Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych.

Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych.

Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych.

Przepis na : obiad

     Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju potrawy mączne, najbardziej kluchy ;) I tak, co najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi się z kuchni litewskiej (cepeliny) a spolszczona wersja to właśnie ka... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Rozpustne gotowanie

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

Agnieszka Gąsior

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ziemniaki, ziemniak, sosy, grzyby, kluski, ciasto, obiad, pierogi przepis, placki, mielone, kopytka, pierogi, ciasto na niedziele, sos z grzybów , sos mięsny, polewa, mięso, kapusta kiszona, mięso mielone, kapustą, surówka, surówka z kiszonej kapusty, surówka z kapusty, sos do jajek, sos do mielonego , jajka z farszem, ziemniaki na obiad, dania mięsne, pierogi z kapusta i grzybami, placki ziemniaczane

Inne przepisy z Rozpustne gotowanie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.