idealny prezent np. na rocznicę ślubu dla nas lub dla rodziców, a mamy do wyboru wiele lokalizacji i na pewno któraś Wam podpasuje ;) Składniki na około10-12 kopert Ciasto 300 g mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g zimnego masła 35 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko kl L lub XL ( odłóżmy odrobinę do posmarowania bułek po wierzchu(...)dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Do jagód dodaje cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam (mrożonych jagód nie rozmrażamy, postępujemy tak samo z zamrożonymi jaki ze świeżymi) 4. Ciasto rozwałkowuje na grubość
Gotowanie...to proste !nogi w kuchni, to będę miała tyle czasu na rozwijanie bloga, że o cie panie! A tu dzieci duże, a czasu mniej niż jak raczkowały po podłodze. Ciasto krucho-drożdżowe to absolutne mistrzostwo! Oprócz tego, że bardziej mi smakuje, to dłużej trzyma świeżość niż klasyczne drożdżowe. Jagód w środku jest w opór. Tak, jak powinno być w jagodziankach(...)nożem te trzy składniki. Drożdże rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do mąki wymieszanej z masłem i cukrem. Robimy jeszcze raz zagłębienie i wbijamy jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło i cukier siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą palców. Ciasto może zostać w miarę sypkie. Odkładamy do lodówki. Do jagód dodajemy cukier
bistro mamapyszny sernik Siostry Anastazji z wkładką truskawkową, ale wkładkę owocową możecie dostosować do owoców, które posiadacie lub są w danym sezonie. Sernik jest przepyszny, ale to jak prawie wszystkie ciasta znanej Siostry :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 24x x34 Składniki biszkopt jasny: 4 jajka L 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Biszkopty: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka. 2. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Tak samo robi biszkopt
kruche babeczkiMięciutkie, puszyste i po prostu pyszne, a do tego do jego składniki wystarczy wymieszać i włożyć do piekarnika. Czyż to nie jest ciasto idealne. Ja robiłam je z truskawkami, ale doskonale sprawdzą się jagody, borówki, maliny, porzeczki, czy jabłka, a ze śliwkami to dopiero będzie przepyszne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy łyżką tylko do momentu aż się połączą. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło przekładamy do miski i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja upiekłam je w keksówce, ale może być także tortownica. Na wierzch dajemy owoce i posypujemy kruszonką Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęścieTaka tarta może uprzyjemnić Ci każdą chwilę. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, że nie znajdziesz osoby, której by nie posmakowała! Polecam bardzo gorąco! Składniki i wykonanie ciasto 1 szklanka mąki pszennej tortowej 120g zimnego, dobrego masła 2 łyżki cukru pudru (lub 1 łyżka cukru pudru i 1 opakowanie cukru waniliowego) Z podanych składników zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, formujemy kulę, owijamy(...)folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy to tarty, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180C przez ok. 25-35 min. 200 g masy kajmakowej Dno upieczonego i przestudzonego ciasto smarujemy grubo kajmakiem. masa serowa 500 g mielonego twarogu (użyłam z kubełka z Piątnicy) 4 łyżki cukru pudru lub więcej
Raj dla PodniebieniaGalette, to bardzo prosta do przygotowania rustykalna tarta. Jej bazą jest kruche ciasto, natomiast nadzienie można przygotować tak na prawdę ze wszystkiego. Ja tym razem przygotowałam wersję na słodko, a do ciasta dodałam mielone orzechy, które wspaniale wzbogaciły jego smak. Ciasto wspaniale smakuje również na ciepło. Orzechowe galette z truskawkami i rabarbarem to bez wątpienia idealna propozycja na letni sezonowy(...)deser. Możemy je przygotować bez tortownicy czy formy do pieczenia. Ważne jest tylko, żeby ciasto przed pieczeniem było mocno schłodzone. Na blogu znajdziesz również przepis na inne galette → galette z rabarbarem i migdałami . KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatitySernik stracciatella truskawkami bez pieczenia to wyborny smakołyk w sam raz dla wielbicieli słodkich, letnich smaków. Wszystkie składniki ciasta świetnie się ze sobą komponują, tworząc idealny deser na upalne dni. Przepis można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione, sezonowe owoce. składniki na tortownicę 26 cm 17 sztuk małych biszkoptów 500 g serka twarogowego z wiaderka 500 g serka mascarpone(...)szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny + 100 ml gorącej wody 2 galaretki truskawkowe + 700 ml gorącej wody 300 g truskawek do masy + 500 g truskawek na wierzch ciasta 100 g posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Do małej miseczki wsypujemy żelatynę, wlewamy gorącą wodę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia. Umyte i obrane
Smakowite Daniatrwa warto wykorzystywać je do swoich wypieków. Mam dla Was przepisy na jeszcze 2 nowe ciacha – obydwa łatwe i obydwa mega pyszne. Dziś zapraszam na przepyszny JOGURTOWIEC – ciasto z jogurtem, truskawkami i galaretką. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI(...)mniejszą ), miksujemy. Na chwilę odstawiamy aż zacznie tężeć, a następnie wylewamy na nasączony herbatą z cytryną biszkopt. Układamy truskawki, chłodzimy. Zalewamy drugą, tężejącą galaretką. Smacznego! The post Jogurtowiec – ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoHejka sklejka 😊 Witam w słoneczną niedzielę i zapraszam na kolejną wersję mojego ulubionego gatunku ciacha. Serniczek Tutti, bo o nim mowa to wypiek wykonany przeze mnie
Domowe ciastaPlacuszki migdałowe są puszyste, leciutkie, pachnące wanilią i migdałami. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ich przygotowania używamy mleka migdałowego zamiast krowiego, a ja do ciasta dodałam jeszcze poduszonego banana, który smakowo pasuje do pozostałych składników. Przygotowanie takich placków jest banalnie proste. Jeżeli ktoś nie posiada miksera to bez problemu może też sobie placuszki migdałowe zrobić(...)mleko, dodać proszek do pieczenia, płatki migdałowe, cukier puder. Całość zmiksować mikserem na wolnych obrotach dosypując partiami mąkę pszenną. Na końcu dodać poduszonego widelcem banana i wymieszać łyżką. Można ciasto odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Następnie nakładać łyżką lub nabierką porcję ciasta i smażyć placuszki
Danka PichciKruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką to niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca efektownym wyglądem oraz rewelacyjnym smakiem. Prawda, że wygląda kusząco? Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w pieczeniu ciast. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a budyń Czytaj więcej
Di gotujeSernik truskawkowy na zimno to doskonały deser na upalne dni. Jest niezwykle szybki w przygotowaniu, lekki i bardzo smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do wykonania tego ciasta można wykorzystać również inne świeże owoce takie jak: maliny, jagody czy borówki. W każdej wersji będzie smakował doskonale. Przepis na sernik truskawkowy jest banalnie prosty i szybki. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która(...)kuchni ma przysłowiowe dwie lewe ręce. Ciasto nie wymaga pieczenia, ani wymyślnych składników, a mimo to prezentuje się bardzo okazale i nie sposób mu się oprzeć. SERNIK TRUSKAWKOWY PRZEPIS Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm Składniki 800 g twarogu sernikowego z wiaderka 600 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody 10 okrągłych
Przepiski.plklasyczne ciasto sezonowe, które można wykonać z różnymi owocami. Moja mama najczęściej robiła takie z truskawkami, a tutaj jest akurat z malinami. Można użyć także mrożonych owoców. Kiedyś robiłam podobne ciasto, ale był to tort z kremem z mascarpone ( KLIK ). Tutaj jest tradycyjny krem budyniowy. Polecam wszystkim! Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej utrzeć, porcjami dodawać przestudzony budyń. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Do lekko tężącej galaretki dodać truskawki lub maliny i delikatnie wymieszać. 3. Złożyć ciasto. Na dolny blat wyłożyć 1/2 kremu budyniowego, wyłożyć tężącą galaretkę z owocami. Włożyć do lodówki, by galaretka stężała. Na dobrze stężonej galaretce wyłożyć pozostały krem, przykryć drugim ciastem. Lekko docisnąć
Kuchnia domowa AniKolejne z ciast przy którym się nie napracujemy, a smakuje wybornie, jest wilgotne, kakaowe i z pysznymi sezonowymi owocami :) Podane w towarzystwie włoskiego espresso będzie smakowało wyśmienicie :) a propos kawy to zapraszam Was do sklepu Venosa.pl który ma dobry wybór kaw, akcesoriów do parzenia kawy oraz spory wybór herbat, miodów czy czekolad marek nie sieciowych ;) Składniki na blaszkę(...)ciasto: 1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka o poj. 200 ml) 50 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1 jajko kl L 1 i 1/2 łyżki kakao 2 łyżki powideł 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo : kilkanaście truskawek 1 łodyga rabarbaru 1. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć
Gotowanie...to proste !