ciasto - 162907 przepisów (strona:3458/10861)

Biszkopt kawowy z kremem kajmakowym 455

Dawno nie było ciasta z kremem , zatem oto takie ciasto proste i pyszne, prawie jak tort . Tym razem biszkopt jest kawowy , ale delikatnie i krem kajmakowy też nie jest nachalny tylko lekki, śmietankowy , całość ładnie się uzupełnia, zatem serdecznie polecam :-) Krem zrobiłam w nadzwyczaj prosty sposób, po prostu ubiłam śmietanę i w trakcie ubijania dodawałam kajmak prosto z puszki

Kawa z mlekiem
Mandarynkowy sernik 84

manny razowej, 4 żółtka, 5 mandarynek, 50g orzechów włoskich, 2-3 łyżki syropu klonowego. 1. Pokruszone herbatniki zblenduj na proszek, dodaj miękkie masło i miksuj dalej, aż uzyskasz jednolite ciasto. 2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Ciastem kakaowym wylep dno formy i odstaw do lodówki. 3. Twaróg przełóż do miski, dodaj ksylitol, ekstrakt waniliowy, kaszę(...)podziel na cząstki. 5. Tortownicę wyjmij z lodówki, spód z herbatników posmaruj połową masy twarogowej, rozłóż na niej cząstki z czterech mandarynek i przykryj je resztą masy. 6. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. godzinę, po czym zostaw do przestudzenia w piekarniku. 7. Na patelni rozgrzej syrop klonowy, wsyp orzechy i podgrzewaj chwilę mieszając

Z notatnika dietetyka
Pierniczki precelki 75

czekoladą, a połowa deserową, także każdy znajdzie coś dla siebie. Można je także powiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki(...)łyżka oleju       *** Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce, jednak nie do lodówki *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 centymetra i wycinamy

Blog z Apetytem
Prawie jak malinowa chmurka 76

odważam się nazwać tego tworu malinową chmurką, bo zbeszcześciłabym kultowe ciasto pieczone przez te z Pań, które są w tym mistrzyniami. Ja? Nie potrafię i nie lubię piec. Ze słodyczy najbardziej lubię śledzie. Ale… jam to uczyniła. Ciasto prawie jak malinowa chmurka. Mąż mówi, że smaczne. Składniki: 200 g herbatników 4 łyżki roztopionego masła 2 galaretki malinowe Maliny mrożone(...)strunowym. Rozkruszyłam za pomocą tłuczka do ziemniaków. Przesypałam do miseczki. Dodałam rozpuszczone masło. Wymieszałam masło z ciastkami. wysypałam do tortownicy. Dnem prostej szklanki ugniotłam ciastka tak by stworzyły spód ciasta. W garnku we wrzątku rozpuściłam 2 galaretki. Dodałam maliny. Ostudzoną galaretkę z malinami wyłożyłam na ciastka. Do miski wlałam śmietanę. Zmiksowałam aż stała się sztywna. Dodałam cukier puder i mascarpone

MojaQchnia.pl
Piernik 73

dużą ilością powideł śliwkowych, cynamonu oraz kakao jest niesamowicie aromatyczny. Domowy piernik udekorowany polewą czekoladową oraz ozdobiony posiekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukrowymi koralikami wygląda i smakuje obłędniej. To ciasto, które upieczesz w weekend i Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam po przepis na piernik bez miksera oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 150 g cukru 3 jajka 2 płaskie(...)oczyszczonej 10 g cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao Porada. Możesz wymieszać jedną płaską łyżeczkę cynamonu z płaską łyżeczką przyprawy do piernika, co wzmocni smak ciasta. Po wymieszaniu sypkich składników dodaję pełną szklankę powideł śliwkowych. Porada. Szklankę powideł śliwkowych możesz zastąpić dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wbijam trzy całe jajka, wlewam szklankę mleka oraz połowę szklanki

Zasmakuj Kuchni
Świąteczne mini ciasto a’la owsianka. Przepis z niskim ładunkiem glikemicznym. 67

Kochani, przed Wami kolejny przepis w grudniowym klimacie. Świąteczne mini ciasto a’la owsianka. Przepis z niskim ładunkiem glikemicznym , zatem także dla osób z insulinoopornością i zaburzeniami glikemii. Owsianka jest bardzo aromatyczna i pachnąca Świętami Jestem przekonana, że Wam zasmakuje. Możemy ją potraktować także jako słodkie co nieco do aromatycznej, świątecznej kawy . Serdecznie zapraszam do mojego kolejnego, prostego(...)pysznego przepisu! Świąteczne mini ciasto a’la owsianka Świąteczna owsianka prosto z piekarnika Składniki (1 porcja): 2 łyżki płatków owsianych górskich, 1 jajko , 2 łyżki mielonego maku (więcej o nim w tym poście) , 2 łyżki płatków migdałowych, 1/2 jabłka, 0,3 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka startej skórki pomarańczy, 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej

Natka Pietruszki
Krokiety 167

gotujemy. Kapusta będzie nam się gotować ok. 1-1,5 godziny. Kapusta z grzybami po ugotowaniu powinna być miękka. Farsz do krokietów odstawiamy do ostygnięcia. Teraz pora na przygotowanie ciasta do krokietów. Robimy je identycznie jak ciasto naleśnikowe, jednak powinno być odrobine gęstsze. Do miski wsypujemy mąkę, wpijamy jajka, dodajemy wodę, mleko i szczyptę soli. Ja zawsze używam wody gazowanej(...)jajka wybijam wcześniej do miseczki, aby mieć pewność, że są świeże i nie wpadnie nam do ciasta skorupka. Wszystkie składniki mieszamy i na patelni smażymy naleśniki. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię, jednak naleśniki smażymy na średnim ogniu, aby nam się dobrze wysmażyły. Do smażenia użyjcie patelni z nieprzywieralnym dnem. Naleśniki smażymy około 1-1,5 minut z każdej strony

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasteczka maślane 217

kokosem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Całość przekładamy do miski z masłem i jajkiem i miksujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Dwie wstawiamy do lodówki, a jedną z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinamy kółka i układamy je na blaszce(...)wyścielonej papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe ciasteczka pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka kolejno smarujemy łyżeczką dżemu i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Wierzch złożonych ciasteczek posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kruche ciasteczka maślane pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Kruche rogaliki na cieście z piwem. 70

tarce o dużych oczkach do większej miski. Do tłuszczu wlewamy piwo, dodajemy przesianą mąkę . Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja wyrabiałem ręcznie, ale można też użyć robota. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę . Następnie wyjmujemy jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypując w razie potrzeby mąką na grubość około(...)Ciasto kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie, może to być twarda marmolada, powidło śliwkowe, gęsty dżem lub masa serowa lub makowa, w zależności co kto lubi. Zwijamy w kształt rogalika i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możemy układać dość ciasno, bo rogaliki nie wyrastają podczas pieczenia wiele. Przed pieczeniem możemy je pomalować roztrzepanym jajkiem

Przepisy i porady kulinarne
Sernik łaciata krówka 72

kremówki 1/2 puszki kajmaku (u mnie puszka 510 g) 1 budyń śmietankowy 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru Wierzch: 1/2 puszki kajmaku płatki migdałowe Sposób przygotowania: 1. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. Ciastem wylepić blaszkę, nakłuć i podpiec w 180*C przez 12 minut. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać partiami ser i budyń śmietankowy. Ubić śmietankę(...)ubite białka. Masę podzielić na dwie części. Jedną część pozostawić bez dodatków, a do drugiej dodać kajmak i budyń czekoladowy (proszek). Wymieszać. 3. Na podpieczony spód dodawać na zmianę ciasto serowe jasne i ciemne.  4. Ciasto piec w 160*C przez 1 godzinę. Wystudzić w zamkniętym piekarniku.  5. Całkowicie wystudzony sernik posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałowymi - można

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Kubuś z mandarynkami 73

Delikatne i orzeźwiające ciasto do kawy. "Kubuś" będzie doskonałym deserem do niedzielnej kawy jak i na wyjątkowe okazje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa "kubusiowa": 700ml soku marchewkowo-pomarańczowego 2 budynie śmietankowe Masa jogurtowa: 400 g jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 2 opakowania delicji 2 galaretki pomarańczowe(...)cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 28x19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niej biszkopt. Ciasto skropić sokiem z mandarynek. 2 galaretki przygotować

Smakołyki Asi
Ciasteczka z M&M’s 75

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, a potem stopniowo mąkę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 5-10 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce. Każdą kulkę spłaszczamy

Przepiski.pl
Ptysie łabędzie z mango curd 90

Pyszne domowe ptysie łabędzie z aksamitnym curdem mango. Jak zrobicie je to nie oderwiecie się od nich.     ciasto ptysie: 100 g masła 125 ml wody 125 ml mleka szczypta soli 4 jajka 150 g mąki pszennej nadzienie: 500 ml śmietanki 36 % 2 łyżki cukru pudru  mango curd: 1 mango   50 ml soku z pomarańczy(...)puch. Dodaję do mango, wlewam śmietankę, dodaję masło. Mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu aż masą zgęstnieje.Odstawiam z palnika i zostawiam do ostygnięcia. Kremówkę ubijam z cukrem. Ciasto ptysie: Do garnka z grubym dnem wlewam mleko, wodę, dodaję masło, szczyptę soli i zagotowuję. Jak masło się rozpuści wsypuję przesianą mąkę , mieszam energicznie około minuty. Zmniejszam ogień. Jak masa będzie

wesoła kuchnia
BABKA WANILIOWA Z KIŚLEM WIŚNIOWYM 78

cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margaryn, lekko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać olejek waniliowy, wymieszać, zaś do drugiej dodać w proszku kisiel wiśniowy, wymieszać. Ciasto waniliowe i ciasto z kiślem wlewać na przemiennie robiąc esy floresy(...)tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.  Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości