ciasto - 162907 przepisów (strona:3509/10861)

Ciasto 3 bit 141

Trochę inna a jakże pyszna i prostsza wersja znanego ciasta 3 bit. Słodka masa kajmakowa w połączeniu z delikatną masą z kaszy manny i kwaśną śmietaną sprawia że ciasto jest wyjątkowe w smaku. Musicie koniecznie wypróbować tego przepisu :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 gram herbatników 1 puszka masy kajmakowej 460 gram 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 125 gram(...)masła 5 łyżek cukru 400 gram śmietany 12 lub 18 % 2 śnieżki kakao do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje, ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Krówka 105

Ciasto: · jajka 4 szt · mąka pszenna 3/4 szkl · budyń toffi 1 op · kakao 0,5 łyżki · proszek do pieczenia 1 łyżeczka · cukier 3/4 szkl · sól Poncz: · woda 1/2 szkl · cukier 1 łyżeczka · kawa rozpuszczalna 1 łyżka Masa: · śmietana kremówka 350 ml · cukier puder 2 łyżki · śmietan-fix 1 op Dekoracja · masa kajmakowa 1 op · perełki czekoladowe  Białka oddzielić(...)wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi. Chłodzić około 3 godz

przepisy- Milki
Rogaliki twarogowe z nadzieniem 109

resztek czekoladek kinder. Spróbujcie koniecznie, ponieważ te rogaliki są po prostu przepyszne Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 2 jajka (1 jajko i 1 białko do ciasta i żółtko do posmarowania rogalików) – 260g mąki (u mnie 150g mąki ryżowej i 11og mąki pszennej tortowej) – 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – słodzidło wg smaku (u mnie(...)nadzienie wg smaku (u mnie czekolada z kinder jajka) Twaróg rozetrzeć z jajkami, słodzidłem, aromatem waniliowym i olejem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część na placek o grubości około 0,5cm, podzielić

Smaki Armine
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 101

chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli(...)polewę: ¼ kostki KASI dla wegan 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko

Słodki sentyment
Drożdżówki „na bogato” 99

również wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu

Słodki sentyment
Wiedeński tort na waflach 113

które słynie ze wspaniałych wypieków i tortów . Tort na waflach pozwoli nam poczuć kawałek pysznego Wiednia w domowym zaciszu przy kubku kawy Ale niech Was nie zmyli nazwa, to ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe, a przy tym przepyszne i wciągające. Posypane jest genialnym krokantem – same zalety. Koniecznie spróbujcie. Składniki na krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 2 szklanki migdałów(...)mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem wkładam na 20 minut do lodówki, a w tym czasie rozbijam krokant na drobne kawałki (można to też zrobić wałkiem do ciasta). ¼ kremu zostawiam do posmarowania tortu z boku i z góry. Resztę kremu rozprowadzam na blatach waflowych (wyjdzie ich od 6-10, w zależności, jak grubo posmarujecie każdy blat. U mnie

Słodki sentyment
Muffinki kakaowe z borówkami (vege) 100

Składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję do nich składniki mokre (mleko roślinne, mus jabłkowy, olej) i całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta na gładko, tylko do połączenia składników. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej papilotki wkładam po 1,5 łyżki ciasta (do ¾ wysokości). Układam na każdej babce po kilka borówek

Słodki sentyment
Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege) 111

musu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo: 100 g chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków. Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta

Słodki sentyment
Ciasteczka budyniowe z kajmakiem 122

masła 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Kajmak Wszystkie składniki, oprócz kajmaku, umieszczam w misce i wyrabiam z nich ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość 6-8 mm i wykrawam ciasteczka dowolnego kształtu. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Słodki sentyment
Serduszka imbirowe Gingerhearts 88

misce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wycinam serduszka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Słodki sentyment
Pierniczki Elżbietanki 109

Jajka ubijam z cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając(...)ciasto na opłatku, zostawcie bo bokach kilka milimetrów, ponieważ ciasteczka się odrobinę rozlewają. Pierniczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut. Pierniczki wyciągam z piekarnika i przygotowuję polewę. Cukier puder i kakao mieszam w miseczce. Olej kokosowy lub masło (jeśli nie lubicie posmaku kokosowego) rozpuszczam w rondelku, dodaję do cukru pudru i mieszam. Następnie dolewam wodę

Słodki sentyment
Super szybkie ciasteczka budyniowe (vege) 120

opakowanie (40 g) budyniu czekoladowego 140 g KASI dla wegan (jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, KASIĘ możecie zastąpić masłem) Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne i będzie doskonale się rozgniatać. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,7 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę

Słodki sentyment
Rolada gigant 124

ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Ciasto rozsmarowuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (40×30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Biszkopt wyciągam z piekarnika, nakrywam ściereczką i odwracam(...)czekolady ciągle mieszając. Polewę studzę do około 35 stopni (jeśli nie macie termometru, to polewa po przyłożeniu jej do ust musi być zimna). Tak schłodzoną czekoladą (2/3 porcji) polewam ciasto. 1/3 porcji czekolady wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie. Następnie wykrawam serduszka i układam na roladzie Rolada gigant jest naprawdę gigantyczna Możecie sprosić rodzinę, sąsiadów i przyjaciół, dla wszystkich

Słodki sentyment
Taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze 106

pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajko, sodę, cukier, masło, wódkę i sól. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość luźne, ale nie lejące się). Ciasto odstawiamy na jakieś pół godziny. Po tym czasie przekładamy je na stolnicę i jeszcze raz krótko zagniatamy, podsypując mąką do momentu(...)przestanie lepić się do dłoni. Ciasto dzielmy na dwie części i po kolei rozwałkowujemy na grubość kilku minimetrów. Nożem wykrawamy prostokąty, a na ich środku robimy podłużne nacięcie. Przez to nacięcie przekładamy jeden z końców prostokąta. Na patelnię wlewamy około 1,5 cm warstwę oleju i rozgrzewamy. Czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając na niego kawałeczek ciasta. Jeśli

e-PrzepisyKulinarne
Rolada gigant 118

ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Ciasto rozsmarowuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (40×30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Biszkopt wyciągam z piekarnika, nakrywam ściereczką i odwracam(...)czekolady ciągle mieszając. Polewę studzę do około 35 stopni (jeśli nie macie termometru, to polewa po przyłożeniu jej do ust musi być zimna). Tak schłodzoną czekoladą (2/3 porcji) polewam ciasto. 1/3 porcji czekolady wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie. Następnie wykrawam serduszka i układam na roladzie Rolada gigant jest naprawdę gigantyczna Możecie sprosić rodzinę, sąsiadów i przyjaciół, dla wszystkich

Słodki sentyment