ciasto - 162907 przepisów (strona:3437/10861)

Krakersy serowe 146

cukru 1 łyżeczka soli 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g masła 120 g startego na małych oczkach sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody sól do oprószenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Owinąć folią folią  spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia, albo(...)silikonowym podkładzie do pieczenia na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać). Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli jest to konieczne. Radełkiem albo okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą. Piec w temperaturze 220°C przez

Blondynka Gotuje
Mleczna kanapka 299

ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia - w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:) SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Białka ubić(...)sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA MASĘ

Blondynka Gotuje
Mini Torciki Improwizowane 165

Moja Wielka Improwizacja! W lodówce światło, zerowe chęci na wyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka(...)ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.  SMACZNEGO życzy  BLONDYNKA :) Moja abstrakcja :) Tu już widać delikatną pedanterię

Blondynka Gotuje
Pierniczki prawie jak Alpejskie 617

miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam do lodówki na 24 h. W tym czasie ciasto ma zgęstnieć(...)się stało. W DNIU PIECZENIA: Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam

Blondynka Gotuje
Pizza z Szynką i Pieczarkami 276

pieczarki, ser i szynka. Broń Boże cebuli, czy innych warzyw. Klasyka :) W tym poście na temat przepisu będzie krótko. Każda nazwa (sos pomidorowy do pizzy, sos czosnkowy do pizzy, ciasto na pizzę) będzie zaopatrzona linkiem, czyli klikasz w nazwę i wskakujesz na odpowiedni post z przepisem. Wszystkie podlinkowane nazwy są koloru czerwonego. Dlatego o tym piszę? Czasami piszecie i pytacie(...)znaleźć proponowane przeze mnie produkty, które zawsze znajdują się w linkach :)  Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie ( Pizza a`la Caprese ). W tym poście całą uwagę skupię

Blondynka Gotuje
Chleb fiński 186

hleb pszenno-żytni na jogurcie. Wcześniejsze przepisy (np. 1 lub 2 ) na chleb zawierały w sobie wodę w związku z czym, ciasto było luźne (wymagało pieczenia w formie) a gotowy chleb miał miąższ stosunkowo miękki. To ciasto jest zupełnie inne, zwarte dzięki czemu można uformować okrągły kształt. Ciasto należy wyrabiać ręcznie, jest dość gęste (zwykły mikser już się do tego(...)Letni jogurt lub kwaśne mleko rozetrzeć w misce z drożdżami, dodać sól i miód, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią (przesianą) i wyrobić. Dodać przesianą mąkę pszenną i ponownie wyrobić. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać trochę mąką (starać się znacznie nie przekraczać proporcji zawartych w przepisie). Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.  Wyłożyć na stolnicę, wsypać ziarna i zagnieść

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb graham, klasyczny 233

cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia.  Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość).  Ponownie zagnieść (wymieszać) ciasto. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz odstawić(...)bochenek posmarować żółtkiem, posypać płatkami owsianymi i piec przez 1 godzinę w temperaturze 190 o C. N otatki:   następnym razem dodam mniej wody by uzyskać bardziej zwartą konsystencję ciasta Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierogi ruskie 201

ardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia. Pierogi ruskie var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS Ciasto 2 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 szkl. wody ciepłej 1 jajko Nadzienie 50 dkg sera białego 5 średnich ugotowanych ziemniaków 3 średnie cebule pieprz sól Przygotowanie Ziemniaki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Liebster Awards 177

wolno nominować bloga, który Cię nominował. Pytania na które mam odpowiedziec w ramach zabawy to : 1. Dlaczego blogujesz? Daję mi to wielką  frajdę, zarówno przygotowywanie potraw i ciast jak i obserwowanie czy moje starania mają jakis oddżwięk w postaci komentarzy? ;)  2. Czy twoje wykształcenia/zawód jest związany z tematyką twojego bloga? Zupełnie nie . 3. Jakie jest twoje(...)pisemnie , ale też próbował sam je wykonywac u siebie w domu :) 4. Co daje ci blog? Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa? Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych  :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato? Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja

Słodkości i nie tylko
Pączki bawarskie 353

robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn. Dodajemy resztę mleka oraz rum. Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie  gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy

Słodkości i nie tylko
Tarta cytrynowa 278

tego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :) Średnica blaszki : 26 cm Temp. pieczenia(...)Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut Składniki: Ciasto kruche 200 g masła 1/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 szkl. mąki Masa cytrynowa: skórka starta z 1 cytryny 1/3 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. cukru 4 całe jajka śmietana kremówka 30%   Sposób przygotowania: Masło z cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie) Następnie

Słodkości i nie tylko
Ciastka cynamonowe i czekoladowe 213

jajka 400 g maki  120 g cukru pudru  1 lyzeczka proszku do pieczenia  1,5 lyzki kakao 1,5 lyzki cynamonu  Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta  Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia  Mieszamy to razem  Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy  Robimy taki jakby wulkan z masy(...)wbijamy w srodek jajka dalej ugniata az bedzie gladka konsystecja Teraz dzielimy ciasto na pol i do jedenej polowy dodajemy kakao, a do drugiej cynamon  Zawsze powinno sie wlozyc ciasto do lodowki na min 30 min  Po wyjeciu ciasta z lodowki nagrzewamy piekarnik do 180C  W tym czasie rozwalkujemy ciasto na placki i wycinamy ciastka  Ukladamy

Klaudynkowa kuchnia
Sernik z bezą orzechową 658

tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag masła - 1 łyżka smalcu - 2 żółtka - 1 jajko Masa serowa: -1,2 kg sera białego(...)mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy, dodajemy wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy

Zainspirowana w kuchni
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 212

Sezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można!   Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka(...)łyżeczka cukru - do gotowania szparagów sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu

Grunt to przepis!
Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym 223

mnie dzisiaj truskawkowo. Pyszne letnie danie, proste i jakie dobre:) składniki:  ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki margaryny 1 jajko szczypta soli truskawki - średniej wielkości ok 25-30 szt cukier do obtoczenia truskawek 200 ml jogurtu cukier waniliowy ok 2-3 łyżek Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać(...)miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. W goracej wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć w cukrze. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm i zrobiłam małe pierożki z jedną truskawką w środku

Monia miesza i gotuje