Fasola w cieście francuskim jest to wspaniały pomysł na danie z fasolką po bretońsku. Tym razem użyłam ciasto francuskie, które nadało daniu kruchości. Fasola jest źródłem zdrowego białka roślinnego. Zaleca się jedzenie chociaż raz w tygodniu nasion strączkowych, aby dieta była pełnowartościowa. Fasola w cieście … The post Fasola w cieście francuskim appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyWitam Was jesiennie i od razu zapraszam na coś na poprawę humoru:) Duuuża dawka czekolady wnet da nam wszystkim potrzebny zastrzyk serotoniny i pobudzi do życia
Domowe ciastaubić, dodać cukier i ubić na sztywna masę. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upieczone ciasto przykryć czystą ściereczką i odwrócić blachę do góry dnem na blat. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto. Zwinąć w rulon zawijając w ściereczkę i odłożyć(...)odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone lekko ubić/dokładnie rozmieszać. Połączyć z bezą lekko ubijając. Następnie dodać rum. Biszkopt rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć krem, zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Krem można posypać chilli w proszku, ja posypałam nitkami chilli. Na kremie rozłożyć pokrojone mango. Zwijać ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z kremem. Następnie odstawić
królestwo garówrazem zrobiłam jabłuszka zapiekane pod pierzynką biszkoptową. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Dno naczynia wysmarować masłem. Połówki jabłek rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przygotowanie ciasta – białka z solą ubić na sztywną pianę. Bardzo powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny. Ciągle ubijać. Mąkę(...)dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Masę jajeczną wylać na jabłka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30- 35 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka z ciasta musi on być suchy. Ciasto posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów. Polecam, pycha
Kuchnia PokoleńMus czekoladowy to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu czekoladowego do tortu. Mus z czekolady to lekki jak pianka krem z czekoladą. Można go jeść łyżkami! Polecam
Słodki Pomysłdłuższej ciszy na blogu w końcu odzyskałam chęci do tworzenia. Czekał ktoś za nowymi przepisami? Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto – wystarczy zaledwie 20 minut. Zaledwie śmietanka, mascarpone, herbatniki i rurki stworzyły pyszne ciasto. Całość oblana gorzką czekoladą. Foremka 20x20 cm: 300 g kakaowych herbatników (około 30 sztuk) 500 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 250 g serka(...)układamy dość ciasno rurki, resztę kremu i ostatnią warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Gdy całkowicie się rozpuści wlewamy śmietankę 30%, energicznie mieszamy. Ciepłą polewę przelewamy na ciasto. Foremkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc wtedy rurki i herbatniki zmiękną
VioletoweKucharzenieMyślicie że zwariowałam?... Ciasto czekoladowe i kapusta kiszona? Nie zwariowałam i nie mylicie się, te torciki naprawdę zawierają w czekoladowym biszkopcie kapustę kiszoną i są mimo tego niewiarygodnego dodatku przepyszne. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodkie i czekoladowe, dając efekt coś między brownie a biszkoptem. Oczywiście nie czuć w nim kapusty, myślę daje ona efekt dodatkowego nawilżenia tego ciasta, a może(...)poprawy smaku. W końcu czekolada lubi być łączona ze słonymi dodatkami. Ja z gotowego ciasta wycięłam mini biszkopty, przełożyłam je słodką masą kokosową typu bounty i udekorowałam świeżymi owocami. Deserki wyglądają niesamowicie i tak samo naprawdę smakują. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBabeczki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i zapieczone do uzyskania karmelowej skórki. Moja portugalska miłość od pierwszego kęsa:) Mogłabym długo opowiadać o tym, jak je pierwszy raz spróbowałam i jak kupowaliśmy je do każdej kawy. Jak długa była kolejka do cukierni w Belem i jak pachniały dopiero co wyciągnięte z pieca w "fabryce" na jednej z lizbońskich ulic... Mogłabym(...)skoro mogę upiec je w domu i przypomnieć ten smak:) Wiem, wiem, to nie będą oryginalne pasteis de nata (wymawiamy: paszteisz dy nata), ale mimo wykorzystania gotowego ciasta francuskiego (następnym razem zrobię sama) wyszły bardzo podobne w smaku. Pasteis de nata Składniki (na 12 sztuk): 1 op. ciasta francuskiego* (300g) masa budyniowa: 3 żółtka 100ml wody 200ml mleka
Obiad gotowyzawsze się udaje oraz nigdy nie opada! To kto będzie go piekł? Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - składniki: (Tortownica o średnicy około 20 cm) Ciasto na spód: 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/4 szklanki cukru pudru 50g masła/margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Gruszki: 3 średnie(...)pierzynkę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Gruszki. Obrane gruszki pokroić w kostkę oraz wymieszać z sokiem z cytryny. Przygotować ciasto na spód. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim formę wysłaną papierem do pieczenia
Di gotujeSposób wykonania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, a potem żółtka. Mąkę pszenną przesianą z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia wsypać partiami do ciasta, mieszać szpatułką. Podobnie postąpić w orzechami, a w czasie mieszania dodawać też wodę. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 30 minut. Piec(...)potem wyjąć z formy. 2. Biszkopt kakaowy: Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, a potem żółtka. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao wsypać partiami do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 30 minut. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, dopiero potem wyjąć
Kuchnia domowa Anibloku czekoladowego, a ja Wam tym razem pokażę przepis na biały blok. Jest pyszny, smakuje jak biała czekolada. W środku znajdziecie dodatek pistacji i żurawiny, które dodają charakteru temu ciastu. Możecie go podać ze świeżymi owocami, na przykład malinami, które przełamią słodki charakter ciasta. Sprawdź przepis na: Blok czekoladowy Składniki paczka mleka w proszku 400g kostka masła – 200g(...)żurawinę i mieszamy. Przelewamy wszystko do keksówki i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Jeśli lubicie, możecie dodać odrobinę skórki z pomarańczy. Szybki przepis na: Szybkie i proste ciasto z gruszkami Biały blok waniliowy Smacznego! Artykuł Biały blok waniliowy pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śliwki to moje ulubione jesienne owoce. Uwielbiam je w wersji na ciepło, kusząco rozpływające się w cieście, czy skarmelizowane na pankejkach. Razem z cudownie kruchym ciastem owsianym tworzą zgrany duet. Mam nadzieję, że to owsiane ciasto ze śliwkami i kruszonką zagości na Waszych stołach na Read More Artykuł Owsiane ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu
FlymetothespoonKrem z palonej białej czekolady, to przepyszny krem do tortu, w smaku przypominający krem z kajmakiem. Jak to jedna z moich obserwatorek na Instagramie napisała: “
Słodki PomysłCiasto nutka Jabłkowa Ciasto bez pieczenia, szybkie wykonanie, przekładane masą budyniową oraz jabłkami. Forma 24 cm x 24 cm 15 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 6 dużych jabłek · 2 galaretki agrestowe · 8 łyżek cukru(...)masy budyniowej. 7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku. 8. Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. 9. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą
Kulinarna Chwilakomponuje się z rześkimi owocami. Tym razem nie robiłam go dla siebie, więc ciężko mi było sfotografować jego przekrój. Jednak poniżej udało mi się nieprofesjonalnie uchwycić telefonem ostatni kawałek ciasta... Polecam! Zerknijcie na moje przepisy na biszkopty: - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik . - Uniwersalny biszkopt kakaowy - klik . Tort uniwersalny z malinową nutą - składniki(...)przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Upiec biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać
Di gotuje