ciasto - 162322 przepisów (strona:3493/10822)

Izera - ciasto bez pieczenia 1610

jest ciasto na szybko. Robi się je naprawdę błyskawicznie - równie szybko znika ze stołu. Jest idealne dla niezapowiedzianych gości

Prosty przepis na
Tort Triple Mascarpone 118

Torty to temat rzeka… Bardzo słodkie, mało słodkie, owocowe , deserowe , lekkie, ciężkie z „przytupem” : ) Ach ile gustów, tyle tortów. Dziś postaram się Wam przedstawić dość uniwersalną

Domowe ciasta
drożdżówki z truskawkami 94

szklanki cukru pudru 1 łyżka wody  wykonanie: Drożdże mieszam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaję żółtka, olej i ciepłe (nie gorące!) mleko. Ciasto wyrabiam mikserem (końcówkami z hakami) do połączenia składników, a potem rękami - do gładkości. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę (do roztopionego(...)ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto odpowietrzam, energicznie je zagniatając. Dzielę na dziewięć równych części, z każdej formuję okrągłą bułeczkę, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut do podwojenia objętości. Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej

babka w formie
Szarlotka na bogato 121

ciasto; 3 szkl. maki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 3/4 szkl. cukru 2 jajka 2 żółtka 1 margaryna palma 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie; 1,8 kg jabłek (kwaskowych) 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kaszy manny Ciasto zagniatamy w misce , dzielimy na pół i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na nierównomierne kawałki, zasypujemy cukrem(...)kaszą manną, mieszamy. Przygotowujemy  tortownicę lub wysoką brytfannę.  Na dno tortownicy wykładamy równo połowę ciasta. Podpiekamy przez ok 15 min 2 w temp 180 st. Wykładamy jabłka i przykrywamy wcześniej rozwałkowanym ciastem, pieczemy ok 45-50 min  Studzimy szarlotkę nie wyjmując z tortownicy.  Szarlotkę podajemy z bitą śmietaną, owocami sezonowymi, skórką pomarańczową i cynamonem

Gotowanie jest łatwe
Tarta cytrynowo-tymiankowa / Tart lemon-thyme 182

masło. Mieszaj rózgą i podgrzewaj na małej mocy palnika. Cały czas mieszając doprowadź do zagotowania i zgęstnienia. Wsyp galaretkę, listki tymianku i wlej śmietankę. Ciągle mieszając rózgą, zagotuj. Odstaw. Ciasto: Formę natłuść. Ze składników krótko zagnieć ciasto. Rozwałkuj do wielkości formy i wyłóż ciastem dno oraz brzegi. Ciasto na dnie nakłuj w kilku miejscach widelcem. Spód piecz

Delicious Place
Ciasto TIPI 152

roku staram się wykorzystać sezon owocowy maksymalnie. Teraz jest pora na wiśnie i maliny więc piekę pyszne ciasta z dodatkiem tych właśnie owoców. To jest jeden z moich ulubionych przepisów

Prosty przepis na
Kostka wiśniowa 113

się pianka. Powoli wlewamy ostygniętą mieszankę i miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia. Suche składniki przesiewamy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C  przez 40 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy go wzdłuż(...)wiśniowy i miksujemy.  Krem wiśniowy wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.  Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy w rancie. Gdy sos będzie już bardzo gesty to połowę wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugim blatem i wylewamy pozostały krem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do wrzenia. Ściągamy

kulinarne odsłony pati
Jagodowa karpatka 104

Chyba nie ma osoby która nie lubiłaby karpatki. Moja wersja jest z jagodami które sama nazbierałam w lesie. Uwielbiam to ciasto z charakterystycznymi górami i dolinami. ciasto parzone: szklanka o pojemności 250 ml 4 jajka L 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 125 g masła masa budyniowa: 80 g budyniu śmietankowego bez cukru/ 2 opakowania(...)masła 700 ml mleka 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki jagód cukier puder do posypania Ciasto parzone: Do garnka wlewam wodę, dodaję sól , masło i zagotowuję aż masło się rozpuści. Wsypuję mąkę i mieszam cały czas szybko aż masa zacznie gęstnieć, odchodzić od ścianek garnka i zrobi się błyszcząca. Mąką musi się zaparzyć. Odstawiam do przestudzenia. Wbijam po jednym jajku

wesoła kuchnia
Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką 94

Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką. Drożdżówki z czereśniami i kruszonką to połączenie pysznego drożdżowego ciasta, czereśni, jeszcze dochodzi maślana kruszonka i różowy lukier. Wypróbujcie to doskonałe połączenie! Drożdżówki są pulchne, łatwe do zrobienia i szybko znikają. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Różowy lukier dodaje im uroku! Nasza słodka propozycja wykorzystania czereśni. Możecie też wykorzystać inne sezonowe owoce: wiśnie(...)najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale, że Piotrek ostatnio przynosi duże ilości to postanowiłam zrobić drożdżówki z czereśniami. Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami i kruszonką: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka cynamonowe + filmik 163

pieczenia. 2. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Na jedną blachę to są 4 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cynamonu, zatem te proporcje musimy potroić. 3. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, kulamy w dłoniach, następnie kuleczkę ciasta obtaczamy w cynamonowym cukrze i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 5. Blachę wkładamy

Kawa z mlekiem
Drożdżowe gofry z jagodami 152

jednak na tym, że nie pieczemy ich w piekarniku tylko w gofrownicy Dzięki temu nabierają one niecodziennego wyglądu, są też bardziej chrupiące Istotne jest tutaj jednak, aby dobrze skleić ciasto, aby jagody się nie wylały z środka. Gofry najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ja lubię je z kokosową bitą śmietaną i malinami A Wy zjedźcie z tym, z czym lubicie(...)ciepłym mleku. Do dużej miski przesiej mąką, dodaj sól oraz erytrol. Następnie do miski z mąką dodaj wyrośnięty zaczyn, wymieszaj. Kolejno dodawaj jajka oraz ciepłe mleko z masłem. Zagniataj ciasto aż do połączenia się składników. Wyrabiaj je przez ok. 5 minut. Potem przełóż ponownie do miski i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W międzyczasie jagody umyj, osusz

365 dni dookoła kuchni
Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA 151

minut. Pozostałą masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki musu jagodowego, a do drugiej cały pozostały mus, wymieszać, patrz FILM . 9. Na schłodzone ciasto w blaszce wyłożyć część masy serowej z małą ilością musu jagodowego i wyrównać. Blaszkę znów wstawić do zamrażalnika na około 10 minut. 10. Na schłodzone ciasto wyłożyć ostatnią część masy serowej(...)musem jagodowym i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch: 11. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. 12. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, ekstrakt waniliowy i ubić. 13. Na wierzch sernika wyłożyć ubitą śmietankę, troszkę wyrównać i następnie łyżką zrobić małe wgłębienia. Sernik ozdobić

Mała Cukierenka
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką 151

Klasyczne letnie ciasto na maślance z owocami i kruszonką, przepis bardzo prosty i szybki do wykonania. Najlepiej smakuje z mieszanką sezonowych owoców; truskawek, jagód, malin czy czereśni. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 ) 3 jajka 1/2 szklanki cukru (110 g) 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki maślanki(...)średnie i wlej maślankę i olej, zmiksuj przez chwilę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski z masą jajeczną i zmiksuj całość do powstania jednolitej konsystencji. Przelej gotowe ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładaj owoce i posyp je kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min, do suchego patyczka. [Głosów

Słodki Blog
Jagodzianki 137

tylko świetnym produktem w kuchni ale mają też wiele właściwości zdrowotnych. Warto więc włączyć je do swojej codziennej diety póki sezon jagodowy trwa. Jagody to również świetny dodatek do ciast, deserów czy pierogów (przepis na wyśmienite pierogi znajdziecie tutaj ). Dziś mam jednak propozycję na rewelacyjne jagodzianki (inna wersja jagodzianek tutaj). Składniki: 1 kg mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską(...)składniki mają być letnie). Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte jajka, olej oraz mieszankę mleka z masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni (jeśli się klei, podsypujemy delikatnie mąką). Gotowe formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Fascynacje Ani
Szarlotka z bitą śmietaną 252

śmietany. Bardzo lubię takie połączenia :). Użyłam tutaj papierówek z naszego ogrodu, które poddusiłam w garnku do zmięknięcia, ale nie dopuściłam, aby całkowicie się rozpadły, gdyż zależało mi, by w cieście były wyczuwalne kawałki jabłek ( ale można jabłka całkowicie rozgotować i dodatkowo zblendować, do otrzymania gładkiej masy ). Ciasto jest bardzo lekkie, nie za słodkie, idealnie sprawdzi się jako deser na ciepłe(...)śmietany kremówki 30%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Dodatkowo: kawałek czekolady, startej lub odrobina cynamonu do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania