Soczyste kotleciki serowo-ziołowe Kotleciki drobiowe w ziołowo serowym cieście, to pyszna i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Dzięki marynacie mięso jest bardzo delikatne i soczyste, zioła nadają mu świeży aromat, a ser gwarantuje bogaty smak, który doskonale komponuje się z kurczakiem. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 pełne(...)około 2-3 centymetrowe plastry *** *** W misce umieszczamy jogurt z jajkiem i mąką, mieszamy *** *** Dodajemy przyprawy oraz tarty ser *** *** Całość ponownie dokładnie mieszamy *** *** Plastry mięsa przekładamy kolejno do powstałego ciasta i obtaczamy je dokładnie w tej marynacie. Miskę z zamarynowanym w cieście mięsem odkładamy do lodówki na minimum 1 godzi (można zostawić nawet do następnego dnia) *** *** Po tym czasie
Blog z ApetytemOdwrócona rolada z jabłkami Idealne ciasto na niedzielę, wilgotna, puszysta rolada jabłkowa na dużą blachę. Wyjątkowość tego prostego ciasta z jabłkami jest jeszcze taka, że możesz je zrobić z jabłkami świeżymi jak i prażonymi. Tak naprawdę daję owoce jakie mam, ale dziś przyszłam z ciastem z jabłkami. Rolada z jabłkami Babci Gosi Rolada z jabłkami pieczona razem to stary przepis
Dieta moja pasjazimnego masła, 80 g cukru trzcinowego lub miodu, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, opcjonalnie: odrobina cynamonu lub kardamonu dla subtelnego aromatu. Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta – Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, szczyptę soli i opcjonalnie przyprawy. Pokrój zimne masło na małe kawałki i rozetrzyj z mąką, aż powstaną drobne okruszki. Dodanie wilgotnych składników – Dodaj żółtko i ekstrakt(...)waniliowy, szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać łyżeczkę zimnej wody. Chłodzenie – Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i chłódź w lodówce przez 30–60 minut, ponieważ dzięki temu ciasteczka będą bardziej kruche. Formowanie ciastek – Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 4 mm. Wykrawaj serduszka lub inne ulubione kształty. Pieczenie – Ułóż ciasteczka
Figa S-makiemjest przepis na wilgotne babeczki? Przed chwilą zadzwoniła do Ciebie teściowa z informacją, że wpadnie do Ciebie na kawę? Wybierasz się do przyjaciółki i chcesz zrobić jej przyjemność? Pieczenie ciast nie jest Twoją najlepszą stroną? A może szukasz łatwych w przygotowaniu babeczek, które możesz przygotować razem z pociechą, dając jej dużą swobodę w kuchni? Jeśli Twoja odpowiedź to: TAK, przejdź(...)drugim pojemniku suche. Podczas kolejnego kroku, czyli mieszania zawartości obu misek, trzeba pamiętać, by robić to krótko – tylko do połączenia wszystkich składników. Jeśli będziesz robić to zbyt długo, ciasto będzie ciężkie, a muffinki nie wyrosną. Składniki: 300 g mąki pszennej 160 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka
RozdomowionaIdealne ciasto dla kawoszy i nie tylko, delikatnie nasączony kawą biszkopt jest wilgotny, masa serowa słodka i puszysta, biszkopty nasączone kawą i pianka kawowa to kropka nad „I” Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu, jest nieprzyzwoicie smaczne. Przed podaniem najlepiej jest je ocieplić w temperaturze pokojowej, wtedy zdecydowanie zyska na smaku. Bardzo polecam. Blaszka 25/30 cm Biszkopt(...)połową ponczu skrapiamy biszkopt. Resztę zostawiamy do nasączenia biszkopcików. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową więc masło i ser wyciągamy z lodówki na długo przed robieniem ciasta. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą masę nad kąpielą wodną(miskę z żółtkami stawiamy nad gotującą się wodą w garnku) gdy masa będzie gęsta odstawiamy miskę na blat
Wanilia i KardamonPyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami. Cytrynowy smak galaretki fajnie komponuje się ze słodyczą masy krowkowej. SKŁADNIKI galaretka cytrynowa 1 opakowanie śmietanka 30% 330ml herbatniki jasne lub kakaowe 200g 2 łyżki cukru pudru migdały w płatkach 75g masa krówkowa lub kajmakowa 250g WYKONANIE Zaczynamy od zrobienia galaretki.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150ml gorącej wody.Mieszamy(...)kajmakową dokładnie mieszamy lub lekko podgrzewamy np.w mikrofali żeby łatwiej nam było rozsmarować ja na herbatnikach. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe aż lekko zbrązowieją.Posypujemy nimi nasze ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Po tym czasie wykładamy ciasto na talerz,kroimy i zjadamy :D SMACZNEGO
Mała w garnku mieszadodatkiem serka homogenizowanego czy twarogu, ale najpyszniejsze jednak są te klasyczne, drożdżowe - chociaż bardziej czaso i pracochłonne 😍 Korzystając z dnia wolnego upiekłam właśnie takie pyszne, klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Mięciutkie, delikatne, lekkie jak piórko. Tym razem zrobiłam je trochę mniejsze, aby były podzielniejsze i łatwiej się przesmażyły 😉 Składniki: na około 26 szt 500 g mąki pszennej 4 żółtka(...)cukier waniliowy, sól, resztę ciepłego mleka, alkohol i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy hakiem miksera, przez kilka minut, po czym dodajemy roztopione ciepłe masło. Ubijamy całość do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Następnie misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto jest już odpowiednio wyrośnięte wykładamy je na stolnicę, wałkujemy na placek
Walijskie Pichceniekanapeczki” z ciasta francuskiego to niewątpliwie jedna z ciekawszych propozycji na imprezowe przekąski. Są proste do przygotowania, pyszne i bardzo efektowne. Każdy od razu chce ich spróbować. Ja zrobiłam je w 2 wersjach. W jednej znalazł się serek chrzanowy, sałata, wędzony łosoś i marynowana cebula, w drugiej serek śmietankowy, cebula, szynka szwarcwaldzka i grillowany ser halloumi. Osobiście wersja(...)łososiem smakowała mi najbardziej. Takie kanapeczki z ciasta francuskiego to super pomysł na imprezową przekąskę, Sylwestra czy każde inne spotkanie z rodziną czy znajomymi. 1/2 op. ciasta francuskiego 1 op. sera halloumi 1 op. szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto cotto 1 op. łososia wędzonego na zimno (cienkie plastry) kilka listków sałaty strzępiastej serek kanapkowy typu almette (u mnie śmietankowy i chrzanowy
Smaki Na TalerzuPikantne i bardzo wyraziste w smaku paszteciki z mięsem mielonym i chorizo. Dla mnie może zbyt wyraziste w smaku, za to mojemu mężowi smakowały bardzo. 1 op. ciasta francuskiego xxl 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 120 g pikantnego chorizo 300 g serka kanapkowego, śmietankowego (u mnie 2 op. Almette) dymka mielona papryka słodka i ostra oregano suszone pomidory(...)przekładamy go na sito, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, po czym dodajemy do mielonego mięsa. Odstawiamy do przestudzenia. Do mięsnej masy dodajemy pokrojoną dymkę oraz serek kanapkowy, mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy (dobrze, by w trakcie nie popękało). Wykładamy mięsne nadzienie, zostawiając jeden dłuższy bok pusty. Następnie zwijamy dość ściśle w roladę. Ostrym nożem kroimy na około
Smaki Na Talerzuprzygotować? Składniki: 120 g tuńczyka 1,5-2 łyżki oleju z awokado (świetnie podkreśla smak)* 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku 50 g sera śmietankowego kawałek papryki 1 płat świeżego ciasta francuskiego *Olej z awokado i inne jakościowe produkty dostaniecie w tasti.pl Z kodem: OKRUSZKI25 macie 25% rabatu na zakupy Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty lub kółka. Ja robię kwadraty(...)ozdobną foremką. Foremkę na muffinki lekko smarujemy olejem. Układamy w każdym wgłębieniu nasze wycięte kawałki ciasta francuskiego. Środek każdego lekko nacinamy. Pieczemy całość w 180 stopniach około 15 minut (czas zależy od użytego ciasta). W tym czasie przygotowujemy szybką pastę. W miseczce mieszamy tuńczyka, olej z awokado, serek i szczypiorek. Pastę nakładamy na nasze francuskie poduszeczki. Całość zdobimy drobno pokrojoną
Słodkie okruszkiSzybki makowiec Kto lubi makowce? U mnie to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce robię w najróżniejszych wersjach. Rolady, gwiazdy drożdżowe, makowce na kruchym spodzie i te najłatwiejsze ucierane. Dziś mam dla Was przepis na szybki makowiec . Wystarczy wszystko zmiksować i już można piec. Polecam Pyszny, idealny przepis na makowiec dla zabieganych Jak zrobić szybki(...)połączenia. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier marcepanowy lub aromat i mielony mak. Całość miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego sprawdzamy ciasto patyczkiem. Studzimy i dowolnie dekorujemy. U mnie polewa z białej
Słodkie okruszkimasy *** *** Mieszamy delikatnie do połączenia składników *** *** Gotową masę makową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy krem kawowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, dodajemy cukier puder i całość miksujemy, aż uzyskamy sztywny krem *** *** Do kawy rozpuszczalnej dodajemy 1-2 łyżki wody(...)mieszamy. Rozpuszczoną kawę dodajemy do kremu, dokładnie mieszamy *** *** Krem nakładamy na ciasto, można to zrobić za pomocą worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy, albo po prosu wyłożyć łyżką i wyrównać *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z ApetytemŚlimaczki z ciasta francuskiego z masą makową Ślimaczki francuskie to pomysł na ekspresowe ciastka z makiem , nie tylko na Boże Narodzenie. Do ich przygotowania wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i puszka gotowej masy makowej. Te ślimaczki to idealny przepis dla wszystkich zabieganych i tych, którzy kochają ekspresowe desery. Zaczynamy! Cały przepis
Korniszonkiżółtko Przygotowanie kruchych rogalików babci Rysi Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Zimne masło siekamy i łączymy z mąką wymieszaną z cukrem pudrem . Następnie dodajemy żółtko i szybko zarabiamy ciasto . Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Z ciasta formujemy malutkie rogaliki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C z termoobiegiem
Korniszonkiandrzejkowe spotkanie naszej grupy Nordic Walking wymyśliłam sobie nowy przepis.. Eksperymentowałam ostatnio z ciastem z dodatkiem bananów i tak z rozpędu postanowiłam sprawdzić czy mak lubi się z bananami. Powiem Wam, że jak odkroiłam rant wypieczonego makowca i spróbowałam pomyślałam że całkiem udany mariage Po pierwsze użyłam mało cukru, po drugie dodaję sporo ziaren i bakalii(...)Wszystkim ciasto smakowało i poproszono mnie o przepis by upiec go na święta. Jest wilgotny i przypomina trochę makowiec z jabłkami ze względu na owocowy posmak. Może przepis wykorzystać do wypieku świątecznego makowca, w wersji bez spodu nie dodaję mąki. Makowiec 2 jaja 2 dojrzałe duże banany cukier z wanilią do smaku
Gotuj Sam!