font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dla mnie ciasta mogą, choć nie muszą być przesadnie słodkie. Odmiennego zdania jest mój Małżonek, który choć za słodkościami nie przepada, takim ciastem z kajmakiem nie pogardzi. I wcale nie musi być(...)śmietankowy: 400g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 100ml wody Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników maślanych (ok 400g) Pozostała masa kajmakowa 4 banany Kakao do oprószenia ciasta Poncz: 120ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier
Kuchnia w czekoladzieSmaczne, szybkie i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Tylko kilka składników, chwila pracy, a efekt zadowalający. Krówka na herbatnikach, przełożonych kajmakiem i kremem budyniowym. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy to herbatniki zmiękną a masa budyniowa się dobrze schłodzi. Polecam to ciacho na długi weekend :) Składniki na kwadratową blaszkę o boku 22 cm: * ok. 200 g herbatników * 200 g masła(...)wszystko się dobrze połączyło. Tak przygotowany krem wyłożyć na herbatniki wyrównać wierzch. Na górę położyć ostatnią warstwę herbatników, wysmarować pozostały kajmak. Orzechy włoskie drobno posiekać nożem posypać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą
Zrób to smaczniemamy czasu na ciasta składane najlepszym rozwiązaniem są ciasta sezonowe z owocami. Proste, szybkie i pyszne.... Przepis na blachę: 37cm x 25cm SKŁADNIKI: 500g rabarbaru 200g cukru 5 jajek 2 szkl mąki pszennej 150ml oleju 16g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soku z limonek LiMMi WYKONANIE: 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, następnie olej i sok z limonek. 2. Na samym końcu dodajemy obrany rabarbar, pokrojony na kawałeczki około 0,5cm, delikatnie łączymy go z ciastem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia posypujemy go bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170*. Polecam użyc gotowego soku z limonki firmy LiMMi jest
Dziś Ja gotujecukier. Robimy wgłębienie w mące, kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą i delikatnie oprószamy mąką. Odstawiamy do czasu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlewamy oliwę i resztę wody. Zagniatamy elastyczne ciasto. Z tego ciasta spokojnie możemy upiec także pizze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wykrawamy kubkiem koła. Z 4 kółek powstaje jedna róża. Kółka układamy(...)różę. Ja drożdżową przekąskę upiekłam w kształcie serca, ale Wy możecie zrobić to w każdym innym. Róże układamy w niewielkich odstępach od siebie. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aby ciasto delikatnie podrosło. Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy około 40 minut. Pieczemy do zezłocenia. Smakuje świetnie zarówno na ciepło z ulubionym sosem
Radość kipiąca uśmiechem.pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone… Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy. Wypiekanie domowej pizzy ma wiele atutów(...)Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj tyle mąki aby zrobić zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaj resztę mąki, sól i zarób dosyć luźne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje
codojedzeniaDziecka - jeden z ulubionych dni wszystkich małych i tych trochę większych dzieci 😉 A dzieci jak to dzieci - zawsze są chętne na coś słodkiego. Dlatego dziś na deser będzie pyszne ciasto z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem - przepis Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki owsianej, pół szklanki mielonych migdałów + łyżkę do posypania, pół szklanki ksylitolu + łyżkę(...)Cały czas miksując wsypuj powoli suche składniki. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, ponieważ masa wyszła mi troszkę za gęsta. 4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. 5. Ciasto wylej do kwadratowej foremki (moja miała 25cm x 25cm), na wierzch wyłóż rabarbar i posyp łyżką ksylitolu oraz łyżką mielonych migdałów. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez
Z notatnika dietetykaNiektórzy boją się, że ciasta z dodatkami warzyw będą dziwnie smakować. Ale nic bardziej mylnego, to ciasto marchewkowe jest słodkie i wilgotne. Wypróbowałam przepis ze sprawdzonej strony Kwestia Smaku , jednak przez unikanie nabiału pominęłam przygotowanie polewy i warstwy masy w środku. Składniki: (tortownica ok. 25 cm) 2 jajka` 200g cukru pudru 200g mąki 150 ml oleju 200g marchewki(...)dużego jabłka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli Jajka ocieplić. W tym czasie przygotować resztę odważonych składników abyśmy mogli na bieżąco dodawać je do ciasta. Cukier puder przesiać przez sitko, orzechy posiekać na drobne fragmenty, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Jajka porządnie ubić w misce
W kuchni bez szafekSmaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, w dodatku z owocami i kruszonką, polecam. SKŁADNIKI : 200 g masła 4 jajka 150 g cukru ( 1 niepełna szklanka ) 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy bez cukru 500 g ogólnie ( rabarbaru i truskawek ) + 4 łyżki cukru(...)kawałki. Posypujemy cukrem i odkładamy aż puszczą sok. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń, dalej ucieramy. Ciasto rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem 25/30 cm. Na wierzch rozkładamy owoce bez soku. Kruszonkę zagniatamy z podanych skladników, gdyby za bardzo sie kleiła, dosypujemy jeszcze mąki. Kruszonkę rozkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliToffik to ciasto bez pieczenia, które przygotowuje się do 40 minut. Tak, właśnie tyle czasu zajęło mi przygotowanie tego ciasta. Robiąc je po raz pierwszy nie podejrzewałam, że jest takie smaczne, w końcu są tu składniki dość proste i niewyszukane. Jednak ciacho jest mega pyszne, postoi dłużej na stole kiedy na dworze będzie sporo ponad … Czytaj dalej Toffik(...)ciasto bez pieczenia Artykuł Toffik – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKrem z truskawek do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć
Słodki PomysłProsta, pyszna i z mocą zdrowych dodatków. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki żytniej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła 100 g cukru trzcinowego jajko- samo żółtko na masę: 200g dowolnego dżemu- ja użyłam domowy z mirabelek 4 pokruszone wafelki np. Slim ryżowe od Kupiec 2 czubate łyżki wiórek kokosowych pozostałe z jajka(...)białko z łyżeczką cukru pudru Robimy! Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce minimum pół godziny. Ciasto wykładamy na formę do tarty, lekko podnosząc brzegi Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie na ciasto wykładamy dżem wymieszany z wafelkami, posypujemy wiórkami kokosowymi i wykładamy na wierzch ubite na pianę z cukrem białko. Pieczemy
LatosiowydomCiasto góra lodowa SKŁADNIKI BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM BUDYNIOWY: 500 ml mleka 2 żółtka 2 x budyń śmietankowy po 40g z cukrem 200 g masła POLEWA: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku(...)żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Zagotowujemy 350 ml mleka . W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek
Smaki NataliiLekkie ciasto cappuccino na biszkoptach.Biszkopty przełożone kremem i polane polewą kakaową. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 200g okrągłych biszkoptów niepełna szklanka kawy lub mocnego cappuccino 200g masła 3 żółtka pół szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 500g serka homogenizowanego 3 łyżki żelatyny Polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100g masła WYKONANIE Foremkę(...)ciasta wykładamy papierem do pieczenia.Na spód kładziemy biszkopty i polewamy je-nasączamy zimną kawą lub cappuccino. Następnie żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę .Masło ucieramy osobno i dodajemy do niego ubite żółtkai ubijamy.Nastepnie dodajemy serek homogenizowany ,mleko w proszku a na koniec ostygniętą żelatynę. Masę wykładamy
Mała w garnku mieszaSkładniki: Płat ciasta francuskiego mnie XXL 375 g Rabarbar 300 g Cukier łyżka Lukier: 1/2 szklanki cukry pudru+ łyżka gorącej wody. Przygotowanie: Ciasto wyjąć z lodówki i zastawić w temperaturze pokojowej na około 10-15 minut. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ułożyć rabarbar. Skleić ciasto po przekątnej tworząc
Kulinarne przygodyMyślę, że każdy z Was jadł w swoim życiu batonika knoppers, ale czy próbowaliście ciasta o tym smaku? Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w internecie i musiałam go zrobić. Biszkopty, krem z Nutellą oraz krem z mlekiem w proszku z wkładką orzechową. Jedyne co bym zmieniła w przepisie to nasączyłabym biszkopty, ponieważ moim zdaniem były za suche(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia i wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Masło miksujemy na puszystą
kulinarne odsłony pati