ciasto - 162907 przepisów (strona:3481/10861)

Babka drożdżowa z żurawiną 102

PRZYGOTOWANIE: Składniki takie jak mleko, jaja czy masło wyjmij wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Żurawinę zalej rumem, lup opcjonalnie ciepłą wodą. Pozostaw do czasu dodania ich do ciasta. Odważ wskazaną porcję cukru oraz mąki. Odejmij z nich po 1 łyżce mąki i cukru i dodaj do nich mleko oraz cale drożdże. Wszystko wymieszaj i odstaw na 30 minut(...)dużej miski dodaj mąkę, miękkie masło, żółtka oraz cały zaczyn. Wszystko wymieszaj końcówką typu hak. Po wymieszaniu odstaw ciasto na 1h do wyrośnięcia. Formę do babki wysmaruj masłem. Do wyrośniętego ciasta dodaj namoczone żurawiny (wcześniej odlej rum, idealnie nada się do drinka). Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie przełóż do formy i odstaw jeszcze na chwilę do czasu nagrzania piekarnika

nietylkopasta.pl
Mazurek śmietankowo-maślany 91

daktyle pocięte w słupki troszkę płatków migdałowych czy posypki wedle uznania Robimy! Mąki mieszamy ze sobą. Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować koło (możecie inny jak chcecie) , lekko(...)należy podwyższyć jego brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni, lekko się zarumieni. Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą. Masa: Budyń gotujemy według przepisu-na mleku z cukrem plus łyżka masła z naszej kostki. Studzimy, ale nie wkładamy do lodówki. Masło (ma być w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszysto, aż będzie jasne

Latosiowydom
TORT WIELKANOCNY 106

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat

RAROSSA
Ciasto z żurawiną i masą cynamonową na zakwasie 96

Kolejny miesiąc za nami i nadszedł czas na Piekarnię Amber. Nasz wypiek potraktuje jako babkę na Wielkanoc i pod tym kontem ją upiekłam. Uwielbiamy ciasta drożdżowe a to jest wyjątkowo pyszne, wilgotne, puszyste i bardzo smakowite. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Gucia i polecam do niego zajrzeć i skorzystać nie tylko z tego jednego przepisu. Do pieczenia babki potrzebny(...)będzie zakwas prowadzony na ciasto i dlatego warto zacząć produkcję kilka dni wcześniej. Lievito madre powstaje z mąki pszennej i wody i ma hydrację - nawodnienie 50% czyli jest dosyć sztywny. Ciasto - babka jest warta zachodu aby chwilę nad nią popracować, potem odwdzięczy się nam szczególnymi doznaniami przy kubku kawy czy czystka. Babka z żurawiną. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki z bananami i czekoladą + film 82

dania o którym się mówi „niebo w gębie”. Podane na gorąco z rozpuszczoną czekoladą smakują wybornie i szybko znikają z talerzy.     składniki na 6 naleśników ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka mleka ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka wody gazowanej ( szklanka 250 ml ) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju(...)mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy wodę gazowaną, mleko oraz olej, wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe ( ciasto powinno mieć rzadką konsystencję ). Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzanej patelni do naleśników, na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Banany przekrawamy wzdłuż

Smakowite Dania
Nie będę śpiewać Tosca… 100

Znacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z kokosowych wiórków jak również nadziać nim drożdżowe bułeczki . Dzisiaj przygotowałam dla Was taki przepis, drożdżowe bułeczki tosca. Są to najzwyklejsze cynamonowe ślimaczki pachnące kardamonem i polane migdałową tosca. Właśnie tak upieczone cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne. Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno(...)Tosca 70 g masła 75 ml śmietanki, 36% tł. 100 ml golden syropu Masło rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj pokruszone drożdże. Odważ mąkę i cukier. Wlej zaczyn i zagnieć ciasto. Następnie dodaj sól, jajko i zagniataj dalej aż ciasto będzie gładkie i odchodzić od naczynia ścianek. Zagniatam drożdżowe przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce

codojedzenia
Orzechowa Dama bez pieczenia 531

Dziś chcę Was zachęcić do przepisu na Orzechową Damę. Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Jeżeli spodziewacie się gości, lub urządzacie małe przyjęcie to orzechowa dama na pewno zrobi wrażenie na gościach. Szczerze mówię, że to ciasto jest przepyszne i bez pieczenia! Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml mleka 1 opakowanie cukru(...)wrzątku Pozostałe składniki: ok. 200 g jasnych herbatników Petit Beurre 100 g ciemnych herbatników 1 puszka masy kajmakowej (460 g) 150 g orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Orzechowa Dama bez pieczenia – Wykonanie: Budynie z cukrem gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Ugotowany budyń studzimy. Masło powinno być miękkawe, dlatego szybciej wyciągamy z lodówki. Masło przekładamy do miski

Olcia gotuje!
Ciasteczka półkruche 94

szczypta soli lukier szklanka cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą i cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie w cieście i dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto na jednolita masę.  Gotowe ciasto wionąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40 minut. Schłodzone(...)ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm różne kształty. Układamy na blasze wyścielonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier z dowolnym barwnikiem i polukrować przestudzone ciasteczka. Artykuł Ciasteczka półkruche pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Imprezowe zawijaski 74

Doskonałe jako przekąska, świetne do czerwonego barszczyku. Imprezowe zawijaski polecają się do szybkiego przygotowania. Składniki: ciasto francuskie ser żółty ketchup ulubiona wędlina – najlepiej szynka szwarcwaldzka lub parmeńska zioła prowansalskie Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy je cienką warstwą keczupu. Na ketchup możemy posypać zioła prowansalskie. Zostawiamy brzeg po jednej stronie ciasta nieposmarowany. To będzie miejsce które posłuży nam do sklejenia rulonu(...)Rozkładamy plastry żółtego sera, później na ser szynkę. Może być szwarcwaldzka, parmeńska, lub inna ulubiona. Zwijamy ciasto w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi – tej posmarowanej ketchupem tak by zakończyć zwijanie w miejscu gdzie zostawiliśmy brzeg nieposmarowany. Roladę kroimy na plastry o grubości ok 2 cm. Układamy ślimaczki na papierze do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach

MojaQchnia.pl
Czekoladowe ciasto z coca-colą (bez użycia miksera) 105

niedzielne przyjemne popołudnie przedstawiam szybkie do kawy ciasto - wilgotne, nie wymaga użycia miksera. Jedno z lepszych w ostatnim czasie ciast, które możemy szybciutko przygotować. Mocno czekoladowe za sprawą kakao. Idealne do kawy. Smacznego!   Składniki: 250 g margaryny 2 jajka 75 ml mleka 200 ml coli 300 g cukru 250 g mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia, sodę). W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, colę, margarynę, ekstrakt waniliowy i mieszamy ze sobą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy razem łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (u mnie blaszka 20x30cm). Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (góra-dół do suchego patyczka). Polewa: 1 tabliczka czekolady 2 łyżki śmietanki Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy

psgotujemy
Sernik nowojorski 155

Gąska Adrianna – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Arabela – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z borówkami sernik z malinami sernik z kajmakiem blok czekoladowy Pyszny sernik z bezą Sernik z bezą Sernik(...)minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (jeśli same się zamykają włóż np trzonek drewnianej łyżki lub inny przyrząd kuchenny między drzwi a korpus piekarnika), Nie wyjmuj ciasta jeszcze przez 1h z piekarnika, powinien bardzo powoli się schładzać. Po godzinie wyjmij ciasto na blat i pozostaw na kolejną 1h do całkowitego wystudzenia. Po ty czasie przygotuj polewę wszystko

nietylkopasta.pl
Krówka mleczna 1079

Przepis z Instagramowego konta _prosto_z_pieca. Początkowo wystraszyłam się, że będzie zbyt słodko, ale koniec końców bardzo mi to ciastko smakowało. Na ciasto składa się część krówkowa, gdzie znajdziecie kajmak i ryż preparowany, dalej jest masa mleczna na bazie mleka w proszku, podzielona na dwie części – jasną i kakaową. Jak Wam się podoba takie połączenie? Życzę słodkości

Smaki Na Talerzu
Żytnie ciasteczka z sezamową pastą tahini i kawałkami czekolady 80

przez kolejne 5 minut. Następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy do ich połączenia. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki, aż czekolada połączy się z ciastem. Ciasto dzielimy na 20 porcji i z każdej turlamy kulkę. Jeżeli lubicie, aby ciastka były jednakowej wielkości możecie ważyć porcje ważyć porcje przed turlaniem (1 porcja to około(...)Kuliki obtaczamy w sezamie, układamy w misce lub w innym pojemniku. Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny lub na noc. Piekarnik nagrzewamy do 210/220°C. Zimne kulki ciasta układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieką się bardzo krótko, więc najlepiej wypiekać je w dwóch turach. Ciastka pieczemy przez 10 minut. Po 7 minutach wyjmujemy

Tajemnice Smaku