Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską

Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską

Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską

O Nocy Świętojańskiej każdy chyba słyszał. W każdym zaś kraju obchodzona jest inaczej. W Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego.  Jeżeli uda mi się gdzieś w ten wiec... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zielona Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.