Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na rodzinną imprezę. Tak dobrze się przyjęło, że teraz robię je na każdą możliwą okazję. Rodzina go uwielbia
Prosty przepis naKrówka jabłkowa to prawdziwy rarytas wśród ciast bez pieczenia, które znam:) Pycha to mało powiedziane, przy tym dość proste w przygotowaniu. Zalecam jak zwykle przy tego rodzaju ciastach aby robić go na noc. Ładnie składniki zsiądą się i podczas krojenia nie będzie się kruszyć, rozpadać. Po przekrojeniu bardzo apetycznie wygląda, można od samego patrzenia nabrać ochoty na skosztowanie. Jeżeli chodzi(...)dekorację góry ciasta ,można to zrobić według uznania. Masę śmietanową posypać orzechami, fantazyjnie skropić rozpuszczoną masą krówkową, wzorki z rozpuszczonej czekolady, posypać tartą czekoladą itp. Szczerze polecam u mnie to ciasto gościło już kilka razy. Składniki jabłka prażone 1 kg lub 1l gotowych 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 600 ml śmietany kremówki 30 % masa krówkowa
gotuj ze mnąPierwszy raz próbowałam tego ciasta na urodzinach u koleżanki. Tak mi posmakowało, że postanowiłam je zrobić u siebie w domu. Okazało się, że wszyscy domownicy również pokochali te smaki
Prosty przepis naCiasto składa się z czekoladowego biszkoptu, warstwy budyniowej przygotowanej na bazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy(...)proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko połowę składników sypkich, delikatnie wymieszać, wlać wodę, wymieszać, po czym przesiać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać do ich połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Zieloną herbatę zaparzyć w filiżance, dodać cukier i zostawić
Passions hobbies lifemiejsca na jakieś dwie godziny. Niby nie dużo, ale już coś można podziałać więc niezmiernie mnie to cieszy Piekarnik kuchni hotelowej troszkę mnie przeraża więc na pierwszy ogień poszło ciasto bez pieczenia. A dokładnie sernik na zimno. Prosty, szybki i przyjemny w przygotowaniu. Jest też fajnie orzeźwiający. W oryginale występował bez czekolady, ale jak już wiecie, u mnie czekolada musi(...)śmietanki kremówki 40 g gorzkiej czekolady (miałam 60% kakao) Kremówkę podgrzewamy, żeby była ciepła (nie gorąca). Wrzucamy do niej czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i znów wstawiamy do lodówki Sernik na zimno Ciasto bez pieczenia Sernik na zimno z czekoladą Ciasto na weekend Smacznego!!! Justyna PS. Źródło wpisu Moje Wypieki Artykuł Sernik limonkowy bez pieczenia
RelaxtimeMocno czekoladowe ciasto w małej formie z dodatkiem orzechów. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Troszeczkę odpoczniemy od kaszy jaglanej, za to przejdziemy w świat czekolady :) Dzisiaj przygotowałam dla Was super przepis na mocno czekoladowe ciasto z mnóstwem orzechów w środku. Wilgotny murzynek z chrupiącą wstawką. Szybko się go robi i zasmakuje każdemu. Zamiast orzechów możecie dać inne ulubione dodatki(...)słodzikiem potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę i łączymy składniki. Dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Małą formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 45 minut do suchego patyczka. polewa Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy nią upieczone i ostudzone ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzuMocno czekoladowe ciasto w małej formie z dodatkiem orzechów. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Troszeczkę odpoczniemy od kaszy jaglanej, za to przejdziemy w świat czekolady :) Dzisiaj przygotowałam dla Was super przepis na mocno czekoladowe ciasto z mnóstwem orzechów w środku. Wilgotny murzynek z chrupiącą wstawką. Szybko się go robi i zasmakuje każdemu. Zamiast orzechów możecie dać inne ulubione dodatki(...)słodzikiem potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę i łączymy składniki. Dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Małą formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 45 minut do suchego patyczka. polewa Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy nią upieczone i ostudzone ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle
zdrowo i aktywnieresztek czekoladek kinder. Spróbujcie koniecznie, ponieważ te rogaliki są po prostu przepyszne Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 2 jajka (1 jajko i 1 białko do ciasta i żółtko do posmarowania rogalików) – 260g mąki (u mnie 150g mąki ryżowej i 11og mąki pszennej tortowej) – 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – słodzidło wg smaku (u mnie(...)nadzienie wg smaku (u mnie czekolada z kinder jajka) Twaróg rozetrzeć z jajkami, słodzidłem, aromatem waniliowym i olejem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część na placek o grubości około 0,5mm, podzielić
Smaki ArmineBiało-czarna chwila rozkoszy w ustach. Kremowy, delikatny sernik, w którym zatopione zostały chrupiące, obłędnie czekoladowe ciasteczka. Pomysł na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SPÓD CIASTA Wyjmij z ciastek nadzienie i odłóż je na czas przygotowania spodu ciasta. Ciasteczka wrzuć do misy malaksera i zmiksuj(...)żółtka,wanilię, po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia na gładką masę. Przelej masę serową na spód ciasta. Powciskaj w nią kawałki ciasteczek Oreo, tak, żeby je trochę utopić w masie. Wstaw po piekarnika rozgrzanego do temperatury 150ºC na około 50 – 60 minut. Sernik będzie gotowy, gdy jego
Eat me! Fit me!również kojarzący się z Walentynkami. Po trzecie jest to mała porcja, taka w sam raz dla dwóch osób. A po czwarte jest delikatny i słodki jak to święto. To ciasto jest bardzo proste do wykonania, więc nawet totalny laik powinien sobie z nim poradzić. No i jest tanie i nie wymaga wielu składników. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)śmietanową i wyrównałam powierzchnię. Galaretkę rozpuściłam w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki. Gdy zaczęła tężeć wyłożyłam ją na masę śmietanową. Foremkę z ciastem wstawiłam ponownie do lodówki i chłodziłam kilka godzin. Stężałe ciasto wyjęłam ostrożnie z formy trzymając z wszystkie końce folii. Odkleiłam ostrożnie folię i wyłożyłam ciasto na talerz. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjePolskiej” Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego z 1997r. W rozdziale “Naczynia do obróbki cieplnej” jest napisane: “W każdym gospodarstwie powinien być prodiż elektryczny. Można w nim piec ciasto, mięso i przygotowywać różne zapiekanki. Wielkość prodiżu może być dobrana do potrzeb gospodarskich, gdyż w sprzedaży są prodiże różnej wielkości.” Składniki: 4 duże jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ opakowania cukru waniliowego Owoce sezonowe – około 500g – u nas maliny, jeżyny, rabarbar 1 łyżka cukru trzcinowego Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie Jajka ubijamy lub miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Owoce oczyszczamy, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem
Tajemnice Smakumasy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Mąkę pszenna i ziemniaczana przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem na stolnicę. Wykładamy na to masę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Chowamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 0,5 cm (dla ułatwienia można podzielić na mniejsze części) foremkami wykrawamy(...)ciastka, łączymy resztki ciasta w kulę, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy różne wzory. Ciastka pieczemy ok 10 minut, po wystygnięciu dekorujemy polewami i posypujemy różnymi posypkami, według uznania. Polewy: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko. Podobnie postępujemy z biała czekolada, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy jogurt naturalny. Polecamy na święta, sylwestra czy też inne imprezy. Smacznego
Tajemnice SmakuMARNOWAĆ! Żurkowe bagietki – smaczne, lekko kwaskowate, najlepsze bo domowe. Składniki Zaczyn 25 g drożdży świeżych 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto zaczyn 500 ml żurku – żytni zakwas na żur (domowy lub sklepowy) 700 g mąki chlebowej typ 750 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli mąka do podsypania Wykonanie Zaczyn(...)Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w małej miseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto na bagietki W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1-2 godzin. Drożdże to żywy organizm, czas wyrastania jest uzależniony od warunków, jakie panują
Tajemnice Smakuwpisem chciałybym Was zachęcić do zabawy i eksperymentów z ciastem. Z poprzedniego przepisu na “LEŚNY MECH” zostało mi trochę zielonej kruszonki, dorobiłam krem, odrobinę ponczu i rozłożyłam ciasto w słoiki. Na koniec obsypałam owocami i gotowe! Możemy całe ciasto pokruszyć, dorobić więcej kremu i ponczu do nawilżenia zielonej kruszonki. Jeśli mamy więcej owoców możemy je dodać jako(...)jedną z warstw w deserze, możemy szaleć i wymyślać. Przerobionym ciastem na deser w słoikach lub w szklankach możecie naprawdę zaskoczyć gości! Smacznego
Tajemnice Smakuśmietany i jeżyn. Smakiem ostatnich w tym roku świeżych jeżyn żegnamy lato… Z tego przepisu otrzymamy około 10 sztuk małych gofrów, ilość i wielkość zależy od gofrownicy. Składniki CIASTO 200 g mąki gryczanej 250 ml mleka 20 g masła – roztopionego, przestudzonego 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do smarowania gofrownicy – 2 łyżki(...)oleju DODATKI 200 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru jeżyny – ilość wg uznania Wykonanie CIASTO Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą za pomocą blenedera. Rozgrzewamy gofrownicę. Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy – ilość zależy od wielkości gofrownicy
Tajemnice Smaku