Składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję do nich składniki mokre (mleko roślinne, mus jabłkowy, olej) i całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta na gładko, tylko do połączenia składników. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej papilotki wkładam po 1,5 łyżki ciasta (do ¾ wysokości). Układam na każdej babce po kilka borówek
Słodki sentymentmusu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo: 100 g chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków. Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta
Słodki sentymentmasła 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Kajmak Wszystkie składniki, oprócz kajmaku, umieszczam w misce i wyrabiam z nich ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość 6-8 mm i wykrawam ciasteczka dowolnego kształtu. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Słodki sentymentmisce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wycinam serduszka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Słodki sentymentJajka ubijam z cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając(...)ciasto na opłatku, zostawcie bo bokach kilka milimetrów, ponieważ ciasteczka się odrobinę rozlewają. Pierniczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut. Pierniczki wyciągam z piekarnika i przygotowuję polewę. Cukier puder i kakao mieszam w miseczce. Olej kokosowy lub masło (jeśli nie lubicie posmaku kokosowego) rozpuszczam w rondelku, dodaję do cukru pudru i mieszam. Następnie dolewam wodę
Słodki sentymentopakowanie (40 g) budyniu czekoladowego 140 g KASI dla wegan (jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, KASIĘ możecie zastąpić masłem) Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne i będzie doskonale się rozgniatać. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,7 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Słodki sentymentubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Ciasto rozsmarowuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (40×30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Biszkopt wyciągam z piekarnika, nakrywam ściereczką i odwracam(...)czekolady ciągle mieszając. Polewę studzę do około 35 stopni (jeśli nie macie termometru, to polewa po przyłożeniu jej do ust musi być zimna). Tak schłodzoną czekoladą (2/3 porcji) polewam ciasto. 1/3 porcji czekolady wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie. Następnie wykrawam serduszka i układam na roladzie Rolada gigant jest naprawdę gigantyczna Możecie sprosić rodzinę, sąsiadów i przyjaciół, dla wszystkich
Słodki sentymentpozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajko, sodę, cukier, masło, wódkę i sól. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość luźne, ale nie lejące się). Ciasto odstawiamy na jakieś pół godziny. Po tym czasie przekładamy je na stolnicę i jeszcze raz krótko zagniatamy, podsypując mąką do momentu(...)przestanie lepić się do dłoni. Ciasto dzielmy na dwie części i po kolei rozwałkowujemy na grubość kilku minimetrów. Nożem wykrawamy prostokąty, a na ich środku robimy podłużne nacięcie. Przez to nacięcie przekładamy jeden z końców prostokąta. Na patelnię wlewamy około 1,5 cm warstwę oleju i rozgrzewamy. Czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając na niego kawałeczek ciasta. Jeśli
e-PrzepisyKulinarneubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Ciasto rozsmarowuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (40×30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Biszkopt wyciągam z piekarnika, nakrywam ściereczką i odwracam(...)czekolady ciągle mieszając. Polewę studzę do około 35 stopni (jeśli nie macie termometru, to polewa po przyłożeniu jej do ust musi być zimna). Tak schłodzoną czekoladą (2/3 porcji) polewam ciasto. 1/3 porcji czekolady wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie. Następnie wykrawam serduszka i układam na roladzie Rolada gigant jest naprawdę gigantyczna Możecie sprosić rodzinę, sąsiadów i przyjaciół, dla wszystkich
Słodki sentymentministerialną listę produktów tradycyjnych! Surowa masa na racuchy jest tak aktywna, że ochoczo ucieka z miski na zwiedzanie kuchennych zakamarków, a podczas smażenia można przez chwilę odnieść wrażenie, że ciasto w misce chyba nigdy się nie skończy ;) Po ruchliwym smażeniu, na tacy zaczyna piętrzyć się złoty stosik chrupiących z zewnątrz, puszystych i delikatnych w środku anielskich racuchów. Każdy(...)dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej w niego zaczyn drożdżowy - wymieszaj na jednolitą masę. 4. Oddziel żółtka od białek. 5. Żółtka dodaj do ciasta i dokładnie połącz. 6. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Odstaw do wyrastania na 45min. 8. W garnku rozgrzej olej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBiszkopt do tortu bez proszku do pieczenia, który nie opada! Dziś podaję Wam idealny przepis na biszkopt jasny, który wykorzystuję do moich tortów. Hmm…w
Słodki PomysłCiasto robi się właściwie samo. Trzeba tylko dodawać składniki w takiej kolejności jak są tu zapisane. Składniki : 100 g drożdży, ja dałam 65 g 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 5 roztrzepanych jajek 5 szklanek mąki pszennej ( unikajcie tu krupczatki, bo ciasto będzie się kruszyć i będzie suche) 1 szklanka oleju, u mnie słonecznikowy Przygotowanie : Do dużej miski wsypujemy(...)ewentualnie rodzynki) przekładamy do dużej posmarowanej tłuszczem foremki i czekamy by podrosło Pieczemy w temp. 170-180*C przez ok.40-50 min. Kto jeszcze nigdy nie odważył się na upieczenie ciasta drożdżowego to proponuje wypróbować ten przepis. Ciasto jest naprawdę pyszne, nie pachnie nadmiernie drożdżami:) Składniki na kruszonkę: ok.3/4 szklanki mąki 5-8 dag miękkiego masła 6 łyżek cukru Składniki
Proste PotrawyPtasie gniazdka to pyszne drożdżowe buleczki, które zrobią zrobią furorę na każdym przyjęciu. A szczególnie pięknie wygladają na wielkanocnym stole. Można podać je na śniadanie, imprezę
dolcevitainmykitchenBrownie z białą czekoladą czyli blondie. Smakuje zdecydowanie inaczej niż brownie, jest wyższe i bardziej przypomina ciasto na babkę. Zdecydowanie wolę ciemniejszą wersję chociaż ta też nie jest zła. Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 200g białej czekolady 4 jajka 1 łyżeczka pasty z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 250g porzeczek (mogą być mrożone) Przepis(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, Jajka lekko ubić,wymieszać z cukrem i pastą z wanilią, Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać ciasto Ciasto przełożyć do formy, na cieście poukładać porzeczki lekko wciskając je w masę (mrożonych porzeczek nie należy wcześniej rozmrażać), Blondie pieczemy przez około 40-50 minut Artykuł Brownie z białą
tyfranboxdrugi dzień wciąż są świeże. Polecam zrobić je na karnawał, czy na Tłusty, są łatwe do przygotowania, nie wymagają zbyt wiele pracy. Jedynie potrzebują trochę czasu podczas wyrastania ciasta. Pyszny lukier z cynamonem i orzechami stawia kropkę nad i J Ich smak Wam wszystko wynagrodzi Te PĄCZKI są tak smaczne i wciągające, że lepiej zróbcie podwójną porcję. Gwarantuję, że wszystkim(...)mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn, rum i wyrabiamy gładkie ciasto, zostawiamy w misce na około godzinę. Sposób przygotowania luksusowych pączków z lukrem cynamonowym: Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię