ciasto - 162907 przepisów (strona:3504/10861)

EKSPRESOWY PLACEK ZE ŚLIWKAMI 109

Wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto lub placek z owocami różnymi, uniwersalny przepis, bez miksera. Prościej się nie da! Polecam przepis, bo słodkość wykonacie w kilka chwil, tak szybko też znika Placek ze śliwkami to szybki przepis na słodki dodatek do popołudniowej kawy, dobrego kakao lub aromatycznej herbaty, szczerze polecam. Placek ze śliwkami SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej 1 lekko czubata(...)roztrzepane jajka z wystudzonym masłem, dodaję sok. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników. Posiekane śliwki wrzucam do ciasta, mieszam. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję

Zasmakuj Kuchni
Berneńska babka czekoladowa 105

jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę czekoladę, mąkę i połowę piany na zmianę. Kiedy masa będzie jednolita, wyłączam mikser i drugą połowę ubitych białek mieszam z ciastem łopatką. Formę na babkę o średnicy u góry 22 cm smaruję masłem. Ciasto wlewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70-75 minut (do suchego

Słodki sentyment
Bułeczki czosnkowe 109

miski przekładamy rozkruszone drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłą wodę, dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie od razu przesypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, wbijamy 2 jajka i wyrabiamy ciasto, w razie potrzemy można jeszcze podsypać trochę mąki lub podlać trochę ciepłej wody gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie, wyrobione ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)wyrośnięcia, w międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe: do miseczki przekładamy miękkie masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli, mieszamy widelcem do połączenia się składników, wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, formujemy je w rulon i następnie dzielimy/porcjujemy na bułeczki, bułeczki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełniana

Blog kulinarny S9.PL
Tarta orzechowo-bananowa 95

Jedno z najprostszych, a równocześnie najlepszych ciast jakie robiłam! Deser w zdrowej wersji, bez białego cukru i białej mąki. Połączenie delikatnego spodu, masła orzechowego i kokosowo-bananowego kremu. Tarta przygotowana jest na prostym, kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej. Upieczony bez dodatku masła i bez cukru. Przy drobnej modyfikacji i zamianie mąki orkiszowej na gryczaną można przygotować tartę także w wersji(...)bezglutenowej! Tarta w całości przegotowana jest bez dodatku białego cukru. Jedyną słodyczą w tym cieście są banany. A zatem bez problemu możecie przygotować taki zdrowy deser także dla dzieci. Tarta jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z tym zadaniem nawet kuchenny laik Nie ma już żadnej wymówki, żeby na następną imprezę/urodziny czy też bez okazji przygotować taki zdrowy

Healthycreations.pl
Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i masłem orzechowym 117

lodówce od dawna zalegały resztki masła orzechowego, w szufladzie budynie kupione na promocji, postanowiłam,że wykorzystam te produkty do zrobienia jakiegoś ciasta. W weekend zapowiedzieli się goście, więc nadarzyła się okazja. Dokupiłam tylko masło, a resztę produktów miałam już w domu-tak powstało to ekspresowe ciasto bez pieczenia. Puszysty krem budyniowy, chrupiące pełnoziarniste ciasteczka i polewa czekoladowa, a dla kontrastu(...)słone masło orzechowe z kawałkami orzechów- to nie może nie smakować. Proponuję czasem przeglądać szuflady, czy szafki-zawsze znajdzie się coś z czego można zrobić ciasto:) Na kwadratową tortownicę 24x24cm 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 mleka 250 g masła 370 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów Na polewę 70 g masła 2 łyżki kakao

Krylowa Kuchnia
Tort kwiatek w doniczce 167

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Po przestygnięciu(...)miały razem kształt donicy na kwiaty. Ściętych resztek nie wyrzucamy. Kruszymy je do miseczki w dwóch łyżkach cappuccino rozpuszczamy szczyptę czarnego barwnika i mieszamy z okruchami z ciasta- To będzie nasza ziemia do kwiatów.  Krem maślany.Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje

Krylowa Kuchnia
Sernik pieczony z serków homogenizowanych 125

łyżki mleka 1/2 łyżeczki żelatyny  Spód.Mąkę przesiać do miski, dodać tłuszcz i posiekać wszystko razem, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier i jaja i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny. po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno kwadratowej foremki 25x25 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku(...)Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Truskawkowy sernik na zimno 91

ciacho. Naszło mnie na truskawki, więc pomyślałam, że zrobię z mrożonych, a co mi tam. Co prawda miałam kilka świeżych do ozdoby, ale nie kupiłam ich specjalnie do ciasta, po prostu się trafiły i bez nich ciasto też wyjdzie.  Skoro Hanka już powiedziała, że dobry, to musi być dobry, bo to bardzo dziwne dziecko jest-ciast nie jada żadnych(...)wylać zmiksowane truskawki i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać resztę sera i poczekać aż do końca stężeje.  Truskawki pokroić w plasterki wyłożyć na wierzch ciasta. Zalać ostatnią tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki najlepiej na 2/3 h. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Tort serowy z brzoskwiniami 125

Przepis z archiwów mojego komputera, zdjęcia średniej jakości, ale za to ciasto tak dobre, że zdecydowałam się wrzucić przepis. Sernik gotowany nauczyła mnie robić moja mama, wprowadziłam do przepisu moje modyfikacje i tak powstał tort serowy. Masa serowa jest delikatna i lekka, do tego słodkie brzoskwinie, wilgotny biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń i galaretka. W sezonie można użyć świeżych brzoskwiń(...)nektarynek, ale teraz jak najbardziej nadają się te z puszki. Do tortu zużyłam tylko połowę biszkoptu, (można odłożyć do innego ciasta-znakomicie przechowuje się w lodówce owinięty szczelnie folią) można użyć całego, ale wtedy należy podwoić masę serową, można również upiec biszkopt z połowy składników.  na tortownicę 26 cm Biszkopt: 6 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki

Krylowa Kuchnia
Tunel malinowy 142

maliny od mogą smakować jak te świeżo zerwane z krzaka! Są idealnie opakowane, więc nie ma mowy o pogniecionych owocach. Serdecznie polecam mrożone maliny Hortex, rewelacyjne do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Składniki na dużą keksówkę Na biszkopt: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka proszku do pieczeenia 1/2 szklanki cukru Na masę(...)masą malinowo serową, wylać do keksówki, zostawić do stężenia. Na masę serową wyłożyć pozostałe maliny, na maliny wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto delikatnie wyjąć z blaszki, ułożyć biszkoptami do dołu. Śmietankę zagotować i rozpuścić w niej barwnik, zalać śmietanką połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać aż będzie gładka.  Kiedy polewa już zacznie gęstnieć wylać

Krylowa Kuchnia
Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym 89

Ekspresowe w wykonaniu, z kilku składników, które zawsze mam w domu. Delikatne kruche ciasto i słodko kwaśne wnętrze. Doskonałe do kawki, na słodkie śniadanko lub dla gości. Nawet początkująca kucharka poradzi sobie z wykonaniem tych rogalików. Składniki na 32 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru + do pozypania 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)domowego dżemu truskawkowego Mąkę z do pieczenia przesiać do miski. Dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło, cukier waniliowy, jajko, żołtko i 1/2 szklanki cukru pudru. Szybko zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Z każdej części ciasta

Krylowa Kuchnia
Cytrynowa babka z białej fasoli 152

powiedział, że warzywa tylko na wytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę.  Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące  Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi(...)postaci białej fasoli z puszki babka jest delikatna, wilgotna i puszysta, a smak fasoli jest w ogóle nie wyczuwalny.  To ciasto jest idealne jeszcze z jednego powodu, a mianowicie przez swoje 36- letnie życie nie upiekłam jeszcze dobrej babki. No biszkopty wyśmienite, idealne lub mniej, szarlotki i inne murzynki. Ba, nawet trochę ładnych tortów popełniłam. Za to babka zawsze

Krylowa Kuchnia
Tarta z jabłkami i bitą śmietaną 111

Krucha tarta z jabłkami i delikatną bitą śmietaną to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 720g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka krystaliczna lub zielona(...)jabłkowa  3 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanka wody Bita śmietana: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru cynamon kolorowe perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder,  kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około

Szalona Kuchnia Eweliny