Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem
Takie sobie pierożki, udające podudzie kurczaka. Stąd ich nazwa. Po polsku „podudzie kurczaka” a po portugalsku „Coxinha de galinha”. Są przysmakiem w Brazylii. Skąd wzięła się ich nazwa i skąd pochodzi przepis? Nie wiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako da... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Kuchnia u Krysi
Autor
Krystyna Boner
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
tarta, kurczak, mięso, podudzia z kurczaka, bułki, papryka, obiad, ciasto, barszcz, surówka, kolacja, przystawki, barszcz czerwony, filet z kurczaka, ciasta z masa, kurczak z czosnkiem, tarta na słodko, dania z kurczakiem, bułka pszenna, ciasto z białek , kurczak z papryką , jajka z farszem, szybkie ciasto, szybka kolacja, szybki obiad, obiad na szybko, dania na gorąco, dania mięsne, drugie danie
Inne przepisy z Kuchnia u Krysi
Dodaj komentarz