ciasto - 164325 przepisów (strona:3435/10955)

Ciasto Cappucino 43

 Pyszne, podzielne ciacho Cappucino z książki siostry Anastazjii. U mnie trochę ze zmianami, bo bezę kokosową wymieniłam na orzechową i dodatkowo ciacho nasączyłam kawą. Zapraszam

kulinarne odsłony pati
"odwrócone" ciasto kakaowe z jabłkami z airfryer... 53

Jajka, palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty, grudki mają być. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mikserem tylko chwilę połączyć składniki na dość gęste ciasto.  Tortownica 22 cm z papierem do pieczenia i dać do formy jabłka z kisielem, na jabłka wyłożyć ciasto. Z airfyera wyjąć kosz z pojemnikiem i dno wstawić tortownicę(...)Airfryer na 160C, 25 minut, następnie w 140C, 15 minut, ciasto dobrze wystudzić aby kisiel stężał, formę nakryć talerzem i odwrócić, z jabłek usunąć papier do pieczenia, można posypać pudrem cukrem - ciasto jest proste, łatwe i jest bazą do wielu owoców.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Brzoskwiniowy deser z Aperolem 41

odrobiną likieru i cukru, a następnie podać z lodami waniliowymi. Ciasteczka Aperol i marcepanowe ciasteczka maślane są idealne do popołudniowej kawy. Myślę, że zasmakuje Ci też nasze ulubione ciasto do kawy w 5 minut . .kg-gallery{display:flex;flex-wrap: wrap; gap: 10px;margin-top: 20px;align-items:center}.kg-image-container{width:calc(50% - 5px);flex: 0 0 auto(...)image-container span {display:block;padding:0 5px 15px 5px}@media screen and (max-width: 900px){.kg-image-container{width:100%;flex: 0 0 auto ;}} Marcepanowe ciasteczka maślane Ciasto do kawy w 5 minut Dlaczego warto zrobić deser Aperol Spritz? Spodobał Ci się koktajl Aperol Spritz przepis, który niedawno znalazłam na portalu WinnicaLidla.pl? Jeśli tak, to deser z Aperolem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche babeczki z owocami najlepsze 41

spieni i przestygnie, wlewamy śmietankę i ubijamy aż lekko zgęstnieje, wlewamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki. Jak zrobić Kruche babeczki z owocami najlepsze z airfryer Suche składniki ciasta mieszamy ręcznie lub hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Układamy foremki na tartaletki. Ciasto nie trzeba schłodzić w lodówce. Odrywamy po kawałku(...)ciasta i wyklejamy nim dokładnie foremki, ale nie grubo. Układamy foremki w aifryer lub na blasze. Pieczemy kruche babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, babeczki same wypadają. Układamy wszystkie babeczki obok siebie i napełniamy musem z galaretki i śmietanki. Babeczki z musem obkładamy dowolnymi owocami, u mnie granat

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe / Drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 31

odstawić, aż rozczyn zacznie pracować.  2. W międzyczasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, jajko, żółtko, miękkie masło i szczyptę soli. Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto - wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości.  3. W międzyczasie umyte truskawki pokroić w ćwiartki, a rabarbar obrać(...)pokroić w kawałki.  4. Wyrośnięte ciasto przyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć truskawki i rabarbar. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 15 minut.  5. Wszystkie składniki kruszonką rozetrzeć w palcach. Posypać wierzch ciasta.  6. Piec w 180*C przez 40 minut.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
MAŚLANE BUŁKI NOCNE 43

pracę w kuchni na etapy. Jak się pracuje dużo, to nie ma innej opcji, żeby wszystko pogodzić 😉 Dlatego takie przepisy jak ten są dla mnie idealne! Wieczorem przygotowuję sobie ciasto, a rano wyjmuję z lodówki, ocieplam, formuję i ... buch do piekarnika. Polecam gorąco kochani! Bułeczki są pyszne, mocno maślane, delikatne, nie mocno słodkie, więc posypałam je dodatkowo słodką kruszonką. Oczywiście(...)mleka - do posmarowania  kruszonka, mak suchy lub sezam - do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy hakiem około 6-8 minut.  aż powstanie jednolite ciasto. Następnie przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8-10 godzin. Rano ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na blat lekko posypany

Walijskie Pichcenie
Biszkopt z kremem i musem truskawkowym 49

Dziś polecam przepyszne, bardzo truskawkowe ciasto, które świetnie sprawdzi się również na święta. Ciasto jest orzeźwiając, i lekkie i bardzo proste do wykonania. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu/cukru 4 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 1 galaretka truskawkowa Mus truskawkowy(...)gdyby wyszła za gęsta dolać trochę wody), następnie wsypać dwie galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Gdy mus z truskawek przestygnie i zacznie tężeć wylać na krem. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą

Healthy food explorer
Mazurek pistacjowy 73

róż – maliny – kuleczki z białej czekolady Przygotowanie: Przygotowujemy formę o wymiarach (35cm x 11cm) na mazurka. Formę smarujemy tłuszczem. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wodę i mąkę. Połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 20 minut do lodówki. Następnie schłodzone ciasto wyciagamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do naszej formy(...)obciążenie i pieczemy jeszcze ok. 10 minut na złoty kolor. Wyciągamy i studzimy. W tym czasie przygotować nadzienie. Czekoladę rozpuścić z kremem pistacjowym i śmietanką. Nasze nadzienie wylewamy na ciasto. Czekamy aż masa lekko stężeje i wtedy dekorujemy mazurka pistacjami, malinami i kuleczkami czekoladowymi. Następnie mazurek chłodzimy ok. 2 godziny w lodówce Gotowe ! Smacznego Artykuł Mazurek pistacjowy pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
,,Sernik w orzechowym biszkopcie’’ 52

Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Pyszny i wilgotny sernik w mocno orzechowym cieście z kremem na bazie kwaśnej śmietany. Składniki: Biszkopt: 100 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 6 jajek 100 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego(...)koniec stopniowo dodajemy cukier. Nie przestając miksować dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy przestudzone masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz orzechami, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.  Przestudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Miękkie masło ucieramy z cukrem

Podróż w kulinaria
Colomba wytrawna z serem 65

ytrawna "colomba "drożdżowa z serem – puszyste, aromatyczne i idealne ciasto na świąteczny stół. Składniki (forma do colomby ok. 750–1000 g): 500 g mąki typu 00 lub pszennej do wypieków 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 200 ml ciepłego mleka 3 jajka (w temp. pokojowej) 70 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 80 g startego(...)mąkę z solą. Dodaj jajka, rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj masło, aż masa będzie elastyczna i gładka. Na końcu dodaj starty ser, zioła i ewentualne dodatki Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5–2 godziny, aż podwoi objętość. Przełóż ciasto do formy w kształcie colomby (można też użyć zwykłej keksówki .Wciśnij kostki sera do środka

Zakamarki mojej kuchni
Wielkanocne rożki z pastą jajeczną na ostro 55

plasterków jalapeno z zalewy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pieetruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Do tego 1 opakowanie ciasta francuskiego liście natki pietruszki na łodyżkach Sposób przyrządzenia: 1. Ugotowane jajka i jalapeno bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. 2. Dodaj zioła i przyprawy oraz majonez(...)smaku solą i pieprzem (możesz też dolać trochę zalewy z jalapeno dla podbicia smaku). 4. Nadziewaj upieczone rożku i ozdabiaj łodyżkami natki pietruszki, imitując nać marchewki. Rożki: 1. Ciasto francuskie potnij wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 1cm. 2. Owijaj paski wokół foremek do rożków lub uformuj rożki z papieru do pieczenia i na nich owijaj ciasto. 3. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek bananowy z pistacjami i czekoladą 74

Magda Jak raz zakochacie się w cieście typu chlebek, tak wierzcie mi, będzie kombinować na wszelaki sposób z nowymi smakami i dodatkami. Ja tak zdecydowanie mam, a co kolejnych chlebek za który się zabiorę musi być inny niż poprzedni. Policzyłam, że ten będzie już 10-tym na Smacznej i to nie jest moje ostatnie słowo. Co w tym mamy wyjątkowego(...)mąkę, sól oraz proszek do pieczenia – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia.   Pistacje i czekoladę siekamy na średniej wielkości kawałki. 2/3 posiekanych orzechów z czekoladą dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia. Ciasto wlewamy do formy do pieczenia. Na wierzch robimy zygzaki z kremu pistacjowego – polecam go odrobinę podgrzać, wtedy jest płynniejszy. Posypujemy wierzch pozostałą czekoladą z pistacjami

Smaczna Strona
Babka czekoladowa 71

pudru 1 łyżka kakao 2-3 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE Formę na babkę o pojemności ok. 1,7-2 L wysmaruj masłem i oprósz mąką. Silikonowej formy nie trzeba smarować, ciasto ma w sobie dużo tłuszczu. Sypkie składniki (mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia) przesiej przez sito i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Jajka utrzyj(...)soli na jasną i puszystą masę. Wlej cienką strużką olej i zmiksuj. Następnie dodaj sypkie składniki w trzech turach i zmiksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelej do formy i upiecz do suchego patyczka przez ok. 60 min. Polewa: masło rozetrzyj z cukrem pudrem i kakao, następnie wlej wrzątek i wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej

Słodki Blog
Ciasto szyszkowy król 58

Inspiracje na ciasto szyszkowy król zaczerpnęłam ze strony Obżarciuch . Akurat miałam pod ręką potrzebne składniki więc skusiłam się aby wypróbować coś nowego. Ciasto na pewno zamakuje miłośnikom mlecznej kanapki ponieważ zawiera taką samą mleczną masę i jeszcze do tego jest również słodka masa kajmakowa a więc ciasto jest bardzo słodkie. Żeby złagodzić ta słodkość do masy dodałam mniej cukru(...)deskę. Posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć mleczną masę i ładnie wyrównać. Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników. Odstawić. Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Ciasto na piknik. Co upiec na spotkanie w plenerze? 69

Zastanawiasz się, jakie ciasto zabrać na piknik? Nie chcesz, by się rozpadło podczas transportu albo roztopiło w letnim słońcu? Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji, które nie tylko przetrwają podróż, ale też zachwycą smakiem wszystkich uczestników plenerowego spotkania. Artykuł Ciasto na piknik. Co upiec na spotkanie w plenerze? pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania