Ciasto czekoladowo-śmietankowe to propozycja na niezwykle smaczny deser na każdą okazję. Wypiek pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Artykuł Ciasto czekoladowo-śmietankowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaSzybkie ciasto bez użycia miksera. Należy jednak pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 24cm): 4 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru + dowolne owoce, u mnie(...)pomocą rózgi kuchennej albo widelca. 2. Następnie przesiać do tej samej miski mąkę, proszek, dodać cukry i całość znów wymieszać tylko do połączenia się składników. 3. Ciasto przełożyć do wybranej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłożyć dowolne owoce. 4. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do suchego patyczka około 50 minut
Kuchnia domowa Aniszybkie do przygotowania – zawsze wychodzą! Idealny pomysł na odżywcze śniadanie, posiłek na wynos lub deser! Polecam także jagodzianki z mojego przepisu . Składniki – drożdżówki z serem (6 sztuk) Ciasto 55 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek) 20-25 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek) 4 średniej wielkości(...)łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu Nadzienie 200g twarogu chudego 50 g erytrolu 2 żółtka szczypta wanilii lub/i kilka kropli aromatu waniliowego / migdałowego Przygotowanie Odważyć wszystkie składniki na ciasto a następne dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne
Ola la LCHFjeszcze lepiej. Trudno się oprzeć pokusie i gwarantuję, na jednym kawałku się nie skończy. Forma 11/35 cm może być też trochę większa, ponieważ wchodzi na styk. Składniki: Ciasto kruche: 15 dag mąki pszennej tortowej 2 dag ciemnego kakao 12 dag masła 5 dag cukru pudru 1 żółtko jaja Szczypta soli Nadzienie panna cotta: 250 ml mleka(...)łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z wszystkimi suchymi składnikami, dodać masło oraz żółtko jaja, zagnieć jednolite kruche ciasto.. Rozwałkować na prostokąt wielkości foremki, gdy będzie się kleiło, podsypać lekko mąką i na wałku przenieść do formy, wylepić spód i boki AK aby ciasto było równomiernie rozprowadzone. Schłodzić
Wanilia i KardamonBardzo smaczne ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką. Łatwe w wykonaniu i efektowne, jest to ciasto babkowe. SKŁADIKI : 200 g masła 3/4 szklanki cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 100 g gęstej śmietany 18 % 3 jajka 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej(...)PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i śmietanę, dalej ucieramy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Ciasto jest gęste. Wykładamy je na blaszkę 30 /23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równo je rozsmarowujemy. Wciskamy w nie truskawki. Z zimnego masła, mąki i cukru robimy kruszonkę, posypujemy nią ciasto. Pieczemy je około 35-40 minut, funkcja
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : ciasto francuskie truskawki serek mascarpone Przygotowanie : Arkusz ciasta wyjąć z lodówki, pokroić wg uznania, u mnie prostokąty Posmarować serkiem, umyte i pokrojone truskawki rozłożyć na każdym kawałku ciasta Wstawić natychmiast do piekarnika nagrzanego do 200*C (piekłam ok. 20 min.) Gdy ciasto się zarumieni wyjąć, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, ja przed włożeniem do piekarnika posypałam grubym cukrem
Proste PotrawyOrzechowe galette z truskawkami i borówkami amerykańskimi Orzechowe galette z truskawkami i borówkami amerykańskimi, to pyszna rustykalna tarta pełna aromatycznych owoców. Jej bazą jest kruche ciasto, które urozmaiciłam mielonymi włoskimi orzechami. Muszę przyznać, że to jest bardzo pyszne połączenie. Jeśli masz inne orzechy one także wspaniale zdadzą tu egzamin. Pamiętaj, że przy robieniu kruchego ciasta składniki powinny być zimne(...)powinno się je zagniatać szybko i krótko. Ja do tego wykorzystuje malakser, kilka chwil i ciasto mam gotowe. Potem wkładam je do lodówki, żeby jeszcze się schłodziło. Dzięki temu ciasto w tarcie będzie kruche. Ta tarta może mieć kształt okrągły albo kwadratowy, ale nie musisz się zbytnio przykładać, żeby te kształty były idealne. To tarta rustykalna, czyli chrupiąca placek, którego
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ciasto, którego bazą są biszkopty, dzięki czemu oszczędzisz czas potrzebny na pieczenie biszkoptu. Ciasto jest lekkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się na upalny dzień. Czas przygotowania: 25 min + czas potrzebny do wystudzenia galaretki Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godz., najlepiej cała noc SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) ok. 300 g podłużnych
Słodki BlogPRZYGOTOWANIE : BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Wlewamy olej, mieszamy i przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto pieczemy około 35 minut, temperatura 180 % , funkcja termoobieg. ŚMIETANA - bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno uważając aby nie przebić śmietany. Następnie dodajemy mascarpone, mieszamy(...)wsypujemy zagęstniki. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Biszkopt przecinamy na dwie połówki, umieszczamy w tortownicy i smarujemy dżemem, na to połowa masy i przykrywamy ciastem. Ponownie dżem i masa. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ponownie ubijamy 1 śmietanę z cukrem waniliowym, na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i nią dekorujemy ciasto oraz dowolnymi owocami
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam Was serdecznie do mojego najnowszego wpisu na blogu, w którym przygotuję dla Was pyszne ciasto na zimno z truskawkami inspirowane książką "102 ciasta z owocami"! 🍓🍰 Ten przepis jest prawdziwą ucztą dla podniebienia i idealnie sprawdzi się na letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego. Przygotowanie tego deseru jest proste, a efekt końcowy zachwyci(...)kulinarne doznania? Zapraszam do przepisu i odkrycia, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego w swojej kuchni! Smacznego! 🍴✨Przepis jest ulepszony, odcukrzony tradycyjnie. W książce jest błąd podane jest żeby ciasto robić w tortownicy jednak składników jest za dużo i ciasta wyszło na styk w blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm Czytaj więcej
PychotkaaaSłodka zapiekanka z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie ciasta, słodkich bułeczek, rogali, których nikt nie chce już jeść, troszkę obeschły i bardziej zaczynają przypominać sucharki niż miękkie i puszyste pieczywo. Oczywiście można się pokusić o zrobienie kolejnych bajaderek albo cake popsów , ale taka zapiekanka serwowana na ciepło z lodami, bitą śmietaną czy czekoladą z pewnością będzie miłą odmianą 🙂 Uwaga(...)szklanka 200 ml Składniki: 300 g ciasta, słodkich bułeczek, rogali 750 g jabłek Przygotowanie: Pieczywo kroję w kostkę, mniej więcej wielkości 1 cm. Blaszkę 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia (również boczki). Pieczywo wsypuję do blaszki, wyrównuję i lekko ugniatam. Jabłka myję, obieram, wydrążam środek i kroję w kostkę. Następnie wsypuję jabłka do blaszki, w której czeka już pokrojone
Słodki sentymentproste ciasto z rabarbarem jest super! Do jego przygotowania mikser jest zbędny, wystarczy łyżka i miski. Wystarczy wszystko razem wymieszać i ciasto gotowe. Rabarbar super łączy się kardamonem i pomarańczą. Jeżeli lubicie kardamon, możecie do ciasta dodać więcej, myślę, że 1 łyżeczka będzie w … The post Proste ciasto rabarbarowe z nutą pomarańczy i kardamonem appeared first on Polska
Polska Zupaskładniki: 1 opakowanie wafla 200 g masła (w oryginale jest 250 g margaryny) 150-250 g cukru (w oryginale jest ok. 500 g) 100 ml mleka
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj przepis na bardzo smaczny serniczek na zimno o wyglądzie jak jajko sadzone. CIASTO : 200 g mrożonego szpinaku 1/2 szklanka oleju 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej SER : 5 łyżek żelatyny + trochę(...)żółtka, mieszamy. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy szpinak, mieszamy a po chwili wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę o rozmiarze 23/ 33 cm, wykładamy ciasto i pieczemy je 35 minut w temperaturze 180 %*. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Brzoskwinie odcedzamy i wycinamy żółtka. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy
Kulinarne Fantazje Marioli