Ogórki kanapkowe z curry to pyszne przetwory z ogórków na zimę do słoików, które robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znikają z talerzy. Wychodzą chrupiące, lekko kwaśne, lekko słodkie, z dobrze wyczuwalną nutą curry i zachęcającym żółtym kolorem. Wbrew swojej nazwie sprawdzą się nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do obiadu czy na grilla. Składniki na ogórki kanapkowe (5 słoików po 0,75 l): 1,5 kg małych ogórków gruntowych 1 l wody szklanka octu 10% (około 220 ml) szklanka cukru (180 g) ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Dieta warzywno-owocowa. Bez mięsa, tłuszczu oraz białej mąki. Sposób na pobudzenie swojego organizmu.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...