Polenta

Polenta

Polenta

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony.       Składniki: - 2 szklanki kaszy kukurydzianej* - 6 szklanek wody * -... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu mojewypiekiinietylko

Autor

mojewypiekiinietylkomojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kasza, papryka, cebula, ciekawe przepisy, ryby, sosy, chilli, ziemniak, ser, budyń, sos pomidorowy, kotlet, owoce morza, ziemniaki, placki, ryba, omlet, surówka, kotlety, chleb, zapiekanka, tortilla, zupa, zapiekanki, warzywa, przekąska, przekąski, bezglutenowe, przystawki, ryby smażone

Inne przepisy z mojewypiekiinietylko

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.