Ciasto śmietanowo – makowe

Ciasto śmietanowo – makowe

Ciasto śmietanowo – makowe

   Składniki: Ciasto: 90 g masła(temp pokojowa), 1 jajko, 1/4 łyżki sody, 80 g cukru, 180 – 200 g mąki (Ja, ciasto robię z podwójnej porcji) Nadzienie: 350 – 400 g śmietany, 4 łyżki cukru, 2 jajka, cukier waniliowy lub szczypta wanilii, 1,5 łyżki maku. Przygotowanie: Masło utrzeć z sodą i cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać 150 g mąki i wymieszać. Resztę mąki dodać stopniowo. Nie należy za długo zagniatać ciasta. Musi być ono miękkie.Zrobić kulę i włożyć na godzinę do lodówk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu kulinarnajamka.blogspot.com

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.