ciasto - 163312 przepisów (strona:3496/10888)

Ciasto na białkach z owocami 166

Delikatne, puszyste, a przede wszystkim pyszne ciasto z truskawkami, które powstało z potrzeby wykorzystania zalegających w lodówce białek. Cukier zastąpiłam erytrytolem, który ma niską wartość energetyczną i zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go stosować cukrzycy i osoby dbające o szczupłą sylwetkę (ja zdecydowanie powinnam zadbać ;)). Do ciasta można dodać przeróżne owoce, u mnie są to truskawki. Ciasto bardzo proste(...)białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, na dnie ułożyć (nie wciskać) umyte i odszypułkowane wcześniej truskawki. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
straciatella 137

Desery uwielbiam najbardziej. I bardzo ciężko jest mi wyróżnić jeden ulubiony. Naprawdę uwielbiam wszystko, co jest słodkie. Najbardziej kocham czekoladę i kakao ;) Ostatnio moje serce skradło kakaowe ciasto straciatella. Efektowne i smaczne.  Składniki na ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)cukru, 3 żółtka, 1 budyń śmietankowy, 2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 15g cukru waniliowego, 100g czekolady Ponadto: 4 opakowania herbatników, wiórki czekoladowe do dekoracji Ciasto : Białka oddzielamy od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łączymy z cukrem i dodjemy po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. przesiewamy. Dodajemy

Słodki Zakątek
Słodkie ciastka ravioli ze śliwkami 154

Jeśli przypadkiem ktoś z Was spędził tydzień na myciu słoików, szorowaniu rąk kwaskiem cytrynowym i usuwaniu plamek z owocowych soków...a w kuchni ciągle jeszcze leżą

dolcevitainmykitchen
3 bit owocowo-sernikowy 145

mniejszej blaszce. Na konsumpcję znaleźli się chętni, więc skoro już go "opchnęłam", to musiałam pomyśleć o czymś zastępczym na niedzielę. Zrażona poprzednikiem nie chciałam zbytnio kombinować i postawiłam na ciasto bez pieczenia, które zazwyczaj 😆 zawsze mi wychodzą. Święcie przekonana, że mam w domu masę kajmakową, postanowiłam zrobić 3 bita.  Wyobrażacie sobie już moją minę, kiedy po ułożeniu pierwszej warstwy(...)masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić, jak to widać 😝 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto mocno owocowe 182

Tworzyłam i tworzyłam i stworzyłam takie oto ciasto pełne owoców. Ciasto to zlepek kilku przepisów. Z jednego wykorzystałam biszkopt, z drugiego pomysł na masę i jeszcze jest też coś z sernika na zimno. Wyszło coś pysznego, cieszy oko i nie takie trudne w przygotowaniu. Można wykorzystać dowolne owoce i dowolne smaki galaretki. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)drugą częścią biszkoptu. Gdyby masa była zbyt rzadka aby ją wyłożyć na biszkopt można ją na chwilę wstawić do lodówki aby zaczęła gęstnieć. Na wierzchu ułożyć owoce. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody (750 ml). Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretką zalać wierzch ciasta. Wstawić ponowie do lodówki na kilka godzin

Monia miesza i gotuje
Marysieńka 142

Pyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe! Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jaj 10,5 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na warstwę orzechową: 4 białka  3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)Białka ubijamy na puszystą pianę. Ddodajemy cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodajemy żółtka, miksujemy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 20 minut w 18st C (do suchego patyczka). Studzimy, dzielimy na dwa blaty. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na puszystą pianę.  Dodajemy miód

Słodki Zakątek
ciasto maślane z porzeczkami i kruszonką 199

Doskonałe ciasto na lato - puszyste, o delikatnym, niezbyt słodkim smaku, z odpowiednią ilością kwaskowych czerwonych porzeczek i rozpływającej się w ustach maślanej kruszonki. Sekretem udanego ciasta jest odpowiednio długie ucieranie masła z cukrem pudrem i jajkami. składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję umytymi i pozbawionymi gałązek porzeczkami. Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła wsypuję

babka w formie
Ciastka francuskie z budyniem i borówkami 767

Kolejny bardzo prosty deser, który można przygotować w kilka minut. G otowe ciasto francuskie, budyń waniliowy i pachnące latem borówki. Kilka składników a smaku 100 razy więcej Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, budyń waniliowy (proszek) + 480 ml mleka, 200 g borówek , 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając odrobinę mniej mleka, by budyń(...)był gęściejszy. Wystudzić. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o bokach około 10 cm x 10 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Na środek każdego ciastka nałożyć łyżkę budyniu, ozdobić borówkami. Boki ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 minut. Piec do zrumienienia ciasta. Po wystudzeniu posypać cukrem

Moja kraina smaków
Tarta czekoladowa z owocami i bitą śmietaną 157

połączenia składników. Tak przygotowany krem przykrywamy kawałkiem folii spożywczej – układamy ją tak aby dotykała powierzchni kremu, to zapobiegnie tworzeniu się kożucha. Odstawiamy do ostygnięcia.   Przygotowujemy spód do ciasta – 75g masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przekładamy do robota kuchennego i mielimy na bardzo drobne kawałki. Do pokruszonych ciasteczek dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencje(...)mokrego piasku. Wszystko wysypujemy do tortownicy i najlepiej palcami, przyciskamy tworząc mały brzeg i płaski spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do stężenia.   Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Na spód ciasta wykładamy krem czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy. Na krem wykładamy śmietanę. Wierzch ciasta układamy obficie owoce – ja użyłam pokrojonych w plasterki truskawek, całych malin

Smaczna Strona
Ciasto ze śliwkami. 185

Ciasto ze śliwkami, proste i smaczne. Nie jestem wielką fanką ciast ucieranych, ale wielu za nimi przepada. A i mnie od czasu do czasu nachodzi ochota na taki właśnie deser. Owoce można zmieniać. W sklepach pojawiły się śliwki, dlatego wybrałam właśnie je. Was też namawiam do korzystania z produktów sezonowych. Składniki: 100 g masła 100 g cukru drobnego(...)mikserem Suche składniki przesiać przez sito. Następnie dodać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Mieszać mikserem do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki umytych śliwek. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
Warstwowy Sernik na zimno z jagodami 241

masę wylewamy delikatnie masę brzoskwiniową, wstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy warstwę truskawkową i chwilę chłodzimy. Wylewamy warstwę waniliową i chwilę chłodzimy. Teraz przystępujemy do dekoracji ciasta – układamy na wierzchu jagody i owoce te polewamy niewielka ilością galaretki, tak by zastygły na wierzchu (i nie wypływały), wstawiamy na chwilę do lodówki. Na wierzch ciasta wylewamy resztę jagodowej(...)galaretki. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Artykuł Warstwowy Sernik na zimno z jagodami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Szneki z serem i świętojankami 158

kuleczki. Czasami zapomniane przez wielu z nas, ale uważam że niesłusznie. Polecam wam poznańską sznekę z serem który uwielbiam, porzeczkami i kruszonką. Taka cieplutka pycha do kawy z rana. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki cukru 4 żółtka szczypta soli 2 dkg drożdży 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka masła 1 szklanka mleka letniego nadzienie(...)sera półtłustego białego 1/2 szklanki cukier puder 1 żółtko 2 łyżki masła 30 dkg porzeczek czerwonych kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki maki pszennej Ciasto: Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

wesoła kuchnia
Tarta migdałowa z agrestem i truskawkami 90

Słodycz masy migdałowej idealnie współgra z lekko kwaśnym agrestem i soczystymi truskawkami. Pyszne smaki lata zamknięte w kruchym cieście :) ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki jasnej orkiszowej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 125 g masła jajko masa: 125 g masła 70 g cukru trzcinowego 2 jajka 60 g mielonych migdałów dodatkowo: ok. 250 g agrestu(...)truskawek opcjonalnie kilka malin Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem i jajkiem, po czym masło rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Ciasto przekładamy do woreczka, zagniatamy w kulę i schładzamy w lodówce, przez pół godziny. Wykładamy nim formę do pieczenia tarty (użyłam formy o średnicy 30 cm) i schładzamy jeszcze chwilę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy masę

Mienta blog
Proste drożdżówki z malinami i kruszonką 196

łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki, rozczynu, reszty słodzidła, jajek, ciepłego mleka i roztopionego masła. Ciasto ma być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest taka potrzeba należy dać więcej mąki lub ciepłego(...)mleka. Ciasto ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W między czasie łączymy składniki na kruszonkę. Po upływie czasu ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i lekko naciągamy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wbijamy maliny. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką poszczególne drożdżówki. Blaszkę odkładamy

Czarnawisienka