wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlewamy do ciasta ciepłe, roztopione masło i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte(...)ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Do wgłębienia nakładamy trochę budyniu i owoców. Posypujemy kruszonką
Walijskie Pichcenieskorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej 4. Do jabłek dodajemy cynamon, mieszamy (ja do jabłek już nie dodaje cukru ponieważ sporo go już jest w cieście, jesli chcecie lub wasze jablka sa bardzo kwasne to w tym moemncie możecie jabłka posłodzić). Wymieszanej jabłka dzielimy na trzy równe części. 5. Formę (ja lubię piec ta szarlotkę(...)tortownicy) wyścielamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem lub margaryna. (w przygotowaniu pomagało mi moje dziecko, które również posmarowało mi spod tortownicy) 6. Zaczynamy równomiernie zasypywać nasze ciasto do formy a) na sam spod dajemy jedna cześć suchych składników, które rozprowadzamy po całej blaszce b) na suche składniki dajemy jedna cześć jabłek i również równomiernie rozprowadzamy c) na jabłka wysypujemy
Kulinarnie z Polką na KresachKrem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych
Słodki Pomysłoknem już powoli robi się jesiennie, więc polecam Wam szybkie ciasto cytrynowe z malinami, ostatni powiew lata :) Do przygotowania ciasta użyłam gotowego ciasta "Kętrzyński" wystarczy dodać jajka, wodę i olej i podstawa ciasta gotowa :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldoknem już powoli robi się jesiennie, więc polecam Wam szybkie ciasto cytrynowe z malinami, ostatni powiew lata :) Do przygotowania ciasta użyłam gotowego ciasta "Kętrzyński" wystarczy dodać jajka, wodę i olej i podstawa ciasta gotowa :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldbrownie w wersji fit. No to zrobiłam jaglane brownie, intensywnie czekoladowe, słodzone miodem i daktylami, nawet polewę zrobiłam. Jednym słowem - zdrowe i wartościowe. Zjadł. Z kolei Maluchy zdziwione, że ciasto na kolację, ale nie protestowały, tylko zabrały się do testowania. I test uznaję za udany, bo zjedli, aż im się uszy trzęsły :D Czasem można kaszę przygotować i w taki(...)sposób :) Jaglane brownie Składniki: Ciasto: 1) 100 g kaszy jaglanej 2) 2 szkl. wody (do gotowania kaszy) 3) 3-4 łyżki miodu 4) 50 g daktyli 5) 3 łyżki oleju
Na kulinarnym poligonieczasu myślę sobie, że może fajnie byłoby umieć jednak zrobić takie podobne ciacho samemu, tylko "podobne" bo do oryginału nawet nie mam zamiaru się zbliżać. Babciny przepis na idealne ciasto drożdżowe to oczywiście: mąka, trochę drożdży, ciepłe mleko, trochę cukru, wszystko tak na oko, żeby była dobra konsystencja...no i to wszystko wyrobić dokładnie, jak będzie trzeba to dołożyć tego(...)Drożdżowe bez wyrabiania, jak to w ogóle możliwe???? I wiecie co? udało się! Naprawdę wyszło. I od teraz ten przepis zapisuję sobie na listę moich ulubionych, szybkich i łatwych ciast. Drożdżówka bez wyrabiania Składniki: Ciasto: 1) 100 g drożdży 2) 1 szkl. cukru 3) 1 szkl. zimnego mleka 4) 1 szkl. oleju 5) 4 jajka 6) 4 szkl. mąki Kruszonka
Na kulinarnym poligoniemiesiącem tortów, bo prawie cała rodzina z grudnia, więc chyba stanie, się tradycją, że w styczniu będą królować cake pops). I faktycznie, to bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie suchego ciasta, ale jeśli nie mamy takowego, to do przygotowania takich lizaków możemy wykorzystać herbatniki. Moje dzieci i Smakosz byli zachwyceni, ledwo udało mi się zdjęcie zrobić ;) Czekoladowe cake pops Składniki(...)suchego ciasta biszkoptowego (może też być np. kruche albo babka) 2) 120 g mascarpone 3) 70 g czekolady gorzkiej 4) 3 łyżki nutelli (lub innego ulubionego kremu czekoladowego) 5) 200 g czekolady gorzkiej (lub innej) do oblania Sposób przygotowania
Na kulinarnym poligonieDzisiaj przepis na mój autorski, szybki i smaczny tort z musem truskawkowym. Tort, który przygotujecie z mrożonych lub świeżych truskawek. Taki tort świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy lub ciasto na dziecięcą imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort truskawkowy. Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 5 łyżek cukru (płaskie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę(...)drugi kawałek biszkoptu. Lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości podanej na opakowaniu, studzimy i kiedy zacznie lekko tężeć wylewamy na wierzch ciasta. Pozostawiamy w lodówce min. godzinę. tort truskawkowy to co lubie gotuje i polecam Artykuł Tort truskawkowy. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj też sentymentalnie. Przypominam przepis, który pewnie większość z Was zna. Ciasto to gościło dość często w moim rodzinnym domu. Wilgotne, delikatne i smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z jabłkami Składniki 6 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 spore, słodkie jabłka Instrukcje Jajka miksujemy z cukrem, dość długo aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę(...)mieszamy i całość przelewamy do formy o średnicy 24 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ja osobiście wolę ten drugi sposób, ciasto ma wtedy bardziej chrupiący brzeg. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Artykuł Biszkopt z jabłkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamfareast-language:EN-US;} Bardzo przepraszam, że musieliście czekać na obiecany przepis, ale czasami po mimo starań nie udaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole(...)soli na sztywno dodając cukier . Wciąż ubijać dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który
W garach u GosiJedno z moich ulubionych ciast, obłędnie czekoladowe z pyszną, lekko procentową polewą. Koniecznie spróbujcie, a gwarantuję Wam, że na jednym kawałku się nie skończy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka pijaczka Składniki 1 ½ kostki masła 1 ½ szklanki cukru pudru 5 jajek 5 łyżek kakao 5 łyżek wody 5 łyżek spirytusu 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie Instrukcje(...)sztywną pianę i delikatnie wymieszać do czasu, aż składniki się dobrze połączą. Przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wlaniem ciasta na środku formy wstawiamy „chudy”, wysoki słoik (lub jeśli mamy tzw. formę z grzybkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, studzimy, kroimy na pół
To co lubię - gotuję i polecammrożone) 2 opakowania galaretki truskawkowej Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy o wymiarach 24X30. Krem: Budyń gotujemy z dodatkiem cukru i studzimy. Masło ucieramy i stopniowo łyżka(...)Podgrzewamy w garnku i dodajemy galaretki, uwaga żeby ich nie zagotować. Odstawiamy do wystudzenia. Całość: Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie równe części. Spód wkładamy do blaszki w której piekliśmy ciasto i na wierzch rozsmarowujemy krem budyniowy. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i wylewamy tężejącą masę truskawkową. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aż galaretka stężeje. Artykuł Biszkopt z kremem
To co lubię - gotuję i polecamcukru brązowego zmielonego (ja użyłam blendera) Instrukcje W garnku zagotowujemy wodę razem z masłem i solą, dodajemy mąkę i cały czas energicznie mieszamy (około 1 minuty), aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do miski i miksujemy dodając po 1 jajku, powinniście uzyskać gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i na dużym arkuszu papieru do pieczenia wyciskamy okrągłe gniazdka(...)nich gniazdka. Rozgrzewamy olej w garnku i odwracając papier nad olejem, przekładamy gotowe gniazdka (powinny się łatwo odkleić). Jeśli chcecie zrobić je w formie podłużnej wyciskajcie po prostu ciasto wprost do garnka z olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Osączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Możecie je również polać lukrem przygotowanym z cukru pudru
To co lubię - gotuję i polecamtego świetnie wygląda. Dla małych i dużych, na zbliżający się weekend będzie w sam raz. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada z galaretką i kremem z mascarpone Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 galaretki (ja użyłam truskawkową, pomarańczową i kiwi) 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki(...)blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając , żeby się zbytnio nie przypiekła. Ciepłą roladę wykładany papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto w rulon razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie każdą w 250 ml, odstawiamy do stężenia, najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej. W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder
To co lubię - gotuję i polecam