naleśniki raffaello. Bardzo delikatne i słodkie, no i mega pyszne. Swietnie się sprawdzą np. na słodki obiadek lub kolację. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki Raffaello składniki: Składniki na ciasto: 150 gram mąki pszennej 2 jajka rozmiar M 1 płaska łyżeczka cukru 250 ml mleka odrobina soli 100 gazowanej lub zwykłej olej rzepakowy do smażenia i odrobina do ciasta Składniki(...)garści wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki Raffaello – sposób wykonania: Przygotowujemy miskę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Następnie dodajemy jajka, cukier, odrobinę soli, olej oraz gazowaną wodę. Ciasto miksujemy i odkładamy na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Należy zadbać ,aby patelnia była równomiernie rozgrzana, wtedy uda nam się pierwszy naleśnik. Ciasto za pomocą cholewki wlewamy
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik to jedno z najlepszych ciast, które chyba każdy uwielbia. Delikatna masa serowa z dodatkiem cukru i innych składników smakuje naprawdę świetnie. Nawet jeśli nie zawsze nasz sernik wyjdzie idealny, taki jak planowaliśmy to i tak zawsze smakuje wyśmienicie. Przepisów na domowy sernik jest naprawdę mnóstwo. Każdy z nich smakuje świetnie. W tym wpisie zaprezentuję Wam szybki(...)zdecydowanie za mało! Sernik zniknął w niecałą godzinę, tak każdemu smakował. Szybki sernik krówka to idealny pomysł na smaczny i szybki deser, który z pewnością posmakuje każdemu. Wierzch ciasta udekorowany jest masą kajmakową oraz orzechami. Dodatki te nadają mu cudownego smaku a orzeszki chrupkości. Całość smakuje naprawdę świetnie! Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków do wypróbowania tego przepisu. Sernik krówka jest
Przepiski.plDzień dobry :-) W końcu mamy piękną pogodę i oby została już taka z nami na dłużej :-) Ja mam dla Was przepis na pyszne ciasto z bananami i cynamonem. Jest bardzo proste w przygotowaniu, niezwykle smaczne i pachnące cynamonem. Przepis na to ciacho znalazłam tutaj (klik). W trakcie pieczenia ciasto pachnie rewelacyjnie :-) Polecam i życzę Wam miłego i słonecznego poniedziałku :-) Blaszka(...)już oki. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną. Dodajemy do masy i miksujemy do połączenia się składników. 3. Na końcu dodajemy śmietanę. Miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę wyrównujemy. 4. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. W miseczce mieszamy cukier brązowy i cynamon. 5. Na ciasto układamy połówki bananów
kruche babeczki3Bit to już klasyk. Chyba każdy zna to ciasto, prawda? Ale powiem Wam, że ten przepis jest wyjątkowo fajny - ciacho nie wychodzi takie słodkie jak zazwyczaj.. I jest przepyszne
Prosty przepis nadodajemy cukier i cynamon i prażymy jabłka. Do miski dajemy mąkę,olej,cukier,żółtka,proszek do pieczenia i śmietanę,mieszamy to mikserem aż masa uzyska konsystencję kruszonki. Następnie dzielimy ciasto-kruszonkę na dwie części 2/3 i 1/3.Większą część ciasta wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 10 min. w rozgrzanym do 180C piekarniku . Na podpieczony spód wykładamy jabłka . Ubijamy białka(...)sztywną pianę,dodajemy dwie łyżki cukru i dalej ubijamy.Pianę z białek wykładamy na jabłka i na to resztę ciasta-kruszonki :). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 35 min.z termoobiegiem. jak ciasto przestygnie możemy posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszadużej miski wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie każdy kawałek w grube plastry. Banany kroimy na mniejsze(...)kawałki. Pokrojone owoce wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką formując racuchy. Jeśli ciasto przykleja się do łyżki, można ją moczyć w ciepłej wodzie. Racuchy smażymy z obydwu stron na złoty kolor, następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem
Qchnia po prostuherbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Całość ładnie wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Następnie na herbatniki wyłożyć drugą połowę kremu. Ponownie wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbaników. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować masę śmietankowo-limonkową. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijać i powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę(...)potem sok z limonki Limmi. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać i posypać drobną startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, u mnie stało przez noc. Na każdą warstwę wyszło mi po 18 herbatników. Jak ktoś woli ciasta bardziej słodkie można do masy budyniowej dodać więcej cukru, można też dosłodzić masę śmietankową a zamiast czekolady
Monia miesza i gotujePodwójnie czekoladowe ptysie bo z kremem z czekoladą i polewą. Czy możne być coś lepszego niż dużo czekolady na jednym ptysiu :-) ciasto ptysiowa: 100 g masła 120 g mąki 5 jajek szczypta soli 250 ml wody krem czekoladowy: 500 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 żółtka 70 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej 200 g czekolady gorzkiej(...)polewa: czekolada gorzka 50 g czekolada biała 50 g Ciasto: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję.Wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Jak ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka odstawiam do przestudzenia. Wbijam stopniowo po jednym jajku mieszam mikserem. Kolejne jajko i dalej ubijam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę
wesoła kuchniaPotem jajka wbijamy do miski i ubijamy z solą aż będą puszyste. Następnie do jajek dodajemy mąkę, zaczyn, roztopione masło klarowane, wszystkie pozostałe składniki. Potem mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Następnie miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze(...)minutkę. Ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy podwijając brzegi do wewnątrz i formując podłużną bułeczkę – układamy łączeniem do dołu w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra – dół). Pieczemy 15 min. Artykuł Bułki grahamki – przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewszystko jest proste, składniki szybko zagniatamy, chłodzimy, a następnie wszystko ścieramy na tarce i gotowe, potem tylko czekać aż się upiecze i można zajadać :) Składniki na tortownicę 22 cm Ciasto kruche: 1 i 3/4 szkl mąki krupczatki 3/4 szkl cukru 1 całe jajko kl L 125 g masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżka śmietany(...)jogurtu naturalnego esencja waniliowa Nadzienie: 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol ) cynamon 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do zamrażalki na około 30 minut. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
Gotowanie...to proste !dyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany Przygotowanie: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w niewielkie kawałki dynię oraz paprykę czerwoną(...)minut i zalać wszystko letnim bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie (mieszając od czasu do czasu). W między czasie pokroić ciasto francuskie w paski, na każdy kawałek ułożyć ser lub szynkę zawinąć w ruloniki, posypać ziołami i zapiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach. Zupę należy przed podaniem zmiksować
KuchniaWeDwoje.plTort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 1-2 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 21 cm) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru(...)połową cukru pudru. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru. Do białek przesiać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać utarte żółtka i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (średnica 21 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Rada: Biszkopt najlepiej upiec kilka godzin wcześniej przed przygotowaniem tortu
KuchniaWeDwoje.plChrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie: 100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej 100 g tartego sera mozzarella mały słoiczek przecieru pomidorowego (100 g) 1 łyżeczka oregano Sos czosnkowy: 100 g serka homogenizowanego naturalnego(...)ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Przecier pomidorowy pomieszać z oregano i rozsmarować na całości ciasta francuskiego. Następnie posypać całość serem i ułożyć plastry szynki. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze 3-5 cm kawałki. Ślimaki ułożyć na leżąco na papier do pieczenie i piec 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym: Do serka dodać
KuchniaWeDwoje.plpianę, dodać cukier i chwilę miksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka, olej oraz szpinak i połączyć całość. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ciasto. Piec 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć(...)sobą. Wyciąć cześć babeczki, która wystaje ponad formę. Udekorować babeczkę kremem, posypać ją pokruszonym odkrojonym ciastem i ułożyć na górze małe jajeczka. Krok po kroku: 1. Zmielić szpinak 2. Ubić białka 3. Dodać cukier 4. Dodać żółtka 5. Dodać szpinak i olej 6. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 7. Przełożyć ciasto do foremek 8. Upiecz babeczki 9. Ubić śmietanę
KuchniaWeDwoje.pl