Dieta warzywno-owocowa jest formą postu. Powstrzymujemy się w niej od jedzenia. Z naszego codziennego menu eliminujemy głownie mięso, nabiał oraz białą mąkę. Poprzez dostarczanie mniej bogatych w składniki odżywcze produktów zostaje aktywowany mechanizm, dzięki któremu wykorzystywane są nasze wewnętrzne pokłady energii w postaci tkanki tłuszczowej. Dzięki tak ograniczonemu spożyciu produktów zmuszamy nasz organizm do czerpania z własnych zapasów białka oraz tłuszczu. Wydalana jest zbędna woda, usuwane są zbędne komórki i ogniska zapalne, tłuszcz, kwas moczowy oraz znika z czasem uczucie głodu. Spożywanie samych owoców i warzyw dostarcza nam większości potrzebnych witamin, które pomogą nam w zwalczaniu wolnych rodników, mikroelementy oraz substancje bioaktywne, dzięki którym uzupełnimy niedobory żywieniowe.
Warzywa oraz owoce, powinny być ubogie w energię oraz posiadać śladowe ilości białka, tłuszczy oraz węglowodanów. Do takich produktów możemy zaliczyć : marchew, buraki, seler, rzodkiewki, pietruszkę, kapustę, brokuł, kalafior, czosnek, por, ogórek, sałata, pomidor, dynia, papryka, rzepa, brukiew. W przypadku owoców, powinniśmy ograniczyć się do jabłek, grejpfrutów, cytryny oraz niewielkich ilości owoców słodkich takich jak truskawki czy pomarańcze.
Przy przygotowaniu posiłków możemy skorzystać z następujących przypraw : chrzan, sok z cytryny, majeranek, kminek, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, koperek oraz odrobinę soli (sól zatrzymuje wodę w organizmie). Podczas kuracji nie powinniśmy zapominać o uzupełnianiu poziomu wody w naszym organizmie, możemy pić wodę niegazowaną, bogatą w minerały. Dodatkowo herbaty owocowe, ziołowe oraz soki rozcieńczone wodą.
Nie powinniśmy w ogóle spożywać produktów mięsnych, mleka, tłuszczy, ziemniaków, zbóż, słodyczy, roślin strączkowych ani słodkich owoców. Zatrzymują one mechanizm spalania zmagazynowanej energii. Nie powinniśmy pić mocnej herbaty, kawy oraz alkoholu.