Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską

5
  • Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską
  • Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską

    O Nocy Świętojańskiej każdy chyba słyszał. W każdym zaś kraju obchodzona jest inaczej. W Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego.  Jeżeli uda mi się gdzieś w ten wiec... Czytaj dalej na blogu Zielona Kuchnia


    Inne przepisy z Zielona Kuchnia

    Dodaj komentarz