Kukurydziany makaron Cresc' tajat.
Kukurydziany makaron Cresc' tajat.
Cresc' tajat to makaron kuchni biedoty z regionu Marche. Ten makaron, jedzony dzień po "spolentata" - czyli dniu kiedy posiłkiem była polenta pozwalał zagospodarować jej pozostałości (nie przyprawione). Cucina povera w najczystszej postaci. 😀 Nazwa (zapisywana także: crestaiate lub cristaiate ) w dialekcie łączy nazwę lokalnego pieczywa: "Crescia" (które kulka makaronowego ciasta ma przypominać) z czasownikiem "tajat" ("ciąć") bo makaron jest krojony na nieregularne kawałki (podobnie jak maltagliati ). W n... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Pasta Po Polsku
Autor
Marcin Zgiernicki
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
makaron, ciasto, fasola, seler naciowy
Inne przepisy z Pasta Po Polsku
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję