surówka - 20359 przepisów (strona:757/1358)

Surówka do obiadu - buraczki czerwone 216

Czerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie

Magiczne Życie Marty
Korzstając ze słońca - grillowanie. 162

rozmarynu 1 łyżka suszonej mięty kilka kropel soku z cytryny łyżeczka soli łyżeczka pieprzu Wszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą, zostawiłam w niej na całą noc w lodówce. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ. (autorski;) 1 średnia kapusta pekińska 5 średnich marchewek 1 por (biała część) 1 szklanka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek suszone zioła(...)mnie kolendra i szczypta lubczyku) Kapustę posiekałam, marchew starłam na grubych oczkach. Por drobno pokroiłam. Dodałam natkę. Suszone zioła wymieszałam z oliwą i solą oraz pieprzem. Dokładnie połączyłam z surówką. Odstawiłam na 15 minut do lodówki, po czym podałam na stół. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Kurczak zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 164

osób) Składniki: - pierś z kurczaka (około 300 gram) - ser mozzarella (1 kulka) - 1 pomidor - 3 łyżeczki bazyliowego pesto (najlepiej domowej roboty) - sól, pieprz - oliwa z oliwek Do podania:   surówka coleslaw , pieczone ziemniaczki Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, z jednej piersi powinny wyjść 3. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem i lekko przesmażyć na oliwie(...)odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki, ułożyć na pomidorach.  Całość zapiekać przez około 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i  surówką coleslaw

Zgrabne Gotowanie
Pieczone udka kurczaka 190

Piekarnik podgrzewamy do 180C i wkladamy kurczaki Pieczemy przez 45 min  Rozcinamy rekaw i pieczemy jeszcze przez 15 min  Mieso mozemy podawac z ryzem, ziemniaczkami i surowka badz salatka  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
C - Przetwory - Sałatka Szlachecka 173

posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam zimowe propozycje obiadowych surówek.   Sałatka Szlachecka Składniki: 2 kg ogórków 2 kg marchewki 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1/2 kg papryki 4 łyżki soli zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tołpyga w tymianku 132

Pyszna rybka doprawiona tymiankiem i solą prowansalską w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do rybki polecam smażone ziemniaczki i surówkę z  białej kapusty . składniki: 600 g filetów tołpygi tymianek Kamis sól prowansalska Kamis 1-2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki. Następnie kawałki ryby oprószyć tymiankiem i solą. Jajko roztrzepać widelcem

Monia miesza i gotuje
Krewetki w cieście piwnym 164

cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania złotej panierki i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką typu colesław i słodkim sosem chilli ( lub sosem tatarskim/czosnkowym/mangowym- wedle gustu :) ) Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Devolay z mozzarellą i pieczonymi ziemniaczkami 319

zrumienienia. Następnie przełożyć devolay'e do blachy wyłożonej formą aluminiową posmarowaną olejem za pomocą pędzla. Piec je 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie podawać z ulubioną surówką. Smacznego

Fabryka pomysłów
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 308

przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Fabryka pomysłów
Shoarma 290

praktycznie w tej samej wersji jak ja go przygotowałam. Ta potrawa jest tak prosta, że nie da się tu nic innego stworzyć. Swoje danie podałam z frytkami, surówką z marchewki oraz sosem czosnkowym. Świetna będzie również z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry lub kurkumy. Składniki na 3 porcje: ok. 70 dag piersi z kurczaka olej – 2-3 łyżki przyprawa kuchni

Fabryka pomysłów
Domowy kebab z kurczaka 373

sama, na podstawie wersji jaką jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat z jedną surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej oraz usmażoną piersią z kurczaka. Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową(...)wstępem i dobrnęliście do przepisu:) Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru Sól Surówka nr 2: Nieduża sałata lodowa 1 nieduży pomidor Pół małej cebuli Sól

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka po francusku 361

Podstawę tu stanowi smak, nawet jeżeli niewiele wspólnego ma z Francją. Jest to niby gulasz, jednak ma w sobie coś innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili

Fabryka pomysłów
Jarmark Dominikański 2013 – relacja 165

muszę tam zahaczyć. Ceny były przystępne, a porcje duże (płaci się za wagę ryby; my wybraliśmy po mniejszym kawałku; w menu jest także wybór dodatków w postaci frytek, surówki itp.) . A na koniec muszę Wam wspomnieć o moim odkryciu roku- lodach azotowych ! Jako ciekawostkę wspomnę, że to jedyne takie miejsce na świecie (informacja od Sprzedającego).   Punkt w dzień

Fabryka pomysłów
Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) 2352

kurczaka czy cielęciny ). Cordon Bleu to nic innego jak złożony na pół filet z kurczaka w złocistej panierce nadziewany szynką i żółtym serem . Podobny do klasycznych dewolajów. Idealny z surówką z kapusty pekińskiej :) Składniki Filet z […] The post Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 160

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje