ciasto - 162322 przepisów (strona:3487/10822)

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią 101

koniec, tuż przed samymi Świętami, oddaje w Wasze ręce przepis na nasz hit hitów. Nieprzyzwoicie pyszne, bezlitośnie uzależniające, bardzo czekoladowe ciasto z cukinią, które nieprzerwanie gościło u nas w ostatnim czasie. Czekoladowe ciasto z … Artykuł Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Szaszłyki i krążki francuskie z białą kiełbasą 94

moich ulubionych metod podawania białej kiełbasy do żurku. Dzisiaj chciałabym zaprezentować kolejny, o wiele bardziej kaloryczny, ale równie efektowny pomysł. Ponadto, nie musicie bawić się w nadziewanie krążków ciasta i kiełbasy na patyczek, możecie podać w postaci samodzielnych krążków. Pomysł fenomenalny, niezwykle prosty, który warto wypróbować nie tylko w czasie świąt i nie tylko z białą kiełbasą. Polecam podawać(...)żurkiem na zakwasie. Składniki na 5-6 porcji: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 3 białe kiełbasy parzone – 1 jajko – czosnek suszony (opcjonalnie) Arkusz ciasta francuskiego kroimy na 3 pasy o szerokości kiełbas. Każdą kiełbasę owijamy ciasno pasem ciasta, a następnie kroimy w krążki o szerokości 1cm. Jeśli chcemy, nadziewamy po 4 krążki na patyczki od szaszłyków

Be Fit Be Strong
Kryzysowa babka wielkanocna 108

Kryzysowa babka wielkanocna to moja propozycja na tanie i smaczne ciasto świąteczne – bez jajek, bez masła, bez trudno dostępnych w obecnej sytuacji dodatków. Przygotowana z kilu dosłownie składników – smaczna, mięciutka. Do jej przygotowania nie potrzebujemy miksera, wszystko miesza się w jednej misce. To również świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się gotować i piec. PRZEPIS KRYZYSOWA BABKA WIELKANOCNA Składniki(...)kryzysowa babka wielkanocna: 3/4 szkl cukru 3/4 szkl ciepłej wody 3/4 szkl oleju 300g mąki 3 łyżki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia migdałowy aromat do ciast – można pominąć olej do nasmarowania formy i bułka tarta do wysypania formy Jak zrobić kryzysowa babka wielkanocna: Zaczynamy od przygotowania miski i łyżki. Następnie do miski wsypujemy cukier i wlewamy ciepła wodę

Dorota Smakuje
Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną 116

przestudzonej margaryny dodajemy miód i dokładnie mieszamy, do jajek z cukrem cały czas miksując dodajemy naprzemiennie mąkę z sodą oraz margarynę/masło z miodem, powstanie nam gęste ciasto, ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub folią układamy pierwszy placek, po nim rozprowadzamy połowę śmietany 1 i 1/2 kubka następnie kładziemy drugi placek, rozsmarowujemy resztę śmietany i przykrywamy trzecim blatem ciasta, opcjonalnie po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem, gotowe ciasto odstawiamy na całą noc aby ładnie przeszło smakiem, najlepsze jest na drugi dzień, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka 133

polej sernik. Uwagi: Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest(...)upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry. Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki. Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może

Słodki Blog
Ciasteczka serowe z rozmarynem 108

szczypta soli i pieprzu Wykonanie Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy. Mąkę mieszamy z tarty serem, dodajemy przyprawy i rozmaryn, kawałki masła, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Wyjmujemy z lodówki ciasto i ostrym nożem kroimy(...)plastry o grubości około 0,5 cm. Krążki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone  studzimy na kratce. Smacznego! Wina Portada najlepiej smakują w towarzystwie, a najlepiej w towarzystwie koleżanek Razem z Olą z bloga Cztery fajery i Anią z Kuchennymi drzwiami stworzyłyśmy sobie wirtualny babski

Tajemnice Smaku
Kolorowa babka tulipan 103

cały czas miksując. Kolejno wlewamy powoli olej. Na koniec dodajemy partiami wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijam białką na sztywną pianę. Białka łączę z ciastem. Dodaje ok. 2 łyżek ubitych białek i mieszam już tylko szpatułką , aby rozrzedzić masę. Dodaje pozostałą część białek i mieszam. Ciasto dzielę na 4 równe części. Do każdej części dodaje(...)kolei warstwy i rozsmarowujemy po całości blachy na równo. (kolejność kolorów nie ma znaczenia). Przed włożeniem do piekarnika robię pojedyncze nacięcie na środku nożem wzdłuż całej długości blaszki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę ok 70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno rumienić możemy przykryć wierzch folią aluminiową

Kulinarne przygody
Naleśniki 97

Najlepszy i sprawdzony przepis na naleśniki. Ciasto proste do zrobienia, z podanych proporcji wychodzi 13-15 sztuk smacznych naleśników. Czas przygotowania:    15 minut Ilość porcji:  4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 260 g mąki (2 szklanki) 200 ml mleka (1 szklanka) 100 ml wody ( ½ szklanki) 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli(...)miski dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką. 2. Smażymy na suchej patelni (olej dodaliśmy do ciasta) nakładając cienką warstwę ciasta łyżką wazową. Przewracamy na drugą stronę jak ciasto będzie ścięte lub jak jedna strona się zarumieni. 3. Po usmażeniu naleśniki przewracamy na drugą stronę. Gotowe…Smacznego!!! Artykuł Naleśniki pochodzi z serwisu

karolgotuje
Babka cytrynowa na maślance 132

Babka cytrynowa na maślance Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam!     Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 szklanki mąki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g(...)powstania jednolitej masy *** *** Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy mąkę z proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) *** *** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego

Blog z Apetytem
Drożdżowe pełnoziarniste ciasto do odrywania 137

Składniki na ciasto mąka orkiszowa pełnoziarnista, 370g cukier trzcinowy, 50g jajka, 2szt skórka otarta z jednej cytryny drożdże, 20g mleko, 80ml woda, 60ml masło, 60g Składniki na nadzienie masło, 50g sok wyciśnięty z jednej cytryny cukier trzcinowy, 100g cynamon, 1 łyżka Przygotowanie Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, dolewamy wodę. Do letniej mieszanki dodajemy rozkruszone drożdże (można dodać suszone(...)około 1 godzinę. W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowujemy formę, keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Blat posypujemy delikatnie mąką, rozwałkowujemy ciasto na placek 30x50cm. Smarujemy ciasto masłem z cytryną i posypujemy cukrem. Kroimy placek wzdłuż na 3 pasy, układamy jeden na drugim. Następnie kroimy

Gotowanie moimi oczami
Małpi chlebek z ziarnami 110

Wspaniały małpi chlebek z ziarnami i posiekanymi ziołami. Pachnący drożdżami, mięciutki i przepyszny. Upieczony w formie z kominem. Idealny na śniadanie, jako dodatek na grilla lub

dolcevitainmykitchen
Kruche straciatella z bakaliami 85

Pyszne ciacho, które wyglądam przywołuje wiosnę! Moc bakalii przyjemnie chrupie, pyszności! Polecam do kawki, a także wielbicielom mazurków- na wielkanocny stół. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła| 100 g cukru trzcinowego Dodatkowo: konfitura z dzikiej róży (jak brak to inna owocowa) -250g opakowanie 200ml śmietany(...)wrzątku bakalie: pestki z dyni, pestki słonecznika, orzechy włoskie, płatki migdałowe i inne jak macie ochotę (laskowe, żurawina, daktyle, brazylijskie itp) po 2 łyżki stołowe Robimy! Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce minimum pół godziny. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i formujemy prostokąt Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 25 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Galaretkę

Latosiowydom
Ciasteczka Całuski 145

cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 gram jogurtu naturalnego 3-4 jabłka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, gotowe zagniecione ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia, jabłka obieramy i kroimy w ósemki lub mniejsze cząstki, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej(...)mąką na grubość ok 0,5 cm, następnie szklanką wykrawamy okręgi, kładziemy na każdej połówce okręgu cząstkę jabłka,oprószamy szczyptą cynamonu i „przykrywamy” jabłko pozostałą połówką ciasta, gotowe ciasteczka układamy na blaszce od piekarnika wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 20 min lub dłużej

Blog kulinarny S9.PL
Odrobina otuchy dla naszych Czytelniczek i Czytelników 86

brzmi pocieszająco i wiosennie. Jeśli nie macie teraz wszystkich składników w kuchni, to zapamiętajcie ten przepis na kiedyś. Na prawdziwy początek prawdziwej wiosny do kwadratu, wiewiórkowej, zielonej i słonecznej. Ciasto wiewiórka Składniki: 3 jabłka 4 jajka 1/2 – 3/4 szklanki cukru (120-165g) 2/3 szklanki oleju (142g) 1/2 – 1 szklanka bakalii (u Agaty mieszanka studencka) 2 szklanki mąki (340g(...)składników. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką lub łyżką. Na koniec dodajemy jabłka i bakalie, całość dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 45 minut. Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową (polewa: wszystkie składniki polewy (czekoladę łamiemy na kostki) umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na niewielkim ogniu). Przepis na Ciasto wiewiórka w wersji do wydruku

KulinarneImpresje.pl
Sernik zebra 219

poczytać trochę ciekawostek o wanilii – jednej z najdroższych przypraw świata, możecie to zrobić na stronie Ze Świata Natury . Tymczasem wracamy do przepisu na sernik zebra. Sernik zebra – ciasto: 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko (białko zachowujemy) 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zimnej wody Sernik zebra(...)Potem przygotowujemy spód. Kakao, mąkę i cukier puder mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko oraz wodę i zagniatamy ręcznie lub za pomocą malaksera / miksera z hakiem na jednolite ciasto. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek i wykładamy nim dno i boki tortownicy o średnicy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania