Sałatka z kurczakiem i jajkami przepiórczymi Do słoiczka włożyć majonez, sos Worcestershire, musztardę, sok z cytryny, parmezan, sól, pieprz czarny mielony oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Słoik zakręcić i potrząsać nim chwilę tak, aby składniki sosu się połączyły. W garnku zagotować wodę, włożyć ostrożnie jajka przepiórcze (powinny być w temperaturze pokojowej aby nie popękały podczas gotowania) i gotować je 5min. na średnim ogniu. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, a następnie obrać. Na patelni ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...