misce połączyć składniki mokre. Następnie do składników suchych dodać mokre oraz rabarbar, całość wymieszać, nie należy się przykładać zbyt mocno do tego wystarczy, że składniki się połączą, ja mieszam ciasto widelcem. W niewielkiej miseczce wymieszać cukier i cynamon. Formę na mufunki wyłożyć papilotami, napełnić ciastem, wierzch muffinek posypać mieszanką cukrowo - cynamonową, wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Czekoladowy tort z masłem orzechowym to dość nietypowe połączenie smaków szczególnie dla europejskich podniebień, ale jest dobrze znane w USA. Jeśli lubicie smak ciasta czekoladowego, masła orzechowego, malin i bananów to tort będzie Wam smakował. Smak tortu jest zaskakujący i bardzo, bardzo dobry i z każdym kęsem coraz bardziej wciągający. Choć poniższy proces wykonania jest dość(...)suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 30 minutach można
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pudding chlebowy jest kolejnym przepisem „recyklingowym” w którym możemy wykorzystać niezbyt świeżą chałkę lub ciasto drożdżowe. Do tego przepisu możecie również użyć chleb tostowy. Angielski przysmak można przygotować w różnych wariantach z dodatkiem rodzynek, żurawiny smażonych jabłek lub duszonych pomarańczy. Tutaj możecie zaszaleć i dobrać takie dodatki, na jakie macie ochotę lub jakie macie(...)fill: #343434; } Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 55 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 75 g rodzynek 4 łyżki rumu 1 chałka mała lub ciasto drożdżowe, pieczywo tostowe 50 g masła 4 żółtka 2 jajka 400 ml śmietany 30% 180 ml mleka 1 łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 słoiczek
SprawdzonaKuchnia.plnastępnie dodać składnik suche w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut lub to tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć(...)biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, formę z ciastem wstawić do piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić go do wystudzenia, brzegi biszkoptu odciąć nożem odpiąć obręczy wyjąć biszkopt, przeciąć go na trzy blaty. Przygotowanie kremu Czekoladę rozpuścić, odstawić do przestudzenia, orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, otrzeć z brązowej skórki
SprawdzonaKuchnia.plmandarynka skórka otarta z niej 130 g cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 80 g masła 80 ml soku z mandarynki 2 łyżki śmietany 18% Instructions Przygotowanie ciasta Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, górna i dolna grzałka. Formę na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką. Użyłam silikonowej formy na sześć babeczek o średnicy 7 cm. Można(...)rozpuszczone masło, sok z mandarynki i śmietanę jednocześnie ubijać. Do miski z mokrą masą dodać w trzech porcjach składniki suche, miksować na średnich obrotach do połączenia się masy. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, po 15 minutach pieczenia można sprawdzić czy są już gotowe robiąc próbę tz. suchego patyczka. Po upieczeniu formę
SprawdzonaKuchnia.plpuszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie ze sobą mieszamy. Suche składniki łączymy z masą jajeczną i wyrabiamy. Kiedy uzyskamy jednolitą masę wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Dodajemy rodzynki i migdały, zagniatamy je razem z ciastem. Z ciasta formujemy dwa wałki, każdy o długości około 30 cm i 3 cm szerokości i lekko(...)rozpłaszczamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy “wałki” z ciasta przez 15 minut. Następnie wyjmujemy je i zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150°C. Wałki kroimy ostrożnie w paski około 1 cm szerokości (w poprzek lub pod lekkim skosem). Pokrojone ciasteczka rozkładamy na blasze i pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 150°C. Studzimy
Tajemnice Smakukońcu nadeszły cieplejsze dni a z nimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu sernik na zimno z truskawkami i galaretką. To idealne ciasto na letnie dni, jest lekkie, orzeźwiające i nie zawiera dużo kalorii. Chyba nie ma innego tak prostego i pysznego ciasta z truskawkami
Healthy food explorerBłyskawiczne bułeczki z rabarbarem- idealne do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Kwaskowaty rabarbar doskonale komponuję się ze słodkimi wypiekami. Dziś polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne ślimaki z ciasta twarogowego z rabarbarem. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 200g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 300 – 320g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100g cukru (lub innego słodzidła) + 40g cukru do nadzienia – 100ml mleka – 50ml(...)dodać mleko i olej – wymieszać dokładnie. Następnie dodać połowę przesianej mąki razem z solą i proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą twarde po upieczeniu. Rabarbar oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki, posypać cukrem (40g), wymieszać i odstawić na około 5-10 minut
Smaki ArmineMuffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką Z podanych proporcji wyszło mi 20 muffink Składniki: Kruszonka: 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyzki mąki 2 łyżki masła 1 łyżka cukru Ciasto: 400 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g twarogu kremowego albo ricotty 1/3 szklanki oleju(...)sodą. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w większej misce, dodać olej i mleko, twaróg – zmieszać. Przesypać suche składniki, zmiksować. Białka ubić na pianę i połowę przełożyć do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, przełożyć pozostałą pianę, zmieszać całość. Do ciasta dodać truskawki i bardzo delikatnie wymieszać całość. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formy do muffinek wyłożyć papierkami ( ja użyłam
Cooking for EmilyŚnieżny Puch to ciasto pyszne, delikatne i lekkie. Dodatkową jego zaletą jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, trzeba tylko poczekać cierpliwie aż stężeje i dopiero można się nim zajadać. Zastanawiałam się, jak posmakuje ciasto moim najbliższym. Bardzo smakowało jak się okazało, a to że nie jest zbyt słodkie było dodatkowym atutem. Robiąc to … Czytaj dalej Śnieżny Puch(...)ciasto Artykuł Śnieżny Puch – ciasto pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąroku przynajmniej raz w sezonie piekę ciasto z truskawkami. Tym razem chciałam, żeby było lekko i szybko. Wzorowałam się nas jednym z przepisów siostry Anastazji, użyłam jednak połowę mniej jogurtu oraz pominęłam warstwę z galaretką truskawkową. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Sami spróbujcie! Składniki (blaszka 20x36cm): 4 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao(...)biszkopt. Na warstwie jogurtowej ułożyć połówki truskawek. Całość włożyć do lodówki, by masa dobrze stężała. 3. Na koniec wykładamy galaretkę zieloną rozpuszczoną w 500 ml wrzątku, ostudzoną, lekko tężącą. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło: Na podstawie ciasta siostry Anastazji z książki "143 przysmaki siostry Anastazji
Kuchnia domowa Anifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dla mnie ciasta mogą, choć nie muszą być przesadnie słodkie. Odmiennego zdania jest mój Małżonek, który choć za słodkościami nie przepada, takim ciastem z kajmakiem nie pogardzi. I wcale nie musi być(...)śmietankowy: 400g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 100ml wody Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników maślanych (ok 400g) Pozostała masa kajmakowa 4 banany Kakao do oprószenia ciasta Poncz: 120ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier
Kuchnia w czekoladzieSmaczne, szybkie i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Tylko kilka składników, chwila pracy, a efekt zadowalający. Krówka na herbatnikach, przełożonych kajmakiem i kremem budyniowym. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy to herbatniki zmiękną a masa budyniowa się dobrze schłodzi. Polecam to ciacho na długi weekend :) Składniki na kwadratową blaszkę o boku 22 cm: * ok. 200 g herbatników * 200 g masła(...)wszystko się dobrze połączyło. Tak przygotowany krem wyłożyć na herbatniki wyrównać wierzch. Na górę położyć ostatnią warstwę herbatników, wysmarować pozostały kajmak. Orzechy włoskie drobno posiekać nożem posypać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą
Zrób to smaczniemamy czasu na ciasta składane najlepszym rozwiązaniem są ciasta sezonowe z owocami. Proste, szybkie i pyszne.... Przepis na blachę: 37cm x 25cm SKŁADNIKI: 500g rabarbaru 200g cukru 5 jajek 2 szkl mąki pszennej 150ml oleju 16g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soku z limonek LiMMi WYKONANIE: 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, następnie olej i sok z limonek. 2. Na samym końcu dodajemy obrany rabarbar, pokrojony na kawałeczki około 0,5cm, delikatnie łączymy go z ciastem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia posypujemy go bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170*. Polecam użyc gotowego soku z limonki firmy LiMMi jest
Dziś Ja gotujecukier. Robimy wgłębienie w mące, kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą i delikatnie oprószamy mąką. Odstawiamy do czasu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlewamy oliwę i resztę wody. Zagniatamy elastyczne ciasto. Z tego ciasta spokojnie możemy upiec także pizze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wykrawamy kubkiem koła. Z 4 kółek powstaje jedna róża. Kółka układamy(...)różę. Ja drożdżową przekąskę upiekłam w kształcie serca, ale Wy możecie zrobić to w każdym innym. Róże układamy w niewielkich odstępach od siebie. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aby ciasto delikatnie podrosło. Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy około 40 minut. Pieczemy do zezłocenia. Smakuje świetnie zarówno na ciepło z ulubionym sosem
Radość kipiąca uśmiechem.