Sałatka wiosenna z jajkami Jajka wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed gotowaniem. W garnku zagotować wodę (jajka powinny się luźno w nim mieścić na dnie), wsypać 2 łyżeczki soli, wlać jedną łyżeczkę octu spirytusowego (konieczne jeżeli jajka mają się ładnie i łatwo obrać), włożyć jajka i gotować na średnim ogniu 11 min. W misce przygotować bardzo zimną wodę, najlepiej z kostkami lodu i od razu łyżką przełożyć jajka do lodowatej wody. Odczekać 2 min. następnie po kolei obtłuc skorupki jajek tak, aby ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...