ciasto - 162322 przepisów (strona:3433/10822)

Paszteciki z kapustą i grzybami 43

mielony kminek, liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, do miękkości kapusty (przez około godzinę). Po przestudzeniu w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Ciasto: Śmietanę lekko podgrzewamy, łączymy z cukrem oraz rozkruszonymi drożdżami. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski wsypujemy mąkę z solą. Dodajemy posiekane na cienkie kawałki masło oraz smalec. Wyrabiamy(...)połączenia. Następnie dodajemy jajka, ocet oraz śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem, na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na płaski placek. Wykładamy zimne nadzienie. Zwijamy dość ściśle w roladę. Kroimy na około 1,5-2 cm plasterki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce

Smaki Na Talerzu
Krajanka miodowo-rumowa 35

Kosteczki ciasta miodowego w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. Trochę na wzór lemingtonów vel kudłaczy. Pyszne i proste do przygotowania. Ja zrobiłam je w zeszłym roku po raz pierwszy. Polewy starczyło mi na obtoczenie mniej więcej połowy blaszki. Dla nas ta ilość była w zupełności wystarczająca, więc resztę zmieliłam i przygotowałam obłędne bajaderki (dodam też kiedyś przepis(...)były najlepsze bajaderki jakie jadłam). Ciasto: 300 g bardzo miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 jajka 2 łyżki miodu 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g mąki pszennej Polewa: 75 g masła 3 łyżki kakao 8 łyżek mleka 250 g cukru pudru 50 ml rumu Dodatkowo: wiórki kokosowe Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem

Smaki Na Talerzu
Ciasto makowa fantazja 45

Makowa fantazja to przepyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta i nie tylko. Artykuł Ciasto makowa fantazja pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Korzenne ciasto fasolowe z daktylami i polewą czekoladową 43

Święta już tuż, tuż! W celu szybszego ich nadejścia polecam przygotować bardzo proste i szybkie korzenne ciasto fasolowe z dodatkiem suszonych daktyli oraz polewy z czekolady! Składniki: Ciasto 2 jaja 40 g erytrytolu 240 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki 20 g kakao 5 g przyprawy korzennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g suszonych daktyli Polewa 20 g czekolady(...)mlecznej 20 ml śmietanki 10 % Sposób przygotowania: Ciasto Do miski wrzucić odsączoną fasolę, wbić jaja, dodać erytrytol, kakao, przyprawę korzenną oraz proszek do pieczenia. Całość zblendować na gęstą, gładką masę. Przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Polewa Czekoladę rozpuścić, dodać śmietankę. Następnie przelać upieczone i dobrze ostudzone ciasto. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami 555

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Artykuł Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Ciasteczka Laski Mikołaja 41

cukru pudru 3 czubate łyżki mielonych orzechów (u mnie arachidowe) 1 jajko 225 g masła Dodatkowo: 1 łyżka kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki poza kakao umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i do jednej części dodaję kakao, którą dokładnie wyrabiam, aż nabierze ciemnego koloru. Obydwie połówki ciasta dzielę na mniejsze części (pokroiłam na plastry) i rozwałkowuję

Słodki sentyment
Śniegowa rolada 40

dopisała na początku grudnia i przez chwilę faktycznie czuć było zimą jak za czasów dzieciństwa, to aura już zdążyła się zmienić i święta nie zapowiadają się białe. A skoro ciasto musi wystarczyć do śniegowego szaleństwa, to niczego mu nie żałuję, zwłaszcza wiórków kokosowych 😄 Śniegowa rolada - przepis Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne: biszkopt owsiany , 4 łyżeczki dowolnego dżemu, 1/2 szklanki(...)200g mascarpone, 2 łyżeczki żelatyny, 50ml wody. 1. Przygotuj biszkopt - przepis znajdziesz tutaj . Pamiętaj, aby do rolady przygotować biszkopt w kształcie prostokąta - blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i upiecz. Gotowy biszkopt delikatnie przełóż na nowy papier, a stary zdejmij z ciasta. 2. Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. 3. Śmietankę ubij na sztywno

Z notatnika dietetyka
Masa makowa – przepis 52

Masa makowa – przepis. Zapraszam do wypróbowania tej receptury. Przyda się do przygotowania kutii , klusek z makiem, łamańców a także do ciast makowych takich jak strucla makowa , drożdżowy makowiec zawijany , seromakowiec , najłatwiejszy makowiec , drożdżówki z makiem. Można ją zrobić wcześniej i zamrozić w porcjach. Potem wystarczy wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem ciasta i rozmrozić (zapraszam do poradnika co kiedy(...)zrobić przed świetami ). PRZEPIS MASA MAKOWA Składniki: 0,25 kg (2 szklanki) maku 125g masła pół szkl miodu (lub więcej wg uznania) aromat do ciast migdałowy bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa itd) Jak zrobić masę makową: Mak zalewamy wodą lub mlekiem (kilka cm ponad mak) i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy go do miękkości

Dorota Smakuje
Ciasta na Boże Narodzenie HIT Przepisy 42

Przepisy Na Świąteczne Ciasta Bożego Narodzenia Witaj na moim blogu, gdzie magia Bożego Narodzenia rozbrzmiewa w aromatach i smakach! Chcę się z Tobą podzielić moimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na świąteczne ciasta, które zachwycą Twoje podniebienie podczas najpiękniejszego czasu roku.  Gdy myślę o Bożym Narodzeniu , myślę o tradycyjnych smakach i wyjątkowych wypiekach. Dlatego przygotowałam dla Ciebie listę niezawodnych przepisów(...)smak, ale i świąteczny klimat przy każdym kęsie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne Smaki, Nowoczesne Wykonanie  Pierwszy na liście to klasyk , który każdy zna i kocha - król świątecznych ciast MAKOWIEC .   Moje sprawdzone podejście do tego przepisu sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz. (kliknij w zdjęcie aby przejść do przepisu) Odkryj Nowe Smaki Świąt Boże Narodzenie

RITA food channel
Sernik na piernikowym spodzie 80

Sernik na piernikowym spodzie to idealne ciasto na święta. Ciasto pięknie wygląda, wyśmienicie smakuje i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Artykuł Sernik na piernikowym spodzie pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi 47

Sernik bez użycia miksera na ciasteczkowym spodzie i z czekoladową pianką na wierzchu to ciasto, któremu trudno się oprzeć. Wygląda i smakuje obłędnie. A do tego każdy, nawet osoba nieobeznana w kuchni, poradzi sobie z jego przygotowaniem. Taki serniczek sprawdzi się na każdą okazję, jak i bez okazji, to popołudniowej kawy. Przepis jest szybki i prosty, nie trzeba ubijać jajek(...)trybie góra-dół. Po upieczeniu boki sernika okrój nożem od papieru do pieczenia, uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw w nim sernik na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przygotuj krem czekoladowy na wierzch. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Jogurt, serek mascarpone, masło czekoladowe i zimną, ale jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
PYSZNY, WILGOTNY PIERNIK. NA MAŚLANCE 48

bardzo fajny przepis trafiłam na blogu  I LOVE BAKE  (notabene skarbnica przepysznych przepisów na ciasta). Szukałam pomysłu na wykorzystanie zalegającej w lodówce maślanki, i proszę 😎 przepis dosłownie wpadł mi w ręce. Jak większość pierników (oprócz staropolskiego) ciasto robi się migusiem. Po upieczeniu przełożyłam je powidłami śliwkowymi, ale oczywiście nie jest to koniecznie. Piernik jest pysznie aromatyczny i mega(...)szklanki cukru 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Maślankę, jajko, olej, dżem, cukier oraz szczyptę soli dodajemy do miseczki i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę. Mieszamy

Walijskie Pichcenie
PIERNIK CHOINKA + FILMIK 32

Piernik choinka to wspaniałe, efektowne ciasto. Idealne na święta.        SKŁADNIKI :   2 jajka  2 i 1/2 szklanka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  3/4 szklanki cukru  1/2 szklanka oleju  3/4  szklanki mleka 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki  2 łyżki ciemnego kakao(...)cukrem, następnie wlewamy olej i mleko, miksujemy.  Po chwili dodajemy dżem, kakao, przyprawę do piernika i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką, mieszamy.  Ciasto wylewamy do formy o kształcie choinki i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 % C.  Po upieczeniu i ostudzeniu przecinamy ciasto wzdłuż na dwie równe połówki, smarujemy powidłami

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka cynamonowe jak pierniczki 47

gęstej masy. Do masy dodaję roztopione i wystudzone masło i ponownie miksuję. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i posiekaną czekoladę i całość mieszam łopatką. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mogę formować ciasteczka. Dodatkowo będę potrzebować: 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka kakao Przygotowanie: Wilgotnymi rękoma odrywam kawałki ciasta i tworzę

Słodki sentyment