Składniki: Słoiczek tartego chrzanu (o wadze 240 g); 3 całe, surowe jaja; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżeczka białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja wbić do miski (u mnie misa od miksera) i ubić mikserem, przy pomocy mieszadeł, jedynie do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać tarty chrzan, śmietanę i cukier i wymieszać mikserem w celu połączenia składników. Zmiksowany chrzan z jajami, śmietaną i cukrem przełożyć do rondelka i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszy... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...