Przepis na : kolacja
W starożytności spożywano pasternak przed posiłkiem w celu zaostrzenia apetytu ponieważ pobudza trawienie. Wygląda identycznie jak pietruszka, ale jest od niej słodszy. Zapachem przypomina marchewkę. Jest źródłem witaminy C, białka, pektyn i błonnika. Zawiera również: magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy E, PP i A. Ma właściwości odtruwające organizm. Pasternak zawiera niezwykle cenne dla zdrowia związki kumarynowe, które pozytywnie wpływają na trawienie. Furanokumaryny, w tym ksynatoksyna i bargapten... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...