ciasto - 162907 przepisów (strona:3446/10861)

Jabłecznik królewski 85

łyżki soku cytryny). 100 g musu jabłkowego wykładam na biszkopt i rozprowadzam po całej powierzchni. Resztę musu jabłkowego dodaję do wystygniętej galaretki, dokładnie mieszam i wylewam na biszkopt. Ciasto wstawiam do lodówki na 3 godziny, do momentu aż galaretka z jabłkami stężeje. Następnie mogę przygotować warstwę śmietankową. Składniki na warstwę śmietankową: 400 ml śmietanki 30% 2 płaskie łyżeczki żelatyny(...)łyżki ubitej śmietanki i energicznie mieszam. Teraz wlewam żelatynę do pozostałej śmietanki i miksuję. Tak przygotowaną śmietankę wylewam na warstwę jabłkową. Śmietankę wyrównuję, możecie zrobić wzorki łyżką lub packą. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin. Na koniec jabłecznik przyozdabiam – może to być tarta czekolada (wykorzystałam do tego 4 kostki czekolady), kakao, albo inna posypka. Jabłecznik królewski gotowy. Smacznego

Słodki sentyment
Sernik gotowany na biszkopcie 60

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni, które znane jest i doceniane na całym świecie. Istnieje wiele różnych wariantów sernika, ale dziś chciałbym podzielić się przepisem na sernik gotowany na biszkoptowym spodzie, który posypany jest delikatnymi wiórkami kokosowymi. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)sztywno, następnie dalej ubijać dodawać cukier oraz po jednym żółtku i po łyżce oliwy. Na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy 22 cm, wyłożonej papierem. Można do dwóch mniejszych tortownic. Można w mniejszych formach upiec i na słodki stół podać na urodziny, imieniny czy inną okazję. Piec w piekarniku

gotuj ze mną
Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem 69

Uwielbiam nieoczywiste połączenia smaków, nieoczywiste połączenia składników. Tutaj marchewka czyli warzywo połączona jest z pysznym, soczystym jabłkiem i dzięki temu ciasto jest wilgotne, pełne aromatu i przepyszne. Krem z ricotty i białej czekolady jest tutaj dopełnieniem całości. Ciasto wyszło idealne do kawy czy herbaty, idealne na spotkanie ze znajomymi czy przyjaciółmi. Posmakuje każdemu i małemu i dużemu. Zachęciłam(...)zapraszam do kuchni i kręcimy! Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kawowy budyniowiec 62

Przepyszne ciasto dla fanów budyniowo-kawowych wypieków. Kawowy budyniowiec składa się z kawowego biszkoptu, budyniowej masy na gorąco i kawowej pianki. Jest przepyszne, a najlepiej smakuje mocno schłodzone. Biszkopt kawowy: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema, może być też zbożowa karmelowa 2 łyżki rumu(...)sypką). Jedną łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy wlewamy ją do miski z pozostałą masą. Miksujemy do połączenia. Kawową piankę wykładamy na przestudzony budyń. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Inspiracja

Smaki Na Talerzu
Muffinki bezglutenowe 51

pieczenia i kakao umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję jajka, jogurt i olej i wszystko mieszam tylko do połączenia się składników. Do foremek muffinkowych kładę po 1 łyżce ciasta, dodaję ulubione owoce (po jednej truskawce, 2-3 wiśnie…) i owoce przykrywam ½ łyżki ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut do suchego patyczka. Muffinki bezglutenowe

Słodki sentyment
Babka gotowana 67

mieszam mikserem na najniższych obrotach. Dodaję następnie ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Foremkę do babki gotowanej smaruję masłem i posypuję kaszką manną, zwłaszcza dno, żeby babka nie przywarła. Ciasto wylewam do foremki, foremkę zamykam i zanurzam w wysokim garnku we wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję(...)niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka będzie miała delikatnie cytrynowy posmak. Babka gotowana gotowa. Smacznego Możecie też wybrać opcję dwukolorową. 2/3 ciasta wykładam do formy, a do 1/3 dodaję 1 łyżkę kakao. Mieszam i warstwę kakaową wykładam na waniliową. Delikatnie mieszam patyczkiem i gotuję zgodnie z instrukcją powyżej. Idealnie smakuję z polewą czekoladową

Słodki sentyment
Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy 48

Wielkanoc . Składniki na kruchy spód: 1 ¾ szklanki mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35×30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Ciasteczka bananowe 62

użyjesz białego cukru ? Składniki na około 10 ciasteczek: 2 mocno dojrzałe banany 1 porcja szejka (użyłam JuicePlus+ , więcej szczegółów znajdziesz tutaj ) (możesz wykonać również wersję bez szejka – wtedy do ciasta dodaj czubatą łyżkę kakao) 50 g ciemnej czekolady 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych 1 żółtko Banany rozgniatam, czekoladę siekam. Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam do połączenia się(...)składników. Ciasto wykładam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Ciasteczka bananowe pozostają miękkie nawet po wystygnięciu. Smacznego ? Artykuł Ciasteczka bananowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Babka śmietankowa z migdałami 64

Babka śmietankowa z migdałami to kolejny już przepis ze „ słodkosentymentowego ” zeszytu. Babka jest mięsista i wilgotna, a migdały doskonale podkręcają smak. Prosty przepis na pyszne ciasto do kawy. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 g miękkiego masła 200 g kwaśnej śmietany 12% 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 garście(...)kwaśną śmietaną do masy jajecznej. Wyłączam mikser, dodaję płatki migdałów i mieszam delikatnie łopatką. Foremkę na babkę o średnicy w szerszej części 20-22 cm smaruję dokładnie masłem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Następnie wyłączam piekarnik i babkę zostawiam jeszcze w zamkniętym piekarniku na 5 minut. Następnie wyciągam babkę z piekarnika, kiedy

Słodki sentyment
Serojabłecznik 66

zmielone ciasteczka i cynamon. Mieszam i wykładam do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzam i ugniatam ciasteczka na dnie tortownicy, a następnie wstawiam do lodówki. Składniki na ciasto: 500 g jabłek 1 szklanka siekanych orzechów (ulubionych) 2 garście rodzynek lub suszonej żurawiny 500 g zmielonego twarogu ½ szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka wanilii Jabłka obieram i kroję(...)cukier i miksuję do całkowitego połączenia się składników. Zmniejszam obroty, dodaję po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaję wanilię i krótko mieszam. Masę twarogową wykładam na jabłka. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Składniki na warstwę chrupiącą: ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki brązowego cukru

Słodki sentyment
Ciasteczka ze smalcem 64

tortowej lub typ 500) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Cukier puder do posypania Jak przygotować ciasteczka ze smalcem: Wszystkie składniki umieszczam w misie i zagniatam ciasto (można to zrobić hakiem miksera). Z ciasta formuję 2 rolki o średnicy około 3-4 cm. Rolki zawijam w folię i wkładam do lodówki na przynajmniej 1 godzinę

Słodki sentyment
Pączki na mascarpone 62

Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na pączki umieszczam w misce i mieszam. Olej rozgrzewam do temperatury 170 stopni. Rękę natłuszczam odrobiną oleju, nabieram trochę ciasta, formuję kulkę i wrzucam na rozgrzany olej (ciasto możecie wrzucać również za pomocą dwóch łyżek – pączki będą tylko trochę mniej foremne). Pączki smażę, aż się zarumienią, około 2 minut

Słodki sentyment
Cake pops bez patyka 57

można zrobić je z patykiem Cake popsy to też świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowej babki, w myśl @zerowaste Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki pokruszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego 2 łyżki masła orzechowego (użyłam crunchy ) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka nutelli 100 g ulubionej czekolady 1 łyżka oleju Przygotowanie: Masło orzechowe, mascarpone i nutellę mieszam(...)misce, dodaję pokruszone ciasto i całość zagniatam. Z tak przygotowanej masy toczę kulki, układam je na desce i wstawiam do zamrażarki na pół godziny. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję olej i mieszam. Jeśli chcecie wykonać kulki z patyczkiem, to teraz jest odpowiedni moment. Patyczek należy wcisnąć w kulkę i następnie zanurzyć kulkę w czekoladzie. Cake popsy odstawiam do zastygnięcia

Słodki sentyment
Batony brownie 59

masy dodaję mielone orzechy i całość mieszam łopatką. Na koniec dodaję bakalie i całość ponownie mieszam łopatką. Blaszkę 30 cm x 25 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 15 minut. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Na koniec kroję ciasto w dowolnej wielkości batony. Batony brownie

Słodki sentyment