ciasto - 162322 przepisów (strona:3498/10822)

Pączki z ziemniaków 95

biegniemy po coś tłuściutkiego i słodkiego. Faworki, pączki będą królowały jutro u nas na stołach i w brzuchach. Wróciłam dziś z pracy i wzięłam się za robotę.  Gniotłam, ciasto rosło, gniotłam, pączki rosły. Tak mi zeszło do troszkę późnego wieczoru   Jednak czego nie robi się dla własnego podniebienia Do zrobienia pączków potrzebowałam: *1/2 kg mąki * 3/4 szklanki mleka(...)rozmieszałam z zaczynem. Pozostawiłam do wyrośnięcia. Rozpuściłam masło. Jak zaczyn wyrósł, wlałam go do mąki i żółtek, dodałam też roztopione masło. Zagniotłam wszystko porządnie. Właściwie gniotłam dość długo, ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje poświęcenia mu czasu.  Pozostawiłam do wyrośnięcia.  Jak już ciasto wyrosło, zaczęłam porcjować na mniejsze kawałki. Z tej ilości ciasta wychodzi 14 pączków. Każdy kawałeczek nadziewałam powidłami

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto z rabarbarem 71

dzieciństwie rabarbar zanurzałam w cukrze….pycha….teraz już jakoś rzadziej przyznaję. Tyle tych czekolad, ciasteczek i innych marcepanów, że o takich słodyczach się nie pamięta. Upiekłam dziś ciasto z rabarbarem. Zawsze je robię w sezonie. Sprawdzony przepis i nie wychodzi zakalec. Składniki: * 1 i 3/4 szklanki mąki * 5 jaj * 1 cukier waniliowy * 1 i 1/2 szklanki cukru(...)można dać go mniej lub więcej. Białka ubiłam z cukrami na sztywną pianę, dodałam żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dolałam olej i wodę na końcu. Wyrobione ciasto wylałam na blachę wyłożoną pergaminem. Na górę wyłożyłam obrany i pokrojony rabarbar. Kroiłam w kawałki ok. 5 mm.  Piekłam w 175 stopniach 1 godzinę. Do jutrzejszej kawy przy ploteczkach albo

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto z truskawkami 86

cukrem. Te gnieciuchy później dodaję do sernika na zimno albo makaronu. Po rozmrożeniu wcale nie czuć, że to były mrożone owoce. Znalazłam czas, żeby w końcu coś upiec. Ciasto smaczniutkie i nie wymagające wiele pracy. Niespodziewani goście nas nie zaskoczą, to raczej my ich zaskoczymy. Składniki: * 3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)olej. Utartą masę wylałam do blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch wyłożyłam połówki truskawek – brzuszkami do dołu. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 45 minut. W tym cieście owoce nie opadają na spód. Mam jeszcze jedno ciasto z truskawkami w głowie, ale wymaga ono troszkę więcej czasu. Poczekam może z nim do weekendu. Sezon na przetwory już ruszył

Pieprzyć z Fantazją
Domowe, maślane, kruche ciasteczka 69

masła * 2 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru * cukier waniliowy – wsypałam 16 g * dwie łyżki śmietany – to dodaję pod koniec, przyglądam się tylko jak gniecie się ciasto, czy nie rozsypuje się mocno w dłoniach Wszystko zagniotłam. Ciasto owinęłam folią spożywczą i wsadziłam do zamrażalnika na ok 1 godzinkę. Tak, do zamrażalnika. Powinno się niby w lodówce(...)szybciej. Po wyciągnięciu ciasta z zamrażalnika, podsypałam mąką matę i rozwałkowałam ciasto. Wykrawałam foremkami ciasteczka. Do piekarnika na 200 stopni na max 15 minut. Tu nie ma drożdży i proszku do pieczenia. Wspomnę, że warto dodać masło nie margarynę. Ciasteczka mają wtedy maślany posmak. Dodatkowy plus naszego wypieku. Smacznego! Lidka Artykuł Domowe, maślane, kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Pieprzyć

Pieprzyć z Fantazją
Babka cytrynowa – bardzo łatwa 87

Cześć! Kiedyś obawiałam się upiec babkę, ale w końcu odważyłam się i wychodzą mi całkiem fajne Bardzo lubię tego typu ciasta. Ta babka jest banalna w wykonaniu i nie ma potrzeby obawiać się, że nie uda się. Na Wielkanoc ta propozycja myślę, że okaże się trafną Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka(...)masy. Wszystko wymieszałam. Przelałam do formy na babkę. Piekłam tę babkę również wcześniej w formie do keksa 27 x 9 cm. Piekłam 50 minut w 170 stopniach. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową

Pieprzyć z Fantazją
Rogale śniadaniowe 87

Cześć! Przejdę do sedna. Te rogale są zwyczajnie obłędne w smaku. Takie określenie miałam w głowie kiedy skosztowałam je po upieczeniu. Delikatne i aromatyczne drożdżowe ciasto. Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto. Chyba przełożyło się to na smak wypieku. Składniki: * 60 dkg mąki * 1/3 kostki(...)zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych. Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopioną margarynę Palmę. Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt

Pieprzyć z Fantazją
Porzeczkowiec kajmakowo – brzoskwiniowy 94

Cześć! Lubię zjeść coś słodkiego od czasu do czasu. Dylemat pojawia się w momencie podejmowania decyzji o tym, co mam upiec. W jednym cieście lubię to, w drugim smakuje mi coś innego. Wymyśliłam więc sobie moje własne ciasto. W nim jest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu. Pycha! Składniki: * 1 opakowanie ciasteczek owsianych * 1 i 1/3 kostki(...)masę kajmakową. Na masę kajmakową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne. Ubiłam śmietankę 30 % i wyłożyłam na wierzch ciasta Tym też zakończyłam przekładanie ciasta. Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki. Notatki: * można dodać do masy budyniowej pokrojone drobno kawałki brzoskwiń * miałam sok z brzoskwiń w puszce Smacznego! Lidka Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Muffiny piernikowe 70

taki zestaw foremek na święta.  Atutem jest również to, że są kolorowe Pięknie wtedy się prezentują.  Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny.  Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 3 łyżki przyprawy do piernika * 2 jajka * 125 g masła * rodzynki, suszona(...)kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód.  Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam.  Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość surowego ciasta sięgała 3/4 wysokości foremki. Tak przygotowane do wypieków piekłam 30 minut w 180 stopniach w nagrzanym

Pieprzyć z Fantazją
Bananowiec (ciasto) 64

Cześć! Mała podpowiedź co zrobić z bananami kupionymi w nadmiarze na promocji Ciasto można upiec:)  Składniki: * 4 dojrzałe banany * 2 szklanki mąki * 3 jajka  * 3/4 szklanki cukru * 1 masło lub margaryna * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody (płaska) * szczypta soli do ubicia białek  * cukier puder do posypania Masło roztopiłam i odstawiłam do ostudzenia. Białka ubiłam(...)pieczenia i sodą.  Wymieszałam. Dolałam ostudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę. Przelałam do formy 21 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i powciskałam w ciasto kawałki bananów. Piekłam na początku przez 10 minut w 220 stopniach a po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze do 40 minut. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem

Pieprzyć z Fantazją
szyszki z ryżu preparowanego i krówek 110

[Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 400-450 g cukierków krówek 80 g ryżu preparowanego 70 g masła wykonanie: Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kakaowe na śmietanie i oleju 118

Zaletą tego ciasta jest to,że robi się je bardzo szybko. A przed Świętami to nieoceniona zaleta :* Składniki : 50 g kakao 120 ml gorącej wody 220 g brązowego cukru (lub zwykłego) 120 ml oleju 2 duże jajka duża szczypta mielonej wanilii 190 g mąki 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu(...)cukier w większości się rozpuści. Dodać olej i jajka. Wymieszać. Połączyć z mąką, sodą, proszkiem i wanilią - mieszać tylko do połączenia składników Dodać jogurt lub śmietanę, krótko wymieszać Ciasto przełożyć do grubo wysmarowanej masłem i obsypanej kakao blaszki o średnicy Piec w 170 *C przez 50-60 min. Gotowe ciasto oblać prostą polewą z kakao, cukru pudru i mleka

Proste Potrawy
Piernik parzony (na sztucznym miodzie) 79

łyżeczka sody * 1 łyżeczka amoniaku * opcjonalnie bakalie bądź marmolada Składniki na polewę czekoladową: * 3 łyżki kakao * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * posypka do ciasta Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika włożyłam do rondla i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Odstawiłam z ognia i dodałam przesianą mąkę. Energicznie mieszałam by zapobiec powstawaniu grudek. Pozostawiłam(...)wystygnięcia. Żółtka oddzieliłam od białek i wymieszałam z letnim ciastem, dodałam również sodę i amoniak. Białka ubiłam na sztywną pianę i szpatułką delikatnie wymieszałam z ciastem. Przelałam do dwóch keksówek i piekłam przez ok. 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Zrobiłam polewę. Masło roztopiłam z cukrem i kakao. Wymieszałam i dodałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody

Pieprzyć z Fantazją
KRUCHE CIASTECZKA Z KWIATEM POMARAŃCZY 151

proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje(...)zimnego masła ● 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy* ● sól Przygotowanie : Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kawałki masło. Wyrabiaj ciasto koniuszkami palców do uzyskania konsystencji piasku. Domieszaj żółtko i wodę z kwiatu pomarańczy. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj cienko ciasto (około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciastka orzeszki z kremem na mleku w proszku 108

mleka 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 200 g siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę) 100 g masła Wykonanie Orzeszki Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron. Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta. Krem Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy(...)mieszamy. Przekładamy połówki orzeszków kremem i łączymy w orzeszki. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Ciastka orzeszki z kremem na mleku w proszku pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi 117

Lubicie piernik? To na pewno pokochacie to ciasto! To bezglutenowy piernik marchewkowy – ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi, które pachnie cynamonem i imbirem, idealnie komponuje się z kawą lub herbatą i poprawia nastrój w jesienne lub zimowe wieczory. Bezglutenowy piernik marchewkowy To ciasto marchewkowe z Read More Artykuł Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi pochodzi

Flymetothespoon

Proponowane wyszukiwania