ciasto - 163312 przepisów (strona:3482/10888)

Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 95

masy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Mąkę pszenna i ziemniaczana przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem na stolnicę. Wykładamy na to masę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Chowamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 0,5 cm (dla ułatwienia można podzielić na mniejsze części) foremkami wykrawamy(...)ciastka, łączymy resztki ciasta w kulę, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy różne wzory. Ciastka pieczemy ok 10 minut, po wystygnięciu dekorujemy polewami i posypujemy różnymi posypkami, według uznania. Polewy: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko. Podobnie postępujemy z biała czekolada, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy jogurt naturalny. Polecamy na święta, sylwestra czy też inne imprezy. Smacznego

Tajemnice Smaku
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 102

MARNOWAĆ! Żurkowe bagietki – smaczne, lekko kwaskowate, najlepsze bo domowe. Składniki Zaczyn 25 g drożdży świeżych 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto zaczyn 500 ml żurku – żytni zakwas na żur (domowy lub sklepowy) 700 g mąki chlebowej typ 750 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli mąka do podsypania Wykonanie Zaczyn(...)Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w małej miseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto na bagietki W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1-2 godzin. Drożdże to żywy organizm, czas wyrastania jest uzależniony od warunków, jakie panują

Tajemnice Smaku
Leśny mech w słoiku 221

wpisem chciałybym Was zachęcić do zabawy i eksperymentów z ciastem. Z poprzedniego przepisu na “LEŚNY MECH” zostało mi trochę zielonej kruszonki, dorobiłam krem, odrobinę ponczu i rozłożyłam ciasto w słoiki. Na koniec obsypałam owocami i gotowe! Możemy całe ciasto pokruszyć, dorobić  więcej kremu i ponczu do nawilżenia zielonej kruszonki. Jeśli mamy więcej owoców możemy je dodać jako(...)jedną z warstw w deserze, możemy szaleć i wymyślać. Przerobionym ciastem na deser w słoikach lub w szklankach możecie naprawdę zaskoczyć gości! Smacznego

Tajemnice Smaku
Gryczane gofry z bitą śmietaną i jeżynami 102

śmietany i jeżyn. Smakiem ostatnich w tym roku świeżych jeżyn żegnamy lato… Z tego przepisu otrzymamy około 10 sztuk małych gofrów, ilość i wielkość zależy od gofrownicy. Składniki CIASTO 200 g mąki gryczanej 250 ml mleka 20 g masła – roztopionego, przestudzonego 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do smarowania gofrownicy – 2 łyżki(...)oleju DODATKI 200 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru jeżyny – ilość wg uznania Wykonanie CIASTO Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą za pomocą blenedera. Rozgrzewamy gofrownicę. Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy – ilość zależy od wielkości gofrownicy

Tajemnice Smaku
Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 85

Delikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis znalazłam na profilu IG Żanety , która napisała “… kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać po plasterku. I tak jak lekko się zjada, tak szybko i lekko się robi “. Po takiej rekomendacji długo się nie zastanawiałam i je upiekłam. Było łatwo, było szybko, ale przede wszystkim czekoladowo(...)mąkę, kakao i sodę. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z sokiem z pomarańczy oraz otartą skórkę pomarańczową. Utarte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia 20 cm keksówki. Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut. Smacznego

Tajemnice Smaku
BISZKOPT SABAUDZKI 175

Styczeń jest we Francji miesiącem wypieków, są nimi na ogół galettes des Rois czyli ciasto Trzech Króli, tarty z ciasta francuskiego z migdałowym nadzieniem. A ja dla odmiany proponuję Wam miękki puszysty biszkopt sabaudzki, bez mąki i proszku do pieczenia, który powstał w XIV wieku na prośbę hrabiego Amadeusza VI Sabaudzkiego. To mąka ziemniaczana i białka ubite na sztywno nadają(...)temu ciastu wyjątkową lekkość i puszystość.  Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 30 min. Porcja dla 6-8 osób : ● 5 jajek ● 150 g drobnego cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 125 g mąki ziemniaczanej ● 1 szczypta soli ● cukier puder do posypania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 120 g cukru i cukrem waniliowym

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Waniliowa chmurka 2279

Pyszne ciasto, które jadłam pierwszy raz u koleżanki na imprezie. Postanowiłam go zrobić u siebie w domu i to był strzał w 10. Wszyscy domownicy nie mogli odejść od stołu a całą blaszkę zjedliśmy w kilka godzin. Jest bardo smaczne i banalne do wykonania

Prosty przepis na
CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM 3137

Moja mama totalnie zakochała się w kremie z serków danio z TEGO przepisu. Ostatnio na weekend przygotowała kolejne ciasto z jego dodatkiem, a ja oczywiście podkradłam kilka kawałków do zdjęć! Tym razem krem cytrynowy stał się dodatkiem do tak lubianego przez Was ( i przeze mnie oczywiście! ) biszkoptu szpinakowego. Powstało ciasto lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki

Ostra na Słodko
Super szybkie ciasteczka budyniowe (vege) 119

opakowanie (40 g) budyniu czekoladowego 140 g KASI dla wegan (jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, KASIĘ możecie zastąpić masłem) Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne i będzie doskonale się rozgniatać. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,7 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę

Słodki sentyment
Cynamonowe oponki serowe 117

PRZYGOTOWANIE: Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy 2 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier biały i waniliowy. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje. W między czasie wstawiamy olej do gotowania w szerokim garnku.  Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich

kulinarnyJa
Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami 732

Bardzo łatwe w przygotowaniu pierożki z pieczarkami z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się jako szybka kolacja bądź przystawka na imprezowym stole w towarzystwie sosu czosnkowego. Błyskawicznie znikają z półmiska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 250 gram pieczarek pół cebuli bądź jedna mniejsza 4 łyżki śmietany 12% rulon ciasta francuskiego 1 jajko 100 gram sera żółtego przyprawy: sól i pieprz olej(...)dodajemy śmietanę, całość mieszamy i dusimy kilka minut do momentu aż powstały sos się zredukuje, woda wyparuje, całość nabierze bardzo gęstej konsystencji, farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, rozkładamy płat ciasta francuskiego, kroimy wzdłuż na 3 części a następnie na mniejsze prostokąty na środek nakładamy łyżeczkę farszu, kładziemy trochę sera i zaklejamy boki oraz górę ciasta tak aby powstały takie prostokątne

Blog kulinarny S9.PL
Cytrynowe kruche rogaliki 151

ochota na słodkie, maślane rozpływające się w ustach, z tego przepisu otrzymasz duży talerz słodkości. Mimo cytrynowego nadzienia posmakują również dzieciom. Takie małe a tyle radości!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła 82% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ze skórką cytrynową Dr.Oetker 2 żółtka 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany(...)olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut.  Zestawić z ognia, wystudzić.   Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. Kruche ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski, wymieszać   z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem ze skórką cytrynową, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, całość zagnieść

Wanilia i Kardamon
Jogurtowy bananowiec na biszkopcie 137

Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem

Kuchnia MagdaLeny
Paluchy serowe 153

twardej mozarelli (u mnie gouda i mozarella) – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 170g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 2 jajka (1 jajko i 1 białko do ciasta, 1 żółtko do posmarowania paluchów) – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – sól wg smaku – ulubione ziarna do posypania (u mnie sezam i czarnuszka) Ser zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach, dodać twaróg, 1 jajko i 1 białko i dokładnie wymieszać widelcem. Następnie dodać sól, mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić do rąk. Dłonie oprószyć mąką, podzielić ciasto na 12 części. Każdą część zrolować na stolnicy w długi wałek formując paluchy. Blachę wyścielić papierem do pieczenia

Smaki Armine
CIASTO KOKOSOWE BOUNTY + FIULMIK 309

Ciasto kokosowe jesrt wyjatkowo smaczne, ciemny biszkopt i masa kokosowa na wierzchu. Idealne na słodką przekąske.  SKŁADNIKI :  5 jajek  1 szklanka mąki tortowej 120 g  3/4 szklanki cukru  4 łyżki oleju 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Ciasto - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili wlewamy żółtka, miksujemy, następnie olej. Mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 % C, termoobieg, przez około 35 minut.  Po wyjęciu studzimy.  Masa - Do garnuszka

Kulinarne Fantazje Marioli