Fioletowa marchew, zwana też czarną lub purpurową przyciaga wzrok i uwagę - pewnie myślisz, że to kolejna genetyczna modyfikacja. Nic bardziej mylnego, to właśnie jest prastara odmiana, z której w XV wieku w Holandii wyhodowano odmianę pomarańczową panującą po dziś dzień, a fioletowa odmiana odeszła w zapomnienie. Jedynie w krajach Orientu jest powszechnie dostępna po dzień dzisiejszy. U nas jest rzadkością, ale warto się za nią rozejrzeć, ponieważ zawiera bogactwo składników typowych dla marchwi, tylk... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...