ciasto - 162907 przepisów (strona:3505/10861)

Puree dyniowe 113

Dynię do ciast i deserów najlepiej dodawać w postaci puree z dyni . Idealnie do tego nadaje się Hokkaido, która jest zbita, aromatyczna i nawet na surowo ma przyjemny smak. Puree dyniowe można przygotować z niej na dwa sposoby – gotując ją z dodatkiem wody lub piekąc w piekarniku. Pierwszy sposób jest szybki, ale wymaga naszej aktywności i nadzoru, a drugi(...)odparować wodę, odstawić i dokładnie pognieść lub zmiksować blenderem. Jeżeli puree jest bardzo wilgotne, należy postawić je z powrotem na ogień i pozbyć się nadmiaru wody, w przeciwnym razie ciasto, do którego je dodamy, może być zbyt rozmoczone i nie wyrośnie. Sposób drugi – pieczone puree Składniki na puree dyniowe 350 g dyni ze skórą (najlepiej Hokkaido) Wykonanie Dynię umyć

niecodziennikpary
Naleśniki szpinakowe z szynką 110

Naleśniki szpinakowe z szynką są przykładem na to, że naleśniki nie tylko można nadziewać, ale część wybranych dodatków można dodać bezpośrednio do ciasta. I nie muszą być one gładkiej konsystencji, żeby dokładnie wymieszały się z pozostałymi składnikami. Szpinak usmażony w naleśnikach bardzo ładnie wygląda, a do tego można jeszcze czymś wzbogacić smak dania, np. szynką i serem, ale możliwości jest(...)Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Dodać szpinak, wymieszać. Dolać odrobinę mleka, żeby ciasto stało się ponownie płynne – dokładna ilość mleka

niecodziennikpary
Pierogi ruskie 113

bazylię lub oregano. Udostępnij Składniki na pierogi ruskie Farsz na pierogi ruskie: 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Farsz: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej(...)tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do przestudzonych ziemniaków wkruszyć biały ser, dodać cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Ciasto przygotować, gdy farsz będzie gotowy. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać sól i masło, stopniowo wlewać wodę i wyrabiać, aż będzie sprężyste. Wykonanie Część

niecodziennikpary
Faworki 105

pierwszy miałem okazję robić ciasto na faworki , to kawał ciężkiej i głośnej pracy. Teraz już się nie dziwię, dlaczego Marta wysłała mnie do tego zadania, a sama grała w żelki. Wysiłek się jednak opłacał, chrust wyszedł delikatny, kruchy i rozwarstwiony jak być powinien. Chyba aż umówię się na zawody się z Ciocią, od której przepis na te kruche faworki pochodzi(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem. Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany. Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić

niecodziennikpary
Mrowisko na chruście 133

maku sprawia, że zwykłe faworki zamieniają się w atrakcyjnie wyglądający smakołyk karnawałowy. Kalorii nieco więcej, ale któż by na to zwracał uwagę podczas ostatkowych zabaw, skoro mrowisko z ciasta na faworki tak świetnie smakuje. Udostępnij Składniki na mrowisko na chruście Chrust: 250 g mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku(...)push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem. Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany. Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić

niecodziennikpary
Mazurek makowy 110

Wielkanocny mazurek w innym wykonaniu – nie na kruchym cieście z dodatkiem masy, lecz makowy z orzechami włoskimi. Może nieco zaskakująco ale bardzo smacznie. Dla tych, którzy lubią proste i szybkie gotowanie, to doskonały pomysł na połączenie w jednym wypieku mazurka z makowcem. Ozdabiając nie należy sugerować się moim wykonaniem – ujawniłam kompletny brak zdolności dekoracyjnych. Składniki 250 g mąki(...)ubić na parze, aby powstała gęsta, biała masa. Ostudzić. Masło utrzeć, następnie nadal ucierając, na przemian dodawać do niego przestudzoną masę jajeczną, mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 o C (z termoobiegiem). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mazurek makowy

niecodziennikpary
Drożdżówki z rabarbarem 116

Muszę przyznać, że połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatym rabarbarowym nadzieniem jest naprawdę rewelacyjne. Takimi drożdżówkami z rabarbarem z pewnością się najemy, ale nie zasłodzimy. Składniki na drożdżówki z rabarbarem Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki mleka 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 35 g cukru pudru 1 szczypta soli(...)mąki krupczatki 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru Owocowe nadzienie: 250 g rabarbaru 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania drożdżówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru. Wlać połowę lekko podgrzanego (ok. 30 o C) mleka, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut

niecodziennikpary
Brownie pod gruszką 102

Gruszki lubią towarzystwo czekolady, dlatego skomponowaliśmy jesienną wersję brownie , w którym połączyliśmy ten wyśmienity duet. Tym razem nie dodaliśmy gruszek do czekoladowego ciasta, lecz w lekkiej, śmietankowej kołderce wyłożyliśmy je na wierzch brownie . Do tego filiżanka ulubionej kawy i nawet aura za oknem wydaje się mniej straszna. Składniki na brownie pod gruszką Brownie: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao(...)mieszając ich, poczekać na wytworzenie się soku. Kilka razy delikatnie przemieszać, aby gruszki się nie rozpadły. Karmelizować, aż staną się złociste. Przełożyć na sito, przestudzić, sok pozostawić do ciasta. Brownie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Po tym kolejno wbijać po jednym jajku, dokładnie łącząc je z masą. Następnie

niecodziennikpary
Makowiec z jabłkami 134

również zapisaliśmy składniki i sposób wykonania. Pamiętam, że kilka razy makowiec z jabłkami był pieczony na święta, zwłaszcza wtedy, gdy nie było czasu na robienie pracochłonnych rolad lub sernikomakowców. Ciasto wychodziło zawsze wilgotne, aromatyczne, puszyste i wszystkim oczywiście smakowało, a co równie ważne dość długo nie wysychało i zachowywało świeżość. Udostępnij Składniki na makowiec z jabłkami 6 jajek(...)posiekanymi orzechami w ubitą masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek stopniowo dodawać do masy makowej, delikatnie wmieszać ją w ciasto. Masę wylać na blachę o wymiarach 25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec z jabłkami piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez ok. 50 minut (do suchego

niecodziennikpary
Pączki ptysiowe 104

łyżeczki cukru 1 szczypta soli 1 łyżka wódki Dodatkowo: 1-1,5 kg smalcu do smażenia olej do natłuszczenia papieru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Przed przystąpieniem do robienia ciasta ptysiowego należy przygotować ok. 20 kwadratów z papieru do pieczenia o wymiarach 10/10cm. Każdy z jednej strony natłuścić olejem. W garnku zagotować mleko z masłem, cukrem i solą. Stopniowo dosypywać mąkę(...)się szklista. Odstawić z ognia, przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc je z masą, na koniec wmieszać wódkę. W dużym garnku powoli rozgrzewać smalec, w tym czasie ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką i wyciskać je na kwadraty z papieru do pieczenia, formując okręgi o dwóch warstwach. Gdy tłuszcz osiągnie temperaturę 175 o C włożyć

niecodziennikpary
Brownie z batatami 118

naszych pysznych brownie, które piekliśmy z dodatkiem buraków i dyni , napisaliśmy przepis na brownie z batatów . Wierzcie nam, że użyte słodkie ziemniaki nie zaburzyły smaku tego wspaniałego czekoladowego ciasta, nadal czekolada gra pierwsze skrzypce. Brownie z batatów ma chrupiący wierzch i wilgotne wnętrze, czyli to co jest charakterystyczne dla tego ciasta i co sprawia, że ma tak wielu wielbicieli(...)następnie powoli wlewać i łączyć z czekoladową masą rozkłócone jajka. Na koniec przesiać i wmieszać mąkę z kakao. Blachę do pieczenia (23/20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto, rozprowadzić i wyrównać jego powierzchnię. Brownie z batatami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 20-25 minut . Wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do ostygnięcia

niecodziennikpary
Muffinki z jagodami 109

wsypać cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim naczyniu połączyć mleko, olej oraz jajka. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać do połączenia się składników. Na wierzch ciasta wsypać porcję jagód, nie mieszać ich, żeby się nie pogniotły i ich sok nie zabarwił ciasta. Łyżką nabierać ciasto wraz z jagodami, wypełnić papilotkę do 3 / 4 wysokości. Tak samo(...)postępować z resztą ciasta i jagód. Na wierzch każdej muffinki położyć dodatkowo kilka jagód oraz posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 25 minut . Po upieczeniu muffinki jagodowe wyjąć z formy, położyć na kratce do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Muffinki z jagodami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Szarlotka z galaretką na biszkopcie 141

Szarlotka z galaretką na biszkopcie była jedną z czterech ciast, które zrobiliśmy do pracy po naszym ślubie. Ciasto było delikatne, nie za słodkie, a kwasowość antonówek świetnie komponowała się ze słodką bitą śmietaną. Właśnie rozpoczyna się sezon na jabłka, więc polecamy spróbować szarlotki z galaretką , tym bardziej, że jest to deser łatwy i szybki do zrobienia. Udostępnij Szarlotka z galaretką(...)sito mąki pszennej i ziemniaczanej, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać resztę mąki i wmieszać ją w masę z jajek. Dno oraz boki formy (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 30 minut , do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zrzucić na podłogę z wysokości

niecodziennikpary
Brownie z wiśniami 108

pomysł na wykorzystanie owoców z nalewki. My użyliśmy właśnie takich, ale równie dobrze sprawdzą się świeże, mrożone lub wiśnie z kompotu, należy jednak pamiętać, aby przed dodaniem ich do ciasta dobrze je osączyć z soku. Połączenie gorzkiej czekolady, wiśni oraz alkoholu zawsze się sprawdza, więc jeden kawałek dostarczy nam bardzo przyjemnych wrażeń smakowych. Udostępnij Składniki na brownie z wiśniami(...)poprzednie. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać do czekoladowej masy. Na koniec wsypać połowę wiśni, przemieszać. Formę do pieczenia (25/20 cm) , wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię, po czym powkładać pozostałe wiśnie. Brownie z wiśniami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 30-35 minut . Ciasto zostawić w piekarniku

niecodziennikpary
GANACHE Z MASŁEM 228

Ganache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis

Słodki Pomysł