ciasto - 163312 przepisów (strona:3437/10888)

EKSPRESOWY TORCIK ŚMIETANKOWY BEZ PIECZENIA – tylko 4 składniki! 114

Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Śmietankowy torcik, tak jak pisałam powyżej, to ciasto

Ostra na Słodko
Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem mazdamer, pomidorkami i papryką czerwoną 102

Prostota zawsze jest na pierwszym miejscu. Tak samo z przygotowaniem jedzenia. Przygotowałam świetną propozycję z wykorzystaniem sera mazdamer od Klamra z ciastem francuskim i warzywami. Składniki: 300g (1 opakowanie) ciasta francuskiego 125g sera mazdamer 200g pomidorków koktajlowych 180g papryki czerwonej Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić na mniejsze porcję. Na blaszkę rozłożyć ciasto francuskie. Na jedną połowę położyć ser oraz(...)pomidorki i paprykę. Następnie na to położyć drugą część ciasta. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Cygańska droga 99

Trochę już zapomniane ciasto z zeszytu mojej Mamy. Dawniej często piekła je na święta czy imieniny. Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów, galaretek i okrągłymi biszkopcikami. Ciasto jest przepyszne i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości. Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/3 szkl gorzkiego kakao łyżeczka proszku(...)będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki przygotować w 400ml gorącej wody dzień wcześniej i odstawić do stężenia. Masa budyniowa: budyń

Smakołyki Asi
Keks na białkach 105

zostają mi białka, zawsze mam dylemat, co z nimi zrobić. Tym razem padło na keks. Pyszny, słodki, przepełniony kolorowymi i słodkimi bakaliami. Ciasto nie tylko na święta :) Podana ilość bakalii jest przykładowa, możecie dowolnie modyfikować zarówno ich ilość, jak również skład, dajcie takie, które lubicie, albo takie jakie macie pod ręką ( u nas na przykład zawsze mamy daktyle i żurawinę(...)masłem dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy (można też zmiksować na najniższych obrotach) tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. 5.   Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x7 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy

Na kulinarnym poligonie
Revani, czyli ciasto z semoliny 88

Revani po raz pierwszy jedliśmy (jeszcze w wersji wegetarianskiej) na Podlasiu, a konkretniej w Bohonikach w restauracji naprzeciwko meczetu. Ciasta z semoliny lub kaszy manny mniej lub bardziej nasączone syropem jada się od Egiptu przez Turcję i Grecję aż po Albanię i Bałkany. Jest wiele wersji tego ciasta - niektóre z dodatkiem mąki pszennej, inne z samą semoliną. Zależnie od kraju(...)mieszamy mokre składniki - jogurt sojowy, sok pomarańczowy i aquafabę. Wszystko dodajemy do suchych składników i mieszamy. 3) Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. 4) Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ciasto przelewamy na silikonową blaszkę (u nas okrągła, 22 cm średnicy) i pieczemy przez 55 minut. 5) W międzyczasie przygotowujemy syrop - cukier mieszamy z sokiem pomarańczowym i cytrynowym oraz wodą

Roślinożerni urlopowicze
Kakaowa rolada z kremem ajerkoniakowym 110

dwie takie rolady – wyszła tak dobra, że zniknęła w ciągu półtora dnia… Przyznam się, że nic tak nie cieszy jak wyjdzie mi smaczne i do tego piękne ciasto, gdzie wszyscy mruczą z rozkoszą jak jedzą. Chyba więcej zachęcać do jej zrobienia nie trzeba, naprawdę warto Składniki (na dużą roladę): 5 jajek 150g cukru 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku(...)mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy suche składniki do jajek – dodawałam po 2 łyżki na raz, i miksujemy do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, tworzymy duży prostokąt na całą blachę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do upieczenia na 12 minut.   W międzyczasie na blacie kuchennym rozkładamy dużą, bawełnianą ścierkę, oprószamy

Smaczna Strona
Krucha tarta z kajmakiem, bananem i bitą śmietaną 85

wykonaniu. Wystarczy tylko upiec kruchy spód, wystudzić i nałożyć dodatki. Idealna na poczęstunek z filiżanką aromatycznej kawy. Upieczcie taką i dajcie znać czy smakowało :)     Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 2 żółtka Dodatkowo: 2 banany sok z cytryny 20 dag ( pół puszki ) masy krówkowej ( kajmaku ) 20 dag dżemu(...)morelowego 1 śmietana typu ,, Śnieżka " 200 ml zimnego mleka mąka pszenna do podsypania stolnicy   Wykonanie pysznej tarty:    1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykładamy do tortownicy o średnicy około

Izabelawkuchni
Sernik puszysty jak chmurka 228

lekki o waniliowym smaku. W dodatku poprzez zastosowanie odpowiedniego sposobu pieczenia nie opada i nie pęka. Sernik jest bez spodu, do tej wersji bardzo to pasuje, bo sprawia że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne. Oczywiście możecie zrobić kruche ciasto lub spód z herbatników taki jak tutaj . Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 60 min Czas chłodzenia: ok. 12 godz

Słodki Blog
Tort kokosowy z brzoskwiniami 128

Nowy, pyszny tort w Małej Cukierence. Jest duży, wysoki, wygląda fantastycznie. Tort jest dobrze nasączony i jest mocno kokosowy, owocowy, słodki. Ładnie się kroi i jest wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby budyń był dobrze ostudzony. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Mąka ze Smokiem powstaje(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut

Mała Cukierenka
TORT WIELKANOCNY 103

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat

RAROSSA
Ciasto czekoladowe na białkach 92

jedno z najprostszych i przepysznych ciast jakie ostatnio zrobiłam. To bardzo czekoladowe ciasto na białkach. I właśnie białka to podstawowa zaleta tego ciasta, bo można zużyć biała które bardzo często mamy zamrożone po przygotowaniu innych ciast czy deserów. Mi białka zalegają po robieniu domowego ajerkoniaku. Tak więc polecam bo jest i szybkie i proste i pyszne . Przepis znaleziony tutaj . Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik