Przepis na zakwas znalazłam u Adama Piekarza Nie jest skomplikowany, po przygotowaniu zakwasu użyłam go do upieczenia chleba pszenno-żytniego. Ilość wszystkich składników na zakwas: 300 g mąka żytnia typ 2000 400 g mąka żytnia typ 720 40 g cukier 700 g woda (łącznie) Przygotowanie : 1 faza - środa godz. 20.00 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g wody temp 24 *C Zamieszaj składniki (razem 200 g) i pozostaw przykryte ściereczką na 24 godz. w temperaturze pomieszczenia 26 * C 2 faza - czwartek godz. 20... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula