ciasto - 162907 przepisów (strona:3499/10861)

Błyskawiczne rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem 110

Składniki: Płat ciasta francuskiego mnie XXL 375 g Rabarbar 300 g  Cukier łyżka Lukier: 1/2 szklanki cukry pudru+ łyżka gorącej wody. Przygotowanie: Ciasto wyjąć z lodówki i zastawić w temperaturze pokojowej na około 10-15 minut.  Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ułożyć rabarbar. Skleić ciasto po przekątnej tworząc

Kulinarne przygody
Knoppers 190

Myślę, że każdy z Was jadł w swoim życiu batonika knoppers, ale czy próbowaliście ciasta o tym smaku? Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w internecie i musiałam go zrobić. Biszkopty, krem z Nutellą oraz krem z mlekiem w proszku z wkładką orzechową. Jedyne co bym zmieniła w przepisie to nasączyłabym biszkopty, ponieważ moim zdaniem były za suche(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia i wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Masło miksujemy na puszystą

kulinarne odsłony pati
Bułeczki na sodzie z patelni – Zrobisz je w kilka chwil 116

twarogiem ze szczypiorkiem czy z jajkiem i pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. PRZEPIS BUŁECZKI NA SODZIE Z PATELNI Składniki: 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka(...)mąki pszennej Jak zrobić bułeczki na sodzie z patelni: Najpierw do miski wsypujemy mąki. Potem dodajemy sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem

Dorota Smakuje
PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA 202

sól, roztopione ciepłe masło, jajko i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze hakiem - około 5-8 minut na średnich obrotach.   Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Następnie  przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać ( około 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
ciasto z migdalami i owocami 138

Składniki Ciasto: blaszka duza 35x24cm ⦁    2 szklanki mąki krupczatki ⦁    1 szklanka cukru ⦁    5 jajek ⦁    1/2 kostki masła ⦁    2 łyżeczki proszku do pieczenia ⦁    1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% ⦁    szczypta soli ⦁    garsc migdalow opcjonalnie Kruszonka(...)szklanki cukru ⦁    1/2 kostki masła ⦁    1 cukier waniliowy ⦁    szczypta proszku do pieczenia ⦁    owoce tyle aby pokryly cale ciasto   -u mnie jagody i owoce goi mrozone z ubieglego roku Wykonanie Owoce- u mnie zamrozone,posypac  cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić . Utrzeć

w mojej kuchni
ciasto z migdalami i owocami 112

Składniki Ciasto: blaszka duza 35x24cm ⦁    2 szklanki mąki krupczatki ⦁    1 szklanka cukru ⦁    5 jajek ⦁    1/2 kostki masła ⦁    2 łyżeczki proszku do pieczenia ⦁    1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% ⦁    szczypta soli ⦁    garsc migdalow opcjonalnie Kruszonka(...)szklanki cukru ⦁    1/2 kostki masła ⦁    1 cukier waniliowy ⦁    szczypta proszku do pieczenia ⦁    owoce tyle aby pokryly cale ciasto   -u mnie jagody i owoce goi mrozone z ubieglego roku Wykonanie Owoce- u mnie zamrozone,posypac  cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić . Utrzeć

mojej kuchni
Puszyste ciasto z owocami 147

Zanim w moim ogrodzie pojawią się świeże owoce, wykorzystuję w kuchni własne mrożonki. Tym razem do ciasta użyłam mrożonych czerwonych porzeczek. To kolejne ciasto, które zawsze wychodzi i jest proste oraz szybkie w wykonaniu. Puszyste ciasto z owocami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Składniki: - 5 jajek - 200 g masła - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 szklanki mąki

Kuchnia co dnia
Chałka drożdżowa z kruszonką 185

orkiszową, dodaj erytrol, cynamon oraz sól. Olej kokosowy rozpuść. Wyrośnięty zaczyn dodaj do miski z mąką. Wymieszaj dokładnie. Cały czas zagniatając dodaj jajko oraz mleko i olej kokosowy. Wyrabiaj ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym ciasto będzie lepsze. Gotowe ciasto przełóż ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj. Potem podziel

365 dni dookoła kuchni
ciasto maślane z rabarbarem i kruszonką 152

sezonie rabarbarowym nie może zabraknąć tego ciasta. Klasyczne ucierane, na maśle, z owocami i kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste do wykonania i zawsze się udaje.  składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 100 g masła 10 łyżek cukru(...)wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam umyte i pokrojone w kostkę łodygi rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego

babka w formie
Ciasto jogurtowa truskawka 141

Ciasto jogurtowa truskawka to pyszne połączenie puszystego biszkoptu ze słodkawo-kwaskową masą jogurtową, galaretką i sezonowymi truskawkami . Lekkie i orzeźwiające nie wiadomo kiedy znika z talerza :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru (130 gram) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej (140 gram) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 500 gram truskawek(...)ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone

Blog kulinarny S9.PL
Ciemna "Krówka" 133

Dawno nie było na blogu czegoś słodkiego. Tym razem coś szybkiego ale pysznego. Ciasto krówka z nadzieniem śmietanowo-kakaowym i polewą czekoladową - może skorzystacie z przepisu w czasie nadchodzących świąt;) Ciemna " Krówka" Biszkopt - 5 jajek - pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy ) - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej Poncz: - 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru Nadzienie(...)stopni . Jajka ubijamy na białą masę. Mąki przesiewamy. Do jajek dodajemy cały czas ubijając po łyżce karmelu. Na koniec łopatką ( bez użycia miksera) dodajemy po łyżce mąki. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy przez około 30 min. Po czym zostawiamy na chwilę w piekarniku a po wyjęciu przekładamy na ściereczkę i studzimy . Po wystygnięciu kroimy na dwie części. Każdą

Kuchnia Pełna Emocji
Jogurtowiec z truskawkami 102

się tylko da ;D Dżemy pierwsze już się pasteryzują a tymczasem powstało takie ciacho - jest wspaniałe, fenomenalne i tak szybko poszło , że się nawet nie obejrzałam :) Jogurtowiec z truskawkami Ciasto: - 3 jajka - 150 ml jogurtu greckiego naturalnego - szklanka cukru - 2 szklanki mąki - 175g rozpuszczonego masła - 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: - 300 g miękkiego masła - 150 g truskawek - cukier(...)puder do smaku - 1 kieliszeczek wódki albo spirytusu Do tego truskawki świeże i pół kubeczka czerwonej galaretki Na początek ciasto.  Jajka łączymy z jogurtem greckim i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy masło, cukier i znów mieszamy - na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Keksówkę ( u mnie wymiary 25X14cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy

Kuchnia Pełna Emocji
Ciasto " Kubuś" 98

Takie szybkie i nieskomplikowane ciasto , które zrobiłam dla mojej rodzinki. Troszkę biszkoptu, trochę budyniu, troszkę pomarańczowego koloru - takiego jesiennego ;) i od razu robi się cieplej i w brzuszku i na duszy :) Zapraszam :) Ciasto " Kubuś" Biszkopt - 3 duże kurze jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru - szczypta soli - 3 łyżki mąki tortowej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: - 900ml soku(...)Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, po czym delikatnie dodajemy połowę piany. Mieszamy powolutku dodając przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy powoli a na koniec dodajemy drugą połowę piany. Ciasto piekłam w blaszce 22cmx22cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( bez termoobiegu) na 10 min a potem zmniejszamy do 150-160C i pieczemy jeszcze ok.20 min. Ciasto jest gotowe

Kuchnia Pełna Emocji
krem maślany na bezie szwajcarskiej 95

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 4 białka 230 g cukru 330 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: Białka i cukier przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki twarogowe z nadzieniem 124

Już kiedyś wspominałam o tym, że bardzo lubię wypieki z ciasta twarogowego. Te bułeczki smakują wyśmienicie, a przyrządzenie ich zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut. Polecam Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 2 jajka – 55g cukru (u mnie trzcinowy) – 130g mąki (u mnie 90g mąki ryżowej i 40g mąki pszennej tortowej) – ekstrakt z wanilii wg smaku(...)gram twarogu rozetrzeć z 25g cukru, dodać ekstrakt z wanilii, olej i 1 jajko, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wszytko dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto i odstawić na około 10 minut. Resztę twarogu (150g) rozetrzeć z białkiem i cukrem, dodać skrobię ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 8 równych części. Palce oprószyć mąką

Smaki Armine