ciasto - 163312 przepisów (strona:3505/10888)

IDEALNA KRUSZONKA DO CIASTA 121

Kruszonka to pokruszone grudki ciasta, zrobionego z mąki, cukru i masła. Oczywiście można tu dodać różne dodatki, jak np ziarna laski wanilii czy cynamon. Generalnie trzymam się zawsze zasady 2:1:1. Z przepisu tego korzystam od wielu wielu lat i zawsze wychodzi mi na cieście, rogalikach, chałce idealna kruszonka. Składniki: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru(...)masła Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto. Proporcje do kruszonki należy oczywiście zwiększać w zależności od wielkości ciasta, do którego używamy kruszonkę

Zrób to smacznie
Jak osiągnąć idealnie chrupiącą skórkę i kruszonkę na cieście? Praktyczne porady dla początkujących 173

produkty, na przykład cukier trzcinowy zamiast cukru białego, zmielone otręby czy płatki owsiane zamiast mąki pszennej. 3. Na kilka (kilkadziesiąt) minut do lodówki Kruszonkę będzie można łatwiej ułożyć na cieście, jeśli przed samym pieczeniem zostanie schłodzona. Dzięki temu również będzie bardziej chrupiąca po upieczeniu, ponieważ nie zacznie zmieniać konsystencji w wyniku przechowywania jej w temperaturze pokojowej. 4. Nagrzej piekarnik Kruszonka(...)powinna zostać wyjęta z lodówki tuż przed nałożeniem jej na ciasto. Ważne, by została wstawiona do ciepłego piekarnika. Najczęściej nie musi być on nagrzewany specjalnie, dlatego że wcześniej pieczony jest w nim spód ciasta. To rozwiązanie zapewnia dopieczenie się wypieku, gdyż kruszonka potrzebuje zaledwie 15 minut, by się zarumienić i zyskać złotawy kolor. Najkorzystniejsza temperatura dla smaku i wyglądu kruchego

Kuchcik gotuje
Krucha tarta cytrynowa z bezą 131

Krucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy. Artykuł Krucha tarta cytrynowa z bezą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
PALUSZKI CHLEBOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 172

imprezy, np. do piwa. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W sklepach paluszki grissini trochę kosztują, a wykonanie ich w domu jest naprawdę bardzo proste i tanie. Ciasto przygotowuje się z przepisu na pizzę. Zazwyczaj używa się zwykłej mąki pszennej, jednak ja użyłam pełnoziarnistej, by przekąska była bardziej wartościowa. Dodatkiem smakowym są u mnie suszone pomidory w formie przyprawy(...)odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sól, suszone pomidory w płatkach, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego

Kuchnia MagdaLeny
„Adwokatek„ bez pieczenia 518

Niebiański deser bez pieczenia, rozpływa się w ustach i pachnie adwokatem. Składa się z kilku warstw herbatników kakaowych i maślanych . Prosty do wykonania. Ciasto słodkie, ale w niejednym domu będą walki o ostatni kawałek. Najlepsze na drugi dzień po solidnym schłodzeniu w lodówce gdy herbatniki zmiękną.  Pracy nie dużo a efekt rewelacyjny. Ciasto  doskonałe  na święta Wielkanocne(...)litr mleka 30 dag masła 82% ¾ szklanki likieru adwokat ¾ szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego( po 16 g) 5 żółtek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Krem adwokatowy: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy żołtka, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy mikserem do jednolitej konsystencji. Mieszankę wlewamy na wrzące

Wanilia i Kardamon
CIASTO AMERYKAŃSKIE 217

Ciasto wypatrzyłam na Fb u Lidki KLIK  i zaraz zabrałam się do jego upieczenia. Z racji, że lubię upraszczać sobie życie ubiłam całe jajka. Wyszło puchate, mięciutkie z pyszną nutką cynamonu, kawałkami jabłek i suszoną żurawiną.  Polecam ten przepis na super proste i wspaniałe ciasto. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 26 CM: 4 całe jajka szklanka(...)Wlewamy olej. Mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon przesiewamy. Dodajemy powoli do masy jajecznej i ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodałam jabłka oraz żurawinę i wymieszałam szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam do odwiedzin bloga

Pani na deser
SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM 152

Sezon szparagowy niestety dobiega końca 😞 Na sam koniec mam szybką przekąskę z zielonymi szparagami w roli głównej... z dodatkiem sera żółtego, w szynce parmeńskiej oraz cieście francuskim. Jest  ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje i prezentuje się znakomicie. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Idealna propozycja na kolację lub podczas oglądania meczów piłki nożnej 😉 Składniki(...)szparagów zielonych (pęczek) 1 op. ciasta francuskiego świeżego 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera żółtego 1 żółtko sezam do posypania sól cukier Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około 8-10 min. Odcedzamy. Ciasto francuskie

Kuchnia MagdaLeny
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM 145

jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne! Składniki: (na około 25-30 szt.) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: ok. 450 g bobu (może być mrożony) garść listków świeżej(...)bieżącą wodą i osuszamy. Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które

Kuchnia MagdaLeny
ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE 143

Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości.  Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów

Kuchnia MagdaLeny
PIERNICZKI WITRAŻYKI 172

sodą, przyprawą korzenną i kakao. Do składników suchych wlewamy masło z miodem i mieszamy. Na końcu wbijamy całe jajko, mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciastaCiasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką(...)grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy na drobne kawałki - najlepiej umieścić landrynki w woreczku do mrożenia i potłuc wałkiem. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku, mniejszymi foremkami (lub np. zakrętką od butelki), wycinamy okienka w środku i wypełniamy je pokruszonymi landrynkami jednego koloru. Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Torcik rabarbarowy 124

Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej(...)łyżki wiórków lub mielonych orzechów. Wykonanie : Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany

Przepisy Mikołaja
Ucierane ciasto z rabarbarem 141

Póki sezon rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :) Składniki : Ciasto : - 2 jajka, - 200 g miękkiego masła, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 1/2 szklanki mleka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Rabarbarowe nadzienie : - około kg rabarbaru, - 3 - 4 łyżki cukru. Wykonanie : Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Gotujemy(...)szklanki cukru ubijamy na sztywno. Resztę cukru, cukier waniliowy, żółtka i masło ucieramy, dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około

Przepisy Mikołaja
Rogale czarno - białe ( czeko - kokos ) 129

czasu, aż zaczyn ruszy. Dodać zmiksowane razem : - 3 jajka, - 200 ml oleju. Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać : - 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję                plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego. Do drugiej dodać : - 3 łyżki kakao i tyle mąki(...)otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe. Ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować na koła o grubości około 3 - 4 mm. Na koło ciemne nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku  około 20 minut.  Przygotować syrop

Przepisy Mikołaja
Jagodowa drożdżówka z kokosem 193

kokosowe.  Wykonanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka.Odstawić do napuszenia. Do miski wsypać mąkę i cukier. Jagody zmiksować, garść można odłożyć na posypanie wierzchu ciasta. Do mąki dodać zaczyn, zmiksowane jagody, maślankę z mlekiem, roztopione masło i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąki. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie(...)garnka wsypać wiórki z cukrem, zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. Ilość składników dobrać pod siebie. Z podanych składników rozetrzeć kruszonkę dodając tyle wiórków, aby powstały okruchy. Wyrośnięte ciasto zagnieść i połowę umieścić w wyłożonej papierem blasze. Na nie rozłożyć warstwę wiórków i przykryć pozostałym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Wierzch posypać kruszonką, odłożonymi jagodami

Przepisy Mikołaja
CIASTO CZEKOLADOWE-PYSZNE I PROSTE 220

Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz udekorowane cukrem pudrem. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie.  SKŁADNIKI 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)nagrzanego na 180  C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. U mnie ciasto znikało zanim jeszcze przesygło :D. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza