Delikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis znalazłam na profilu IG Żanety , która napisała “… kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać po plasterku. I tak jak lekko się zjada, tak szybko i lekko się robi “. Po takiej rekomendacji długo się nie zastanawiałam i je upiekłam. Było łatwo, było szybko, ale przede wszystkim czekoladowo(...)mąkę, kakao i sodę. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z sokiem z pomarańczy oraz otartą skórkę pomarańczową. Utarte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia 20 cm keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut. Smacznego
Tajemnice SmakuStyczeń jest we Francji miesiącem wypieków, są nimi na ogół galettes des Rois czyli ciasto Trzech Króli, tarty z ciasta francuskiego z migdałowym nadzieniem. A ja dla odmiany proponuję Wam miękki puszysty biszkopt sabaudzki, bez mąki i proszku do pieczenia, który powstał w XIV wieku na prośbę hrabiego Amadeusza VI Sabaudzkiego. To mąka ziemniaczana i białka ubite na sztywno nadają(...)temu ciastu wyjątkową lekkość i puszystość. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 30 min. Porcja dla 6-8 osób : ● 5 jajek ● 150 g drobnego cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 125 g mąki ziemniaczanej ● 1 szczypta soli ● cukier puder do posypania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 120 g cukru i cukrem waniliowym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszne ciasto, które jadłam pierwszy raz u koleżanki na imprezie. Postanowiłam go zrobić u siebie w domu i to był strzał w 10. Wszyscy domownicy nie mogli odejść od stołu a całą blaszkę zjedliśmy w kilka godzin. Jest bardo smaczne i banalne do wykonania
Prosty przepis naMoja mama totalnie zakochała się w kremie z serków danio z TEGO przepisu. Ostatnio na weekend przygotowała kolejne ciasto z jego dodatkiem, a ja oczywiście podkradłam kilka kawałków do zdjęć! Tym razem krem cytrynowy stał się dodatkiem do tak lubianego przez Was ( i przeze mnie oczywiście! ) biszkoptu szpinakowego. Powstało ciasto lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki
Ostra na Słodkoopakowanie (40 g) budyniu czekoladowego 140 g KASI dla wegan (jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, KASIĘ możecie zastąpić masłem) Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne i będzie doskonale się rozgniatać. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,7 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Słodki sentymentPRZYGOTOWANIE: Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy 2 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier biały i waniliowy. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje. W między czasie wstawiamy olej do gotowania w szerokim garnku. Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich
kulinarnyJaBardzo łatwe w przygotowaniu pierożki z pieczarkami z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się jako szybka kolacja bądź przystawka na imprezowym stole w towarzystwie sosu czosnkowego. Błyskawicznie znikają z półmiska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 250 gram pieczarek pół cebuli bądź jedna mniejsza 4 łyżki śmietany 12% rulon ciasta francuskiego 1 jajko 100 gram sera żółtego przyprawy: sól i pieprz olej(...)dodajemy śmietanę, całość mieszamy i dusimy kilka minut do momentu aż powstały sos się zredukuje, woda wyparuje, całość nabierze bardzo gęstej konsystencji, farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, rozkładamy płat ciasta francuskiego, kroimy wzdłuż na 3 części a następnie na mniejsze prostokąty na środek nakładamy łyżeczkę farszu, kładziemy trochę sera i zaklejamy boki oraz górę ciasta tak aby powstały takie prostokątne
Blog kulinarny S9.PLochota na słodkie, maślane rozpływające się w ustach, z tego przepisu otrzymasz duży talerz słodkości. Mimo cytrynowego nadzienia posmakują również dzieciom. Takie małe a tyle radości! Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła 82% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ze skórką cytrynową Dr.Oetker 2 żółtka 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany(...)olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Zestawić z ognia, wystudzić. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. Kruche ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem ze skórką cytrynową, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, całość zagnieść
Wanilia i KardamonCiasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem
Kuchnia MagdaLenytwardej mozarelli (u mnie gouda i mozarella) – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 170g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 2 jajka (1 jajko i 1 białko do ciasta, 1 żółtko do posmarowania paluchów) – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – sól wg smaku – ulubione ziarna do posypania (u mnie sezam i czarnuszka) Ser zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach, dodać twaróg, 1 jajko i 1 białko i dokładnie wymieszać widelcem. Następnie dodać sól, mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić do rąk. Dłonie oprószyć mąką, podzielić ciasto na 12 części. Każdą część zrolować na stolnicy w długi wałek formując paluchy. Blachę wyścielić papierem do pieczenia
Smaki ArmineCiasto kokosowe jesrt wyjatkowo smaczne, ciemny biszkopt i masa kokosowa na wierzchu. Idealne na słodką przekąske. SKŁADNIKI : 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 120 g 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Ciasto - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili wlewamy żółtka, miksujemy, następnie olej. Mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 % C, termoobieg, przez około 35 minut. Po wyjęciu studzimy. Masa - Do garnuszka
Kulinarne Fantazje MarioliPrzed zbliżającym się weekendem wrzucam Wam przepis na pyszne , wilgotne i proste czekoladowe ciasto. Przepis pochodzi ze starego zeszytu, uwielbiam wracać do takich przepisów - to smaki mojego dzieciństwa. Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajko 1 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 3 łyżki kakao 3-4 łyżki dżemu ,powideł 1 łyżka cynamonu 1 łyżka(...)sody Jajko zmiksować z cukrem,powoli wlewać olej,mleko oraz dżem. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i wsypać do ciasta - chwilę miksować. Gotowe ciasto przełożyć do kwadratowej foremki . Pieczemy w 180 st.C ok 40-50 min do suchego patyczka. Polewa czekoladowa: 100 ml śmietany 30% 120 czekolady mlecznej bądź gorzkiej Śmietanę pogrzać w garnuszku. Zdjąć z ognia
Niespełnione zdolności kulinarnemnie trzcinowy) Masło roztopić i wystudzić, dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i wymieszać dokładnie. Następnie dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem. Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części. Na podsypaną mąką blacie rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy około 24cm. Trzy łyżki nadzienia wyłożyć równomiernie(...)cały placek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Tak przygotowany placek podzielić na osiem trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce. W ten sam sposób przyrządzić resztę rogalików. Zawinięte rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe rogaliki wyjąć z piekarnika
Smaki ArmineBardzo smaczna i szybka do przygotowania tarta na cieście francuskim z porem i wędzonym łososiem, jej łagodny smak zaostrza ser blue i gałka muszkatołowa. Fajna propozycja na ciepłą kolację . Łosoś i por to idealne połączenie. Smaki doskonale się równoważą. Nie ma opcji aby nie smakowało. Polecam! Forma do tarty 24-26 cm Składniki: 1 rulon świeżego(...)ciasta francuskiego Nadzienie: 15 dag wędzonego na zimno łososia 1 por 1 łyżka masła klarowanego 2 duże jajka ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki naturalnego jogurtu 50 g startego sera cheddar 30 g sera pleśniowego blue Duża szczypta gałki muszkatołowej Sól himalajska do smaku Biały lub czarny pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Nadzienie: Umyty i oczyszczony
Wanilia i Kardamonpieczone, gotowane, serniki na zimno, pączki serowe, placki, czy babeczki z nadzieniem serowym. Takie słodkości są łatwe do zrobienia i wydaje mi się że są trochę zdrowsze od zwykłego ciasta z mąki, zwłaszcza jak damy mniej cukru. Dlatego zawsze staram się mieć w lodówce jakąś kostkę białego sera w zapasie. Dziś postanowiłam zrobić serniczek gotowany z galaretką. Celowo napisałam serniczek(...)zrobić sernik w normalnych rozmiarach. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g białego sera mielonego 50g masła 1 jajko 2 płaskie łyżki cukru kilka kropel olejku cytrynowego do ciast 100ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 galaretka truskawkowa ok. 9-10 okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Masło umieściłam w rondelku i na małym ogniu podgrzewałam, aż do roztopienia. Do rozpuszczonego masła
Waniliowe Improwizacje