Przepis na : sałatka
Pyszna sałatka ziemniaczana. Przygotowana z ogólnodostępnych składników. Sałatka jest sycąca, z lekko słodko-kwaśnym akcentem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Mój mąż kilkukrotnie podchodził po dokładkę… i ja również! 3-4 duże ziemniaki (około 700-800 g) 150 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa) 4 kiszone ogórki 4 jajka 1 kwaśne jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy np sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mu... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...