dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie każdy kawałek w grube plastry. Banany kroimy na mniejsze(...)kawałki. Pokrojone owoce wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką formując racuchy. Jeśli ciasto przykleja się do łyżki, można ją moczyć w ciepłej wodzie. Racuchy smażymy z obydwu stron na złoty kolor, następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem
Qchnia po prostuherbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Całość ładnie wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Następnie na herbatniki wyłożyć drugą połowę kremu. Ponownie wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbaników. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować masę śmietankowo-limonkową. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijać i powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę(...)potem sok z limonki Limmi. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać i posypać drobną startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, u mnie stało przez noc. Na każdą warstwę wyszło mi po 18 herbatników. Jak ktoś woli ciasta bardziej słodkie można do masy budyniowej dodać więcej cukru, można też dosłodzić masę śmietankową a zamiast czekolady
Monia miesza i gotujePodwójnie czekoladowe ptysie bo z kremem z czekoladą i polewą. Czy możne być coś lepszego niż dużo czekolady na jednym ptysiu :-) ciasto ptysiowa: 100 g masła 120 g mąki 5 jajek szczypta soli 250 ml wody krem czekoladowy: 500 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 żółtka 70 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej 200 g czekolady gorzkiej(...)polewa: czekolada gorzka 50 g czekolada biała 50 g Ciasto: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję.Wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Jak ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka odstawiam do przestudzenia. Wbijam stopniowo po jednym jajku mieszam mikserem. Kolejne jajko i dalej ubijam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę
wesoła kuchniaPotem jajka wbijamy do miski i ubijamy z solą aż będą puszyste. Następnie do jajek dodajemy mąkę, zaczyn, roztopione masło klarowane, wszystkie pozostałe składniki. Potem mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Następnie miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze(...)minutkę. Ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy podwijając brzegi do wewnątrz i formując podłużną bułeczkę – układamy łączeniem do dołu w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra – dół). Pieczemy 15 min. Artykuł Bułki grahamki – przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewszystko jest proste, składniki szybko zagniatamy, chłodzimy, a następnie wszystko ścieramy na tarce i gotowe, potem tylko czekać aż się upiecze i można zajadać :) Składniki na tortownicę 22 cm Ciasto kruche: 1 i 3/4 szkl mąki krupczatki 3/4 szkl cukru 1 całe jajko kl L 125 g masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżka śmietany(...)jogurtu naturalnego esencja waniliowa Nadzienie: 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol ) cynamon 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do zamrażalki na około 30 minut. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
Gotowanie...to proste !dyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany Przygotowanie: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w niewielkie kawałki dynię oraz paprykę czerwoną(...)minut i zalać wszystko letnim bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie (mieszając od czasu do czasu). W między czasie pokroić ciasto francuskie w paski, na każdy kawałek ułożyć ser lub szynkę zawinąć w ruloniki, posypać ziołami i zapiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach. Zupę należy przed podaniem zmiksować
KuchniaWeDwoje.plTort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 1-2 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 21 cm) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru(...)połową cukru pudru. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru. Do białek przesiać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać utarte żółtka i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (średnica 21 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Rada: Biszkopt najlepiej upiec kilka godzin wcześniej przed przygotowaniem tortu
KuchniaWeDwoje.plChrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie: 100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej 100 g tartego sera mozzarella mały słoiczek przecieru pomidorowego (100 g) 1 łyżeczka oregano Sos czosnkowy: 100 g serka homogenizowanego naturalnego(...)ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Przecier pomidorowy pomieszać z oregano i rozsmarować na całości ciasta francuskiego. Następnie posypać całość serem i ułożyć plastry szynki. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze 3-5 cm kawałki. Ślimaki ułożyć na leżąco na papier do pieczenie i piec 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym: Do serka dodać
KuchniaWeDwoje.plpianę, dodać cukier i chwilę miksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka, olej oraz szpinak i połączyć całość. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ciasto. Piec 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć(...)sobą. Wyciąć cześć babeczki, która wystaje ponad formę. Udekorować babeczkę kremem, posypać ją pokruszonym odkrojonym ciastem i ułożyć na górze małe jajeczka. Krok po kroku: 1. Zmielić szpinak 2. Ubić białka 3. Dodać cukier 4. Dodać żółtka 5. Dodać szpinak i olej 6. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 7. Przełożyć ciasto do foremek 8. Upiecz babeczki 9. Ubić śmietanę
KuchniaWeDwoje.plPaszteciki z łososiem i chrzanem w cieście francuskim są nie tylko bardzo smaczne, ale również przygotowuje się je bardzo szybko. To idealna przekąska w przypadku niezapowiedzianych gości. Polecam podawać paszteciki z sałatką. Najlepiej z samym miksem sałat skropionym oliwą. Na 16 pasztecików. SKŁADNIKI 300 g surowego łososia 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki chrzanu(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Łososia umyć w zimnej wodzie i odciąć skórę. Następnie przyprawić go z obu stron przyprawą do ryb i ziołami prowansalskimi. Łososia pociąć na 8 plastrów. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować całe koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski (patrz zdjęcia na końcu postu). Zaczynając od lewej strony położyć kawałek
Passions hobbies lifeKreskówka to efekt kolejnych eksperymentów prowadzonych w kuchni - nieskromnie przyznam, że ciasto wyszło przepyszne. Śmiało możesz je piec u siebie w domu
Prosty przepis naŁatwa babka z truskawkami to pyszne ciasto , z którym poradzi sobie każdy. Babka smakuje rewelacyjnie, jest mięciutka i zawsze ładnie wyrasta. Możecie ją upiec bez żadnych dodatków lub z ulubionymi owocami (nawet mrożonymi), lecz u mnie najczęściej właśnie bywa z truskawkami. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Jest idealne na co dzień i od święta. Pycha! Łatwa babka z truskawkami - składniki: (Forma(...)cukrem i zmiksować z miękkim masłem/margaryną. Następnie należy dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Całość połączyć na gładką konsystencję. (Powstanie dość gęsta i lepka masa.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i na jego wierzchu poukładać przekrojone na połowę truskawki (przekrojoną stroną do góry). (Owoców nie należy mocno wciskać, gdyż podczas pieczenia same delikatnie "wtopią
Di gotujeProste do wykonania ciasto z owocami i kruszonką. Można używać różnych owoców sezonowych lub dobrej jakości dżem też się sprawdzi. Super ciacho przyznam że nam najbardziej smakuje z nieco kwaskowymi owocami np. rabarbarem, śliwkami albo kwaskowymi w smaku jabłkami. W tym przepisie użyłam musu z rabarbaru który zawekowałam w zeszłym sezonie Przepis na mus👉 Tutaj Blaszka o wymiarach 25/30(...)Następnie dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia dalej miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wlewamy olej, miksujemy aż powstanie gładkie ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wykładamy owoce lub dżem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy około 1 godzinę. Smacznego
Andzia PichciŁatwy Tort Kot to moja propozycja na niebanalne ale proste do przygotowania ciasto urodzinowe. Tak się składa, że moje dzieciaki to wielcy fani kotów i każde z dzieci na któreś urodziny życzyło sobie tort z tym motywem Na blogu pokazywałam już tort kotek , który przygotowywałam w przeszłości dla synka. Tamten był wykończony kremem maślanym, troszkę bardziej czasochłonny i bardziej słodki(...)żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka, ubijamy chwilę. Potem do jajek dodajemy mąki, mieszamy delikatnie. Zaraz potem ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180st. Następnie biszkopt całkowicie studzimy (najlepiej upiec dzień wcześniej) i kroimy na 3 części. Teraz czas
Dorota SmakujeŚwięta tuż tuż, a Ty nadal nie masz pomysłu na to, jakie ciasto upiec? Zapraszam na ciasto z bananami w pysznej, nowej odsłonie, które zachwyca swoim kolorem i wyjątkowym smakiem. Pyszne ciasto powstało dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio! Składniki: Biszkopt: 6 jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki zmielone hebatry(...)Banany w galaretce: Galaretki przygotowujemy według instrukcji. Dopiero kiedy widzimy, że galaretka zaczyna mieć konsystencję gęstego kisielu bierzemy się za banany. Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy na cieście, dokładnie smarujemy sokiem z cytryny zalewamy tężejącą galaretką przezroczystą. Masa śmietanowa z nasionami chia: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno
Podróż w kulinaria