wykonaniu, potrzeba dosłownie kilku składników. Smakują nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za szpinakiem. Spróbujcie koniecznie, zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paszteciki ze szpinakiem Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego szpinaku 250 g 180 g sera feta 2-3 ząbki czosnku 2 jajka pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej(...)nadmiaru wody i postępujemy dalej tak samo jak przy szpinaku świeżym. Studzimy. Do masy szpinakowej dodajemy fetę i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, pieprz i mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki o szerokości około 4-5 cm i długości około 8-10cm. Nakładamy łyżkę farszu i dokładnie sklejamy brzegi widelcem. Paszteciki układamy na blachę wyłożoną
To co lubię - gotuję i polecamSernik to jedno z ciast za którymi wprost przepadam. Serniki można zrobić na każdą okazję i znikają równie szybko jak się pojawią. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik polany czekoladą. A Wy lubicie serniki? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Składniki 1 kg sera (może być z wiaderka lub półtłusty 3 – krotnie zmielony(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy godzinę. Pod koniec pieczenia (20 minut przed końcem) ciasto polewamy śmietanką lekko ubitą z cukrem (200 ml śmietanki i 3 łyżki cukru), wstawiamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 20 minut). Jeśli chcecie obniżyć kaloryczność sernika ten etap można pominąć). Sernik studzimy
To co lubię - gotuję i polecamwielu domach w weekend przygotowuje się ciasta, ja chciałabym Was dzisiaj zachęcić do upieczenia sernika dyniowego na mocno czekoladowym spodzie. Sernik ma dość zbitą konsystencję, dlatego przed podaniem warto wyjąć go chwilę wcześniej z chłodnego miejsca, wtedy smakuje dużo lepiej. Smacznego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie Składniki Składniki na spód: 200 g masła(...)masę, cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli, miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i miksujemy tylko chwilę. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 25 minut. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona
To co lubię - gotuję i polecamZapraszam dziś na ciasto z owocami. które jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w sam raz na upalne dni. Owocowy sezon kończy się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w swoich ulubionych słodkościach. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Adler Europe, Stovit , Group ePrezenty oraz Helio. Składniki : Galaretka z owocami: 250 g owoców (borówki, granat, truskawki(...)jagód, pokrojone borówki i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Galaretki przyrządzamy według instrukcj i na opakowaniu, Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojone owoce. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Masa mango: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę
Podróż w kulinariajest kolejny stary przepis z zeszytu mojej mamy. Znalazłam go przypadkiem, przy okazji szukania czegoś innego. Upiekłam to ciasto ostatnio i już wiem, że znowu powróci na nasz stół bo jest po prostu pyszne
Prosty przepis nażelek, np. w kształcie mini butelek czekoladowe jajko od kinder niespodzianki dodatkowo kilka łyżek konfitury truskawkowej bez cukru ( tutaj PRZEPIS ) sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki przegotowanej wody * ciasto upiekłam w tortownicy o szerokości 18 cm, ponieważ zależało mi na wysokim biszkopcie Na samym początku przygotować krem ganache . Na małym ogniu podgrzać śmietanę. Gdy będzie bardzo gorąca (uwaga(...)cukrem to dodać żółtka. Całość delikatnie połączyć. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną). Ponownie, całość ze sobą delikatnie wymieszać. Spód formy od pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 165°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i blaszkę z ciastem opuścić z około 30 cm wysokości. Pozostawić
UgotowaćKolorowy biszkopt to jedno popisowych ciast z przepisu mojej mamy. Bardzo prosty w przygotowaniu. Z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Możemy użyć galaretek o dowolnym smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny ciasto jest bardziej stałe. Świetnie sprawdzi się za tym zarówno w cieplejsze jak i chłodniejsze dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jaj 15 łyżek z lekkim czubkiem mąki pszennej(...)mieszamy aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodajemy pokrojony biszkopt i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie. Po wierzchu dekorujemy przy pomocy łyżki pozostałą galaretką. gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia i schłodzenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Ciasto Kolorowy biszkopt first appeared on Blog Kulinarny
Blog kulinarny S9.PLWilgotny biszkopt z olejem to mój ulubiony jasny biszkopt do tortu. Zawsze uważałam, że nie ma lepszego biszkoptu od klasycznego, jasnego… myliłam się! Gdy robiłam
Słodki Pomysłmarmolada twarda do nadziewania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : M ąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy sól oraz miękki smalec. Smalec mieszamy z mąką , następnie dodajemy śmietanę , zagniatamy ciasto na jednolitą masę . Jeśli ciasto jest za rzadkie, wkładamy go do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, kroimy na paski o szerokości 10 cm. Paski tniemy na trójkąty(...)każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je układać dość blisko siebie, bo ciasto nie wyrasta zbyt dużo. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Upieczone rogaliki studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Rogaliki są bardzo kruche, nie za słodkie w sam raz do kawki
Przepisy i porady kulinarneCiasto kawowe bez pieczenia jest rewelacyjne, proste w wykonaniu i pyszne. W smaku nie jest aż tak bardzo słodkie i ma posmak kawowy. Ciasto kawowe bez pieczenia pochodzi od sympatycznej Moniki. Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu. SKŁADNIKI Hernatniki na 3 warstwy. 250 ml smietany kremówki … The post Ciasto kawowe bez pieczenia appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyCiasta jogurtowe należą do jednych z moich ulubionych, są bardzo proste do zrobienia, nie trzeba do ich wykonania miksera, zawsze dobrze smakują, a do tego nie zawierają dużo kalorii. Dziś mój sprawdzony przepis na takie właśnie lekkie i puszyste ciasto, które można wykonać z dowolnymi owocami. U mnie padło na wszechobecne borówki :) Składniki (forma(...)wymieszać. Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka oraz olej i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Ciasto wyłożyć do małej formy lub tortownicy, na wierzch położyć borówki. Piec przez około 40 minut, do suchego patyczka
Healthy food explorerOrzeźwiające ciasto o pięknych, pastelowych kolorach. Doskonały letni deser do kawy z przyjaciółmi. Moi znajomi byli zachwyceni smakiem tego ciasta, każdy prosił o dokładkę. Możecie użyć świeżych lub mrożonych jagód. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jagodowa(...)miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno formy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Masa jagodowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić
Smakołyki AsiDzień dobry. Dzisiaj przychodzę do Was z jabłecznikiem. To chyba najlepszy jabłecznik z kruchego ciasta jaki jadłam. Teraz, w sezonie na śliwki, możemy podmienić jabłka na śliwki. Też wychodzi pyszna. Potrzebujemy: 4 szklanki mąki (u mnie szklanka=250ml) =70 dag 2 jajka 2 żółtka 3/4 kostki margaryny (dałam Kasię) 1 szklanka cukru=20 dag 1 cukier waniliowy skórka otarta(...)Sposób przygotowania przepisu: Jabłecznik Jasi Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Posiekałam z zimną margaryną. Dodałam jajka, żółtka, cukier i śmietanę i zagniotłam ciasto. Schłodziłam je przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowałam jabłka. Obrałam je i starłam na jarzynowej tarce. Dodałam cukry i zostawiłam na chwilę, aby puściły
Co w garnkach piszczycukrem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodałam olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksowałam krótko tylko do połączenia składników. Połowę malin wsypałam do ciasta i delikatnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu dość gęsto poukładałam drugą część malin, lekko je docisnęłam. Ciasto włożyłam do średnio nagrzanego piekarnika(...)piekłam w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra/dół ) 45-50 minut. Smacznego :) źródło przepisu Idealne Ciasta
Kuchnia z widokiem na ogródjest ciasto na szybko. Robi się je naprawdę błyskawicznie - równie szybko znika ze stołu. Jest idealne dla niezapowiedzianych gości
Prosty przepis na