usmażona jest w cieście naleśnikowym. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby nie spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZagęszczając wywar cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewykaszą nie wszyscy przepadają ale ta propozycja może niektórych przekonać. Wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy :) Składniki: - 200 g kaszy gryczanej - 400 g łopatki - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - sól, pieprz i majeranek - olej roślinny - sos pieczeniowy ciemny Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 5 minut mniej niż na opakowaniu. Łopatkę mielimy wraz z cebulą
Zainspirowana w kuchniJuż od dawna na ryneczku jest pełen wybór świeżych warzyw. Kuszą wszystkie ... Zakupiłam min. marchew i kalarepkę.Wykorzystałam je do prostej do surówki . Na obiad , do pulpetów w sosie pomidorowym :) . Składniki : połowa dużej kalarepy 1 duża marchew 2 płaskie łyżki startego chrzanu ze słoiczka płaska łyżka majonezu, ewentualnie pół na pół z jogutrem cukier , pieprz mielony , szczypta soli(...)Dodałam chrzan , majonez , około 2 płaskich łyżeczek cukru , odrobinę pieprzu i wymieszałam Czegoś mi jeszcze brakowało , więc dodałam szczyptę soli i to było to, mój smak Lubię eksperymentować , więc surówka smakowała mi . Jej smak był raczej ostry , więc to dla takich mniej wrażliwych podniebień
Proste Potrawynajprostsza surówka, szybka do wykonania i bardzo smaczna, szczególnie jeśli kupimy marchewkę o słodkim smaku :) Składniki : 2 spore marchewki 1 jabłko cukier, majonez i jogurt lub oliwa sok z cytryny Przygotowanie : Umytą marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach - wymieszać i skropić sokiem z cytryny Dodać po łyżce majonezu i jogurtu - wymieszać i polać marchew z jabłkiem(...)ewentualnie skropić oliwą Przyprawić łyżeczką cukru, ewentualnie szczyptą pieprzu - dokładnie wymieszać Jest to najbardziej tradycyjna i łatwa w przyrządzeniu surówka do obiadu . Każdy może i na pewno potrafi ją zrobić , zachęcam bo jest smaczna . Produkty do jej przyrządzenia są tanie i łatwo dostępne :) Warto tez pić sok z marchwi. "Zawiera witaminy
Proste PotrawySkładniki: bułka żytnia filet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna) surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)piekarnika) 3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką Kaloryczność: ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiempatelni roztopić masło i dodać łyżkę oleju. 8. Smażyć kotlety do mocniejszego zarumienienia (ja lubię jak z wierzchu są chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie: 1 porcja (kotlety bez surówki): ok. 450 kcal (bez oleju: ok. 360) Dodatkowo: Surówka na zdjęciu: 100 g białej kapusty, trochę marchewki, pół małego ogórka kiszonego, 1/3 łyżeczki cukru i pół łyżeczki musztardy. Smacznego
Malowane smakiemKolejną surówkę Wam dzisiaj proponuję. Tak samo łatwa do zrobienia jak i surówka z koperkiem klik . W zasadzie zrobiona z produktów które są dostępne u nas przez cały rok. Ale wiadomo, latem są bardziej aromatyczne i pachnące. Ja zrobiłam z majonezem ale równie pyszna jest z różnymi sosami i dresingami. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 1 mniejsza marchewka
Ala piecze i gotuje